Studie in Cijfers

Studie in Cijfers® geeft, in één oogopslag, een beeld van hoe een opleiding van een hogeschool of universiteit het doet in vergelijking met het landelijke gemiddelde.

Hulp bij studiekeuze

Studie in Cijfers kan je helpen bij jouw oriëntatie op je studiekeuze. De vergelijkingsafbeeldingen zijn er voor voltijd bacheloropleidingen aan de hogeschool en universiteit (bekostigd onderwijs, dus niet voor particuliere opleidingen). Je vindt Studie in Cijfers op de opleidingspagina's.

Voorbeeld Studie in Cijfers

Naast het cijfer van de opleiding aan de betreffende instelling wordt het landelijk gemiddelde van een opleiding weergegeven. Hieronder vind je twee voorbeelden van Studie in Cijfers.

Voorbeeld SIC bijsluiter - WO

Voorbeeld SIC bijsluiter - HBO

Disclaimer: Aan Studie in Cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Het wordt opgebouwd met cijfers uit het verleden, waarbij gestreefd wordt naar actualiteit. Hoewel de verwachting is dat deze cijfers een beeld kunnen geven van de toekomst, bieden zij hiervoor geen garanties. Een opleiding kan door de jaren heen op allerlei manieren veranderen (andere opzet van het jaar, veel meer of minder inschrijvingen, samenvoeging met een ander opleiding) waardoor cijfers uit het verleden minder betekenis voor de toekomst krijgen. Voor vragen kun je contact opnemen via het contactformulier.

Waarom Studie in Cijfers?

Het initiatief voor Studie in Cijfers kwam in 2012 van de jongerenorganisaties ISO en LSVb. Later sloten ook CNV Jongeren, JOB, en LAKS aan. Om opleidingen goed te kunnen vergelijken, constateerden zij dat het handig zou zijn als er een soort ‘studiebijsluiter’ zou komen waarin betrouwbare onafhankelijke informatie over de opleiding wordt getoond. De opleiding zou hierin moeten worden afgezet tegen het landelijke gemiddelde om goed te kunnen vergelijken. Studiekeuze123 is gevraagd om hiervoor te zorgen.

De meest informatie was daarvoor ook al vindbaar op Studiekeuze123.nl, maar dankzij deze nieuwe manier van tonen is het voor instellingen gemakkelijker om de afbeeldingen van Studie in Cijfers op te nemen op hun eigen website of in hun voorlichtingsfolders.

Deelnemende instellingen Studie in Cijfers

Op dit moment gebruiken 53 instellingen Studie in Cijfers. Bekijk welke instellingen dit zijn.

Deelnemende instellingen Studie in Cijfers.

Uitleg cijfers in Studie in Cijfers

Wil je meer weten over de achtergrond en de berekening van de cijfers getoond in Studie in Cijfers? Lees dan de verantwoordingen: