Selectie

Bij sommige opleidingen word je niet zomaar toegelaten. Voor die opleidingen moet je deelnemen aan een selectie. Er zijn verschillende vormen van selectie.

Numerus fixus

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plekken. Dit heet een numerus fixus. Als meer mensen zich aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan geldt een selectieprocedure. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe die selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd. Vaak wordt er gekeken naar je cijfers, maar ook naar je motivatie. Er gelden verschillende voorwaarden bij het aanmelden voor een numerus fixusopleiding. Ook ligt de aanmelddeadline een stuk vroeger, namelijk op 15 januari.

Lees meer over numerus fixus

Aanvullende eisen

Voor sommige opleidingen moet je een bepaalde eigenschap of een talent hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor kunstopleidingen waarvoor je auditie moet doen. Maar ook voor sportopleidingen waarvoor je een sporttest moet doen, een hotelschool waarbij je toelating moet doen etc. Ook masteropleidingen hebben vaak aanvullende eisen. Je kunt alleen aan de opleiding beginnen als je volgens de onderwijsinstelling geschikt bent. Het aanmelden gaat vaak anders dan bij andere opleidingen.

Lees meer over opleidingen met aanvullende eisen

Kleinschalig en intensief

Sommige opleidingen hebben het bijzonder kenmerk 'kleinschalig intensief'. Zoals de naam al zegt, zijn deze opleidingen kleinschaliger en intensiever dan andere opleidingen. Door dit kenmerk mogen de opleidingen studenten selecteren. Een voorbeeld van kleinschalig en intensieve opleidingen zijn de university colleges.

Lees meer over kleinschalig en intensieve opleidingen