Toelatingseisen

Om aan een opleiding te kunnen starten, moet je aan de toelatingseisen voldoen. Maar hoe werkt dit precies?

Wat zijn toelatingseisen?

Je kunt niet zomaar aan elke opleiding starten. Je moet aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Er wordt dan ook wel gezegd dat je toelaatbaar bent. Voor een hbo-bacheloropleiding heb je een mbo-4-, havo- of vwo-diploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heb je een vwo-diploma nodig. Per opleiding zijn er specifieke vooropleidingseisen. Je moet dan bijvoorbeeld een bepaald profiel of mbo-domein hebben gedaan of bepaalde vakken hebben gevolgd. Daarnaast zijn er soms aanvullende toelatingseisen, bijvoorbeeld een auditie of een toelatingstoets. De toelatingseisen van een opleiding vind je op de opleidingspagina's. In de tool Van profiel naar studie vind je overzicht van alle studies waarin per profiel wordt aangegeven of het toegang geeft tot de opleiding. Er staat ook bij welke eventuele aanvullende vakken er nodig zijn.

Numerus fixusopleidingen

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Om aan de opleiding te kunnen starten, moet je niet alleen aan de toelatingseisen voldoen, maar ook door de selectie komen. De onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Soms moet je een motivatiebrief schrijven of een persoonlijk gesprek voeren. Het kan ook zijn dat je een opdracht of test moet maken. Bij de selectie wordt dus niet alleen naar je cijfers gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar je motivatie en persoonlijkheid.

Lees meer over numerus fixus en andere vormen van selectie.

Ik voldoe niet aan de toelatingseisen, wat nu?

Heb je een opleiding gevonden die je wil volgen, maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er een aantal opties.

21+ toelatingsonderzoek / colloquium doctum

Heb je niet het juiste diploma en ben je ouder dan 21? Dan kun je een 21+-toelatingsonderzoek doen. Dit wordt ook wel een colloquium doctum genoemd. Er wordt gekeken of je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om toch met de opleiding te kunnen starten, ook al heb je niet het juiste diploma. Dit onderzoek kun je dus alleen doen als je 21 jaar of ouder bent. Voor meer informatie over het 21+ toelatingsonderzoek kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling waar je de opleiding zou willen volgen.

Toelatingsonderzoek / Deficiëntieonderzoek

Heb je wel het juiste opleidingsniveau, maar niet de juiste vakken gehaald? Dan wordt dit deficiëntie genoemd. Onderwijsinstellingen bieden vaak een deficiëntieonderzoek of toelatingsonderzoek aan. Er wordt dan gekeken of je de kennis hebt die nodig is voor de opleiding. De onderwijsinstelling bepaalt dan of je ook zonder de toelatingseisen toch kan worden toegelaten tot de opleiding. Neem voor meer informatie over een deficiëntieonderzoek contact op met de onderwijsinstelling.

Deelcertificaten

Mis je één of meerdere vakken? Dan kun je ervoor kiezen om voor deze vakken deelcertificaten te halen. Dit doe je in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Meer informatie over vavo vind je op Rijksoverheid.nl.

Voortentamen 

Mis je de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde? Dan kun je een deelnemen aan een voortentamen. De Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) is verantwoordelijk voor deze toelatingsexamens. Meer over de voortentamens lees je op Ccvx.nl.

Staatsexamen

Je kunt er ook voor kiezen om staatsexamen te doen. Dit kun je in één of meerdere vakken doen. Meer informatie over het staatsexamen vind je op Rijksoverheid.nl.

Lees meer

Hoe moet ik mij aanmelden?

Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je aanmelden!

Lees welke stappen je moet doorlopen bij het aanmelden

Studiekeuzecheck (matching)

Wat is de studiekeuzecheck en waarom moet je hieraan deelnemen?

Lees alles over de studiekeuzecheck (matching)

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden