Aanmelden voor 1 mei

De wettelijke aanmelddeadline voor bekostigde opleidingen is 1 mei. Je schrijft je in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Lees meer over hoe je je aanmeldt.

Studiekeuzecheck

Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Dit is een check om te kijken of een opleiding wel echt bij je past. De onderwijsinstelling nodigt je hier meestal voor uit. Doen ze dit niet, maar wil je wel graag een studiekeuzecheck? Dan kun je deze aanvragen. Een onderwijsinstelling kan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Je moet dan aan de studiekeuzecheck hebben deelgenomen voordat je met de opleiding kunt starten. Na de check krijg je een advies. Dit advies is niet bindend. Ook met een negatief advies mag je dus aan de opleiding starten. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

Van keuze veranderen

Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, kun je nog tot 31 augustus wisselen van opleiding. De opleiding mag je dan niet weigeren. Ze kunnen wel een deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen. Wanneer je op het laatste moment wisselt, is het niet meer altijd mogelijk om een studiekeuzecheck te doen. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze.

Switchen na negatief bindend studieadvies (BSA)

Studeer je al en heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies (BSA) ontvangen? Dan mag je nog wisselen naar een andere studie. Deze opleiding kan wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen.

Mag ik geweigerd worden?

Wanneer je je voor 1 mei heb aangemeld, mag de opleiding je niet weigeren. Je moet dan natuurlijk wel aan de toelatingseisen van de opleiding voldoen.

Uitzonderingen

Al deze regels en voorwaarden gelden niet voor alle opleidingen.

Opleidingen met selectie

Voor opleidingen met een vorm van selectie geldt de 1 mei-deadline niet. Dit zijn bijvoorbeeld opleidingen met een numerus fixus, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Voor deze opleidingen moet je je meestal eerder dan 1 mei aanmelden. Ook heb je geen recht op een studiekeuzecheck. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Particuliere opleidingen

Particuliere opleidingen kunnen een andere aanmelddeadline hebben. Ook de aanmeldprocedure kan anders zijn. Controleer daarom altijd bij de opleiding zelf hoe het aamelden daar werkt. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.