Als je studeert aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je daarvoor collegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt.
Instellingscollegegeld of wettelijk collegegeld
Als je studeert, dan betaal je collegegeld. Je hebt verschillende soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid vastgesteld en is gebonden aan voorwaarden. Als jij of de opleiding niet aan deze voorwaarden voldoet, dan betaal je doorgaans het instellingscollegegeld. Dit is een hoger bedrag dan het wettelijk collegegeld.
Lees meer.In sommige situaties gelden andere regelingen.
Studenten die voor het eerst aan een bacheloropleiding of associate degree beginnen, betalen het eerste jaar de helft van het wettelijk collegegeld.
Studenten die voor het eerst aan een bekostigde lerarenopleiding (bachelor of associate degree) beginnen, betalen de eerste twee studiejaren de helft van het wettelijk collegegeld.
Als je een tweede studie wilt starten, dan betaal je voor deze tweede studie alleen het wettelijk collegegeld als je aan de voorwaarden voldoet.
Als je wilt starten met een opleiding in de gezondheidszorg in het hoger onderwijs, na het afronden van een andere opleiding op hetzelfde niveau in het hoger onderwijs, betaal je waarschijnlijk het wettelijk collegegeldtarief.
Wordt jouw opleiding door de overheid bekostigd?
Sommige opleidingen zijn wel erkend, maar ontvangen geen bekostiging vanuit de overheid. De collegeldkosten van deze particuliere opleidingen zijn hoger dan die van opleidingen die door de overheid bekostigd worden.
Lees meer.