Wisselen van aanmelding, kan dat nu nog?

Blog 29 jun., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 1362 keer gelezen

Je hebt je aangemeld voor een studie, maar je twijfelt. Wat nu? In veel gevallen kun je nog wisselen tot 31 augustus! Dat kan binnen dezelfde hogeschool of universiteit. Maar je kunt ook wisselen naar een opleiding bij een andere onderwijsinstelling. In deze blog lees je wat je opties zijn.

Waarom wisselen van aanmelding? 

Je kunt om verschillende redenen twijfelen aan je studiekeuze. Misschien werd je wakker en dacht je: 'Joh, ik weet het ineens!' En was dat tóch iets anders dan waar je je nu voor hebt aangemeld. Maar het kan ook zijn dat de studiekeuzecheck niet leuk was. Of je bent een paar keer naar je hogeschool of universiteit gereisd en is het eigenlijk veel verder dan je dacht. Bedenk goed waarom je twijfelt. Vraag eventueel een gesprek aan bij de opleiding. Misschien kunnen zij je helpen de twijfel weg te nemen. Wil je echt wat anders gaan doen? Vergelijk dan opleidingen in het opleidingenoverzicht. Heb je een andere opleiding gevonden? Bedenk dan goed of de nieuwe opleiding iets voor je is. Vraag een studiekeuzecheck aan om te checken of de opleiding bij je past.

Wisselen nadat je je vóór 1 mei hebt aangemeld

Heb jij je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding? Of heb je meegedaan aan de selectieprocedure van een opleiding? Dan mag je switchen naar een andere opleiding voordat het collegejaar begint. Uiteraard wel alleen naar opleidingen met vrije instroom. Dat zijn opleidingen zonder een selectieprocedure. Die selectieprocedure heeft namelijk al plaatsgevonden. Omdat je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding in het hoger onderwijs, mag de nieuwe opleiding je niet weigeren. Toelatingsrecht wordt dit genoemd. De nieuwe opleiding kan je wel verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Als je kort voor de start van het collegejaar wisselt, kan die studiekeuzecheck niet altijd meer georganiseerd worden. Lees meer over jouw rechten en plichten als je je voor 1 mei hebt aangemeld.

Wisselen na een negatief BSA

Studeer je al en krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA)? Ook dan mag je wisselen naar een andere opleiding. De nieuwe opleiding kan je wel verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck.

Wisselen na 1 september

Op 1 september start het collegejaar. Wil je daarna nog wisselen van opleiding? Dat kan alleen als je toestemming krijgt van de opleiding waar je naartoe wil. Neem hiervoor contact op met de hogeschool of universiteit. Zij kunnen je vertellen of het mogelijk is om later in te stromen.

Voor het eerst aanmelden ná 1 mei

Wil je je nu pas voor het eerst aanmelden bij een opleiding? Dan kan de hogeschool of universiteit je weigeren. Als ze je wel nog willen toelaten, dan mogen ze extra voorwaarden stellen aan je aanmelding. Zo kunnen ze je verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Ook kan het advies bindend zijn. Als de hogeschool of universiteit dan een negatief advies geeft, mag je niet aan de opleiding starten. Lees meer over je rechten en plichten bij aanmelden na 1 mei.

Opleidingen met late aanmelddeadline

Er zijn ook opleidingen die een latere aanmelddeadline aanhouden. Voor deze opleidingen kun je je na 1 mei nog aanmelden zonder extra voorwaarden. Je vindt de aanmelddeadline op de opleidingspagina's via Studiekeuze123.nl/opleidingen.

Overweeg een tussenjaar

Twijfel je aan je studiekeuze en weet je echt niet wat je wil gaan doen? Overweeg dan eens een tussenjaar. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

Categorieën
Delen via: