Rechten en plichten rond aanmelden

Meld je je aan voor een bacheloropleiding of associate degree? Dan zijn er regels waar je aan moet voldoen. Maar er zijn ook dingen waar je recht op hebt. We leggen uit wat je rechten en plichten zijn.

Hoe meld ik me aan?

Je meldt je aan via Studielink. Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben.

Lees meer over hoe je je aanmeldt

Belangrijke data

1

okt.

Aanmelden in Studielink mogelijk

15

jan.

Aanmelddeadline numerus fixus

15

apr.

Bekendmaken rangnummers

1

mei

Aanmelddeadline vrije instroom

31

aug.

Uiterste datum wisselen van opleiding

1

sep.

Start collegejaar

Welke rechten en plichten heb ik?

Dat is afhankelijk van het moment dat je je aanmeldt en de soort opleiding.

Aanmelden voor 1 mei

Meld je je voor 1 mei aan voor een opleiding in Studielink? Dan heb je recht op een studiekeuzecheck. Je hebt tot 31 augustus de tijd om van opleiding te wisselen.

Aanmelden na 1 mei

Meld je je na 1 mei voor het eerst aan voor een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding.

Aanmelden numerus fixusopleidingen

Voor opleidingen met een numerus fixus gelden andere voorwaarden. De aanmelddeadline voor deze opleidingen is 15 januari. Kom je niet door de selectie? Dan kun je je aanmelding wijzigen naar een opleiding met vrije instroom. Dit kan tot 31 augustus. Twijfel je nog? Wissel dan voor 1 mei. Dan heb je ook recht op een studiekeuzecheck.

Aanmelden opleidingen met andere vorm van selectie

Naast opleidingen met een numerus fixus, zijn er ook opleidingen met een andere vorm van selectie. Dit zijn bijvoorbeeld kunstopleidingen of klein intensieve opleidingen. Het aanmelden voor deze opleidingen gaat anders en de aanmelddeadline verschilt. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline en procedure is.