Wo bachelor - Recht en Bestuur

Rechtsgeleerdheid

Universiteit Leiden
Geschreven door Universiteit Leiden

Het recht brengt door middel van regels en afspraken orde in de maatschappij. Iedereen heeft met het recht te maken. In het dagelijks leven komen juridische handelingen voortdurend terug, bijvoorbeeld als je een telefoon koopt of de trein pakt. Aangezien de maatschappij continu aan verandering onderhevig is, verandert ook de ordening van die maatschappij, en dus het recht, voortdurend. Als jurist kun je dan ook te maken krijgen met uiteenlopende onderwerpen als consumentenbescherming, belastingen, drugshandel, draagmoederschap, politieke partijen, sport of stakingen. Na je studie kun je de juridische problemen die zich daarbij voordoen oplossen. De rechtsregels pas je dan toe op praktijksituaties. Rechten studeren is dus zeker geen kwestie van wetten uit je hoofd leren! Na je bacheloropleiding kun je doorstromen naar een van de specialisaties binnen de masteropleiding Rechtsgeleerdheid. Na je studie kun je terecht in de advocatuur, de rechterlijke macht, de belastingadviespraktijk, in het notariaat of als wetgevingsjurist. Maar ook in het bedrijfsleven of non-profitsector kun je aan de slag. Goede juristen zijn overal nodig.

Keuzes binnen de opleiding

 • De afstudeerrichting Entrepreneurship and Management (E&M) van Rechtsgeleerdheid is er voor de ondernemende student. E&M is niet alleen van belang als je een eigen bedrijf wilt starten, maar denk ook aan leiderschapskwaliteiten die je later nodig hebt zoals een open blik voor de wereld om ons heen, oog voor verandering, creativiteit en jezelf durven te profileren. Naast de reguliere opleiding Rechtsgeleerdheid wordt kennis van de verschillende bedrijfswetenschappelijke vakgebieden en cruciale managementvaardigheden bijgebracht. Denk hierbij aan het ontwikkelen en implementeren van strategieën, leiderschap en conflicthantering, inzicht in financiën en winstgevendheid en het op tijd herkennen en voorkomen van financiële mogelijkheden. Studenten die hun rechtenstudie combineren met E&M hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt. (Grote) ondernemingen, overheidsinstellingen, bank- en verzekeringswezen en onderzoeksinstituten hebben behoefte aan mensen die een grondige kennis van recht kunnen koppelen aan financieel-economische deskundigheid, bedrijfskennis en managementvaardigheden.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  12

  9:00 - 18:00 uur
  Leiden, Den Haag
 • Bedrijfsovernames, consumentenklachten, corruptie of kinderarbeid: de specialisatie Internatinoal Business Law (IBL) is maatschappelijk relevant en actueel. De opleiding Rechtsgeleerdheid is breed, maatschappelijk relevant en heel concreet. Voor de specialisatie IBL volg je een ruim samengesteld pakket met bedrijfskundige vakken, waarbij veel aandacht wordt besteed aan internationale bedrijfsvraagstukken. Je kunt aansluitend kiezen voor een ruime keuze aan masterspecialisaties, van Ondernemingsrecht, Burgerlijk Recht tot Internationaal Recht. Heb je extra vakken voor het civiel effect en een master afgerond, dan heb je toegang tot de togaberoepen zoals rechter, advocaat en Officier van Justitie (OM).

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  12

  9:00 - 18:00 uur
  Leiden, Den Haag
 • Vind je het lastig om een studie te kiezen? onze faculteit heeft de keuze iets makkelijker gemaakt, want je kunt twee studies combineren: Recht én Economie. Als je voor deze driejarige bacheloropleiding kiest, bestaat je opleiding voor 70% uit Recht en voor 30% uit Economie. Bij de afstudeerrichting Recht en Economie volg je een ruim samengesteld pakket met economische vakken, waarbij veel aandacht wordt besteed aan praktische economische vraagstukken en aan economisch beleid. Als je de opleiding Recht en Economie hebt afgerond, kun je kiezen uit een van de juridische masteropleidingen. Behaal je je master en je civiel effect, dan heb je toegang tot de toga-beroepen zoals rechter, advocaat en officier van Justitie (OM). Vanzelfsprekend zullen je mogelijkheden op arbeidsmarkt duidelijk worden vergroot als je zowel op juridisch als op economisch gebied goed uit de voeten kan. De opleiding Recht en Economie is namelijk breed, maatschappelijk relevant en heel concreet.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  12

  9:00 - 18:00 uur
  Leiden, Den Haag
 • Ben jij een nieuwsgierige en enthousiaste student en wil je meer naast je studie doen? Dan is het honoursonderwijs misschien wel iets voor jou. Met het Honoursonderwijs biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen. Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo word je meer uitgedaagd en leer je over de grenzen van je eigen studie heen te kijken. Je krijgt college in kleinere groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak.

  Om het Honoursonderwijs voor elke student toegankelijk te maken, bieden we voor de bachelorstudenten twee vormen van honoursprogramma's aan waaraan je kunt deelnemen.

  * Honours College: een onderwijsprogramma van 30 EC voor enthousiaste en gemotiveerde bachelorstudenten die meer willen doen naast hun reguliere studie. Je kunt halverwege het eerste jaar beginnen, of aan het begin van het tweede jaar.
  * Honours Classes: honourskeuzevakken (5 EC) uit het Honours College, die ook open staan voor andere bachelorstudenten.

  Kennismaken met deze honoursprogramma?

  okt.

  12

  9:00 - 18:00 uur
  Leiden, Den Haag

Kennismaken met de opleiding?

Bachelor Open Dag
9:00 - 18:00 uur
Leiden, Den Haag
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 3.235
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Bachelor of Laws

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • EM Directe toegang
 • CM Directe toegang
 • NG Directe toegang
 • NT Directe toegang
Niet toelaatbaar

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

3.235 studenten volgen deze opleiding
881 eerstejaars aan deze opleiding
43% van de eerstejaars studenten is man
57% van de eerstejaars studenten is vrouw
132 opleidingen
37.553 studenten in de gemeente Leiden Meer info over Leiden

Het eerste jaar

45 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

70%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

95%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 4 jaar

43%

behaalt een diploma voor deze opleiding
8%

behaalt een ander wo bachelor of master diploma
49%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2023 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Universiteit Leiden
Landelijk gemiddelde
Rechtsgeleerdheid
Vergelijk alle 10 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 3.7 / 5 3.8 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.0 / 5 3.9 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.9 / 5 4.0 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.7 / 5 3.8 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.0 / 5 2.9 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Rechtsgeleerdheid

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Rechtsgeleerdheid 946 studenten 34%
Nederlands recht 763 studenten 27%
Privaatrecht 198 studenten 7%
Fiscaal Recht 190 studenten 7%
Ondernemingsrecht 136 studenten 5%
+ Meer

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Leiden

Filler
Illustration of a map

Adres

Rapenburg 70
2311 EZ Leiden

Bekijk locatie Universiteit Leiden op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Leiden 071 - 5271111
Logo Universiteit Leiden

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Leiden

Bezoek website van Universiteit Leiden

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Rechtsgeleerdheid doorsturen?

Deel via WhatsApp