
Hoe moet ik mij aanmelden?
Als je wilt gaan studeren in het hoger onderwijs, dan moet je je uiterlijk 1 mei aanmelden bij de opleiding van jouw keuze. Voor o...
Lees meer over Hoe moet ik mij aanmelden?Je wil je aanmelden voor een studie of wil overstappen naar een andere studie. Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Je kunt je nog tot vlak voor de start van de opleiding uitschrijven als je niet gaat starten. Het is echter aan te raden om hier niet zo lang mee te wachten en dit al zo vroeg mogelijk te doen. De opleiding waar jij staat ingeschreven, rekent er namelijk op dat jij bij hen gaat starten en zal jou ook vragen om je inschrijving bij hen te voltooien (en bijvoorbeeld een collegekaart aan te vragen of boeken te bestellen).
Voor 1 mei aangemeld?
Wist je trouwens dat je je helemaal niet voor meerdere opleidingen hoeft aan te melden in Studielink als je nog twijfelt? Als jij je voor 1 mei aanmeldt voor een bachelor- of associate degree-opleiding of hebt meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus, dan mag je daarna nog switchen naar een andere opleiding voordat het nieuwe collegejaar begint. Deze nieuwe opleiding mag jou de toelating niet weigeren, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Deze opleiding mag wél deelname aan een nieuwe studiekeuzecheck verplicht stellen. Lees meer over jouw rechten en plichten bij wisselen van studie.
Studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck (soms matching genoemd of intakegesprek) helpt je om te bepalen of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Deelname aan de studiekeuzecheck is doorgaans een verplicht onderdeel van de aanmelding. Je ontvangt een uitnodiging nadat je je voor een studie hebt aangemeld. Na deelname aan de studiekeuzecheck, ontvang je een studiekeuzeadvies. Als je dus nog twijfelt, helpt de studiekeuzecheck je vaak om een knoop door te hakken. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Op tijd aangemeld en wisselen van studie
Heb jij je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding of meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus? Dan mag je daarna nog switchen naar een andere opleiding voordat het nieuwe collegejaar begint. Je hebt toelatingsrecht, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Deze nieuwe opleiding mag wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck of over jouw rechten en plichten bij wisselen na 1 mei.
Wisselen na een negatief bindend studieadvies
Ben je al aan het studeren en heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies ontvangen? Ook dan mag je nog wisselen naar een andere studie. Deze opleiding kan deelname aan een studiekeuzecheck wel verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Na 1 mei voor het eerst aanmelden
Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan zitten daar enkele haken en ogen aan. Wettelijk gezien mag een onderwijsinstelling jouw aanmelding weigeren als deze na 1 mei binnenkomt, als je je nog niet eerder voor een opleiding hebt aangemeld of aan een selectieprocedure voor een opleiding met numerus fixus hebt meegedaan. De onderwijsinstelling beslist in dat geval dus over jouw toelating. De voorwaarden voor toelating kunnen per hogeschool of universiteit en soms zelfs per opleiding verschillen. De onderwijsinstelling mag ook deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen en de uitslag van het studiekeuzeadvies dat je hierna ontvangt mag bindend zijn. Lees meer over de studiekeuzecheck en jouw rechten en plichten bij aanmelden na 1 mei.
Nee, wanneer je je voor 1 mei voor een opleiding hebt aangemeld of hebt meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus, dan mag je tot 31 augustus ook wisselen naar een opleiding van een andere onderwijsinstelling. Deze opleiding kan deelname aan een studiekeuzecheck wel verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Je kunt een aanmelding voor een opleiding annuleren als je dit voor de start van de opleiding doet. Maar wacht hier niet mee tot het laatste moment, zodat het voor de opleiding op tijd duidelijk is dat jij niet bij hen gaat starten.
Ben je net begonnen met een opleiding en wil je toch nog wisselen naar een andere opleiding? Na 1 september aanmelden voor een opleiding, kan alleen met toestemming van die betreffende opleiding. Neem dus contact op met de opleiding waar je wil studeren en vraag of het mogelijk is om later in te stromen. Ga eventueel ook langs bij de studieadviseur van de opleiding die je nu volgt. Die kan met je meedenken en denkt misschien aan mogelijkheden waar jij zelf niet aan gedacht hebt.
*Door het coronavirus is de aanmelddeadline voor het studiejaar 2020/2021 van 1 mei verschoven naar 1 juni. Lees hier dus 1 juni waar 1 mei staat.*
Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan zitten daar enkele haken en ogen aan. Wettelijk gezien mag een onderwijsinstelling jouw aanmelding weigeren als deze na 1 mei binnenkomt, als je je nog niet eerder voor een opleiding hebt aangemeld of aan een selectieprocedure voor een opleiding met numerus fixus hebt meegedaan. De onderwijsinstelling beslist in dat geval dus over jouw toelating. De voorwaarden voor toelating kunnen per hogeschool of universiteit en soms zelfs per opleiding verschillen. De onderwijsinstelling mag ook deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen en de uitslag van het studiekeuzeadvies dat je hierna ontvangt mag bindend zijn (voor mensen die zich vóór 1 mei al voor een opleiding hebben aangemeld, is de uitslag van de studiekeuzecheck nooit bindend). Lees meer over de studiekeuzecheck.
Ja, als je studeert, maar aan een nieuwe opleiding wil beginnen, dan geldt 1 mei als aanmelddeadline voor opleidingen met vrij instroom en 15 januari voor opleidingen met een numerus fixus.