Studiekeuzecheck (matching)

Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding, doe je meestal mee aan een studiekeuzecheck (ook wel matching genoemd). Maar wat is dat eigenlijk? En waarom moet je hieraan deelnemen? We hebben de belangrijkste informatie over de studiekeuzecheck voor je op een rij gezet.  

Controleren of je aan de eisen voldoet?
Bekijk met de tool profiel-naar-studie of jouw profiel toegang geeft tot de uitgekozen studie.

Alles over de studiekeuzecheck

Lees meer

Je kan/wil niet deelnemen

Wat er mogelijk is, hangt onder andere af van de redenen dat je niet mee kunt (of wilt) doen.

Lees meer
Kennismaken met de opleiding

Je hebt al deelgenomen

Na deelname krijg je een studiekeuzeadvies en besluit je of je aan de studie wilt starten.

Lees meer
Van profiel naar studie

Je twijfelt

Ben je (na deelname aan de studiekeuzecheck) gaan twijfelen aan je studiekeuze?

Lees meer

Wet- en regelgeving studiekeuzecheck

Meestal is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht, maar niet altijd. Het is in de wet geregeld onder welke omstandigheden deelname aan de studiekeuzecheck verplicht kan worden gesteld en bijvoorbeeld ook onder welke omstandigheden een uitzondering hierop mogelijk is. Wil jij weten wat precies van jou verwacht wordt en wat jij mag verwachten? Lees hier dan per situatie wat jouw rechten en plichten zijn.

Uiterlijk 1 mei aangemeld

Je hebt je uiterlijk 1 mei aangemeld voor één of meerdere opleidingen en wilt weten hoe het zit met de studiekeuzecheck.

Een negatief bindend studieadvies

Je hebt (na 1 mei) een negatief bindend studieadvies ontvangen, wilt je naar aanleiding hiervan aanmelden voor een andere opleiding en vraagt je af hoe het zit met de studiekeuzecheck.

Na 1 mei wisselen

Je hebt je uiterlijk 1 mei aangemeld voor een of meerdere opleidingen, wilt na 1 mei wisselen van opleiding en wilt weten hoe het zit met de studiekeuzecheck.

Aanmelding numerus fixusopleiding

Je hebt je op uiterlijk 15 januari aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus en wilt weten hoe het zit met de studiekeuzecheck na deelname aan selectie.

Voor het eerst aanmelden na 1 mei

Je hebt je nog niet aangemeld voor een opleiding voor 1 mei en wilt weten of je je na 1 mei nog kunt aanmelden en hoe het dan zit met de studiekeuzecheck.

0 opleidingenopleiding vergelijken