Praktische zaken rond aanmelden

Blog 22 apr., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 6476 keer gelezen

Je hebt je keuze gemaakt voor een hbo- of wo-opleiding en gaat je aanmelden. Dan moet je een aantal zaken regelen. Hieronder vind je de belangrijkste dingen waar jij rekening mee moet houden.

Vraag een DigiD aan

De eerste stap is het aanvragen van een DigiD. Die heb je namelijk nodig om je aan te melden voor een opleiding. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot 5 werkdagen duren. Vraag hem daarom op tijd aan!

Deadline: 1 mei

Meld je op tijd aan voor de opleiding. De aanmelddeadline is 1 mei. Meld je je pas ná 1 mei bij een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding.

Let op: Dit geldt alleen voor bekostigde bacheloropleidingen en associate degrees met vrije instroom. Dat wil zeggen dat er geen selectie is. Voor opleidingen met een selectie kunnen andere aanmelddeadlines gelden. Dit zijn bijvoorbeeld opleidingen met een numerus fixus, kleinschalig intensieve opleidingen of kunstopleidingen. Ook particuliere opleidingen kunnen een andere aanmelddeadline hebben. Controleer daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline is.

Studielink

Je meldt je aan via Studielink. In de Studielink VRAAGbaak vind je veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. Na je aanmelding krijg je een aantal e-mails en berichten van Studielink. Zo hoor je of je wordt uitgenodigd voor een (verplichte) studiekeuzecheck, maar ook of je inschrijving goed is gegaan of dat je misschien nog extra informatie moet aanleveren. Hou daarom je Studielink-account goed in te gaten.

Let op: Via Studielink meld je je alleen aan voor bekostigde opleidingen. Voor particuliere opleidingen meld je je rechtstreeks aan bij de onderwijsinstelling zelf.

Maximaal 4 opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding. Uiterlijk 31 augustus (bij voorkeur eerder) maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink.

Studiekeuzecheck (matching)

Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld, heb je meestal recht op een studiekeuzecheck. Dit wordt soms bij de opleiding anders genoemd (bijvoorbeeld matching). De studiekeuzecheck helpt jou te bepalen of de opleiding die je hebt gekozen ook echt bij je past. De opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Wil je meer weten over de studiekeuzecheck? Neem dan een kijkje op onze pagina Alles over de studiekeuzecheck.

Wisselen van studiekeuze

Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld, toch niet bij je past? Dan kun je je aanmelding tot 31 augustus wijzigen naar een opleiding met vrije instroom. De onderwijsinstelling mag je dan in principe niet weigeren. Ze kunnen wel een deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen. Wanneer je op het laatste moment wisselt, is het niet meer altijd mogelijk om een studiekeuzecheck te doen. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze. Lees meer over je rechten en plichten rond aanmelden.

Vraag studiefinanciering aan

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, je leeftijd en waar je woont. Studiefinanciering vraag je aan bij DUO.

Ben je benieuwd met welke kosten je rekening moet houden als je gaat studeren? Bekijk dan onze pagina Wat kost studeren?

Delen via: