Switchen van opleiding

Denk je dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt? Ga dan eerst in gesprek met de studieadviseur van jouw opleiding. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen waarom de opleiding niet bij je past. Vind je de vakken niet leuk? Of past het soort onderwijs toch niet bij je? Misschien is er een oplossing binnen je opleiding, zoals het kiezen van andere vakken. Wil je echt wat anders gaan doen? Dan is het goed om te weten waar je bij het kiezen van een andere opleiding op kunt letten, om terecht te komen bij een opleiding die beter bij je past.

Oriënteren op een nieuwe opleiding

Je hebt besloten dat je wil switchen naar een andere opleiding. Oriënteer je dan goed. Vergelijk opleidingen in de Opleidingenvergelijker en neem deel aan open dagen. Loop de hele checklist nog eens na. Door je ervaring tijdens het eerste studiejaar weet je nu nog beter wat wel en niet bij je past en waar je op kunt letten.

Switchen binnen dezelfde onderwijsinstelling

Tijdens het eerste studiejaar worden er vaak inleidende vakken gegeven. Deze vakken worden soms aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Hierdoor is het mogelijk om te switchen naar een andere opleiding en (een deel van) je studiepunten mee te nemen. Vraag je studieadviseur naar de mogelijkheden.

Switchen naar een andere onderwijsinstelling

Je kunt er ook voor kiezen om naar een andere hogeschool of universiteit te gaan. Laat dan goed vastleggen welke vakken en studiepunten je hebt behaald. De studiepunten blijven soms nog een tijdje geldig. Dit kan later eventueel van pas komen.

Instroommoment in februari

Sommige opleidingen hebben naast een startmoment in september ook een instroommoment in februari. Dit kan een goed moment zijn om te switchen van opleiding. Zo hoef je niet nog een aantal maanden te wachten voordat je aan je nieuwe opleiding kunt beginnen.

Stoppen bij de huidige opleiding

Als je aan een nieuwe opleiding begint, moet je je huidige opleiding stopzetten. Vergeet niet om in Studielink je inschrijving te wijzigen. Laat ook de administratie en de docenten van je huidige opleiding weten dat je stopt. Lees waar je allemaal aan moet denken als je stopt met een opleiding. Blijf je twijfelen? Lees dan deze tips over wat je nog meer kunt doen.

Lees meer

Twijfels in het eerste jaar

Wat kun je doen als je twijfelt aan je studiekeuze?

Lees wat je mogelijkheden zijn

Checklist studiekeuze

Volg de studiekeuze checklist en vind een nieuwe opleiding die bij je past.

Ga naar de checklist

Sfeer proeven?

Bezoek dan een open dag. Een goede voorbereiding zorgt dat je er het meeste uit haalt.

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag