Alles over numerus fixus en selectie

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een beperkt aantal plaatsen. Zij kunnen een numerus fixus instellen. Opleidingen kiezen hiervoor als bijv. de arbeidsmarkt beperkt is, er te weinig stageplaatsen zijn etc. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moet je meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. De selectiecriteria kunnen verschillen per opleiding en universiteit. Opleidingen kunnen bijvoorbeeld naast eerdere schoolprestaties ook kijken naar motivatie, persoonlijkheid of door te testen op studievaardigheden. Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt. De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. Er wordt niet meer centraal geloot.

Lees meer over de spelregels van fixusopleidingen.

Aanmelden studiejaar 2018-2019 niet meer mogelijk

De deadline voor aanmelden bij een fixusopleiding is op 15 januari jl. verlopen. Je kunt je dus voor komend studiejaar niet meer aanmelden. Je kunt je nog wel aanmelden voor een opleiding zonder numerus fixus. De aanmelddeadline is daarvoor uiterlijk 1 mei 2018.

Uitzonderingen

Er is een aantal fixusopleidingen die hun aanmeldtermijn hebben verlengd omdat zich minder studenten hebben aangemeld dan het aantal beschikbare plaatsen.
Dit houdt in dat er een tweede deadline wordt gehanteerd, zodat studenten zich alsnog kunnen aanmelden. Het gaat om de volgende opleidingen:

Doordat er meest stageplekken beschikbaar zijn gekomen, heeft Hogeschool van Amsterdam het aantal beschikbare plaatsen bij de Opleiding tot Verpleegkundige verhoogd. Hierdoor is het ook bij deze opleiding nog mogelijk om je aan te melden:

Lees meer over de opleidingen met een extra aanmeldtermijn.

De selectieprocedure

Heb jij je op tijd aangemeld voor een fixusopleiding, dan wordt je door de onderwijsinstelling uitgenodigd voor de selectieprocedure.

Lees meer over de selectieprocedure.

Zoek een opleiding die bij jou past

De deadline om je aan te melden van fixusopleidingen is verlopen. Voor opleidingen zonder fixus moet je je uiterlijk 1 mei aanmelden via Studielink. In de Matchfinder kun je een opleiding zoeken die bij je past.

Meegedaan aan een selectie voor een fixusopleiding?

Op 15 april ontvang je je rangnummer! Krijg je een plaats aangeboden? Accepteer deze dan gelijk via Studielink. Toch andere plannen? Weiger je plaats dan via Studielink, zodat een andere student blij gemaakt kan worden met jouw plaats.


Button_zoek-jouw-opleiding