Alles over collegegeld

Als je studeert aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je collegegeld. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie.

Wat betaal je?

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Als je studeert, dan betaal je collegegeld. Je hebt twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is hoger dan het wettelijk collegegeld.

Lees meer over wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

Uitzonderingen

In sommige situaties gelden andere regelingen.

Halvering collegegeld

Vanaf studiejaar 2024-2025 heeft het kabinet besloten de halvering van het collegegeld stop te zetten. Ben je van plan om in februari of september 2024 te starten met een hbo- of wo-opleiding dan betaal je het volledige collegegeld.

Een tweede studie

Start je aan een tweede studie? Dan gelden er aangepaste regels voor het collegegeld. Volg je twee bekostigde opleidingen tegelijkertijd? Dan hoef je maar bij één opleiding collegegeld te betalen. Start je een tweede opleiding nadat je de eerste hebt afgerond? Dan betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld.

Bekostigd en particulier onderwijs

De meeste erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland zijn bekostigd. Dat wil zeggen dat de onderwijsinstelling door de overheid wordt betaald om opleidingen te verzorgen. Daarnaast heb je particulier onderwijs. Deze opleidingen worden niet gefinancierd door de overheid. Het collegegeld verschilt voor bekostigd en particulier onderwijs.

Lees meer over collegegeld voor bekostigd en particulier onderwijs