Alles over collegegeld

Als je studeert aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je collegegeld. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie.

Collegegeldwijzer
Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld? Vul een aantal vragen in en ontdek welke van de twee jij moet betalen.

Wat betaal je?

Wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Als je studeert, dan betaal je collegegeld. Je hebt twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is hoger dan het wettelijk collegegeld.

Lees meer over wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

Uitzonderingen

In sommige situaties gelden andere regelingen.

Halvering collegegeld

Studeer je in het studiejaar 2021-2022? Dan is er voor alle studenten een korting van 50% op het wettelijk collegegeld. Start je voor het eerst aan een voltijdopleiding? Dan geldt er in veel gevallen voor het eerste studiejaar nog een halvering van deze halvering. Voor lerarenopleidingen geldt de eerste 2 jaar een halvering van het wettelijk collegegeld.

Een tweede studie

Start je aan een tweede studie? Dan gelden er aangepaste regels voor het collegegeld. Volg je twee bekostigde opleidingen tegelijkertijd? Dan hoef je maar bij één opleiding collegegeld te betalen. Start je een tweede opleiding nadat je de eerste hebt afgerond? Dan betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld.

Bekostigd en particulier onderwijs

De meeste erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland zijn bekostigd. Dat wil zeggen dat de onderwijsinstelling door de overheid wordt betaald om opleidingen te verzorgen. Daarnaast heb je particulier onderwijs. Deze opleidingen worden niet gefinancierd door de overheid. Het collegegeld verschilt voor bekostigd en particulier onderwijs.

Lees meer over collegegeld voor bekostigd en particulier onderwijs