Rechten en plichten rond aanmelden

Aanmelden voor een bachelor of ad? Lees hier wat je rechten en plichten zijn. Je moet aan bepaalde regels voldoen. Maar, er zijn ook dingen waar je recht op hebt.

Hoe meld ik me aan?

Je meldt je aan via Studielink.nl. Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben.

Lees meer over hoe je je aanmeldt

Belangrijke data

1

okt.

Aanmelden in Studielink mogelijk

-
Vanaf 1 oktober kun je je in Studielink aanmelden voor opleidingen.

15

jan.

Aanmelddeadline numerus fixus

-
Meld je uiterlijk 15 januari aan voor een opleiding met een numerus fixus.

15

-

1

jan.

mei

Aanmelddeadline andere vormen van selectie

-
Opleidingen met een andere vorm van selectie hebben verschillende aanmelddeadlines.

15

apr.

Bekendmaken rangnummers

-
Studenten die hebben deelgenomen aan de selectie van een numerus fixusopleiding ontvangen hun rangnummer.

1

mei

Aanmelddeadline vrije instroom

-
Meld je uiterlijk 1 mei aan voor een opleiding met vrije instroom.

1

-

31

mei

aug.

Deelname aan de studiekeuzecheck

-
In deze periode neem je deel aan de studiekeuzecheck. Soms is deelname verplicht.

31

aug.

Uiterste datum wisselen van opleiding

-
Je hebt tot 31 augustus de tijd om je aanmelding te wijzigen of te annuleren.

1

sep.

Start collegejaar

-
Op 1 september start het collegejaar.

Welke rechten en plichten heb ik?

Dat is afhankelijk van het moment dat je je aanmeldt en de soort opleiding.

Aanmelden uiterlijk 1 mei

Meld je je uiterlijk 1 mei aan voor een opleiding in Studielink.nl? Dan heb je meestal recht op een studiekeuzecheck. Je hebt eventueel tot 31 augustus de tijd om van opleiding te wisselen als je toch twijfelt.

Aanmelden na 1 mei

Meld je je na 1 mei voor het eerst aan voor een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding.

Aanmelden numerus fixusopleidingen

Voor opleidingen met een numerus fixus gelden andere voorwaarden. De aanmelddeadline voor deze opleidingen is 15 januari. Kom je niet door de selectie? Dan kun je je aanmelding wijzigen naar een opleiding met vrije instroom. Dit kan tot 31 augustus. Twijfel je nog? Wissel dan voor 1 mei. Dan heb je ook recht op een studiekeuzecheck.

Aanmelden opleidingen met andere vorm van selectie

Naast opleidingen met een numerus fixus, zijn er ook opleidingen met een andere vorm van selectie. Dit zijn bijvoorbeeld kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Het aanmelden voor deze opleidingen gaat anders en de aanmelddeadline verschilt. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline en procedure is.

Aanmelden na negatief BSA

Ben je al aan het studeren en heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies (BSA) ontvangen? Dan mag je nog wisselen naar een andere opleiding. Deze opleiding kan wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen.

Aanmelden particuliere opleiding

Voor particuliere opleidingen meld je je niet aan via Studielink.nl. De aanmeldprocedure is dus anders. Ze mogen ook andere aanmelddeadlines gebruiken. Controleer daarom altijd bij de opleiding zelf hoe het aanmelden daar werkt. Bij particuliere opleidingen heb je ook geen recht op een studiekeuzecheck.

Aanmelden februari-instroom

Bij sommige opleidingen is het mogelijk om in februari in te stromen. Hiervoor is geen landelijke aanmelddeadline. Ook zijn onderwijsinstellingen ook niet verplicht om een studiekeuzecheck aan te bieden. Zij mogen zelf bepalen of ze de check aanbieden en of ze deze verplicht stellen. Opleidingen met een februari instroom hebben geen landelijke aanmelddeadline en geen verplichting om een studiekeuzecheck aan te bieden. Een ho-instelling mag zelf beslissen of ze een check aanbieden. Als ze een check aanbieden mogen ze deze wel verplicht stellen.