Alles over collegegeld

Als je studeert aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je daarvoor collegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt.

Nieuw: halvering collegegeld
Ga jij vanaf september 2018 voor het eerst studeren in het hoger onderwijs? Dan kom jij in het eerste jaar misschien in aanmerking komt voor halvering van het collegegeld.

Wat betaal je?

Instellingscollegegeld of wettelijk collegegeld

Als je een bekostigde opleiding volgt, betaal je het wettelijk collegegeld of het instellingscollegegeld. De overheid heeft voorwaarden gesteld voor het vaststellen van deze bedragen. Als je een niet-bekostigde opleiding volgt, krijg je met andere kosten te maken.

Lees meer.

Uitzonderingen

In sommige situaties gelden andere regelingen.

Eerste jaar studeren (halvering collegegeld)

Studenten die vanaf september 2018 voor het eerst aan een bacheloropleiding of associate degree beginnen, betalen het eerste jaar de helft van het wettelijk collegegeld.

Een lerarenopleiding

Studenten die vanaf september 2018 voor het eerst aan een bekostigde lerarenopleiding (bachelor of associate degree) beginnen, betalen de eerste twee studiejaren de helft van het wettelijk collegegeld

Een tweede studie

Als je een tweede studie wilt starten, dan betaal je voor deze tweede studie alleen het wettelijk collegegeld als je aan de voorwaarden voldoet.

Een opleiding in de gezondheidszorg

Als je wilt starten met een opleiding in de gezondheidszorg in het hoger onderwijs, na het afronden van een andere opleiding op hetzelfde niveau in het hoger onderwijs, betaal je waarschijnlijk het wettelijk collegegeldtarief.

0 opleidingenopleiding vergelijken