Blog 21 jun., 2021
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 3400 keer gelezen
Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, dan heb je recht op een studiekeuzecheck. Meestal nodigt de opleiding je hier na je aanmelding vanzelf voor uit. Maar wat is dat eigenlijk? Waarom moet je deelnemen? En wat heb je eraan? Om je wat duidelijkheid te geven, hebben we de belangrijkste informatie over de studiekeuzecheck voor je verzameld.
De studiekeuzecheck is een activiteit die de hogeschool of universiteit je aanbiedt na je aanmelding voor een bacheloropleiding of associate degree, als laatste check voor jou om te kijken of de opleiding waar je aan wil beginnen, écht bij je past. Deze activiteit wordt niet altijd studiekeuzecheck genoemd, maar heeft soms een andere naam zoals Matching. Wat de studiekeuzecheck inhoudt, verschilt per opleiding. Meestal bestaat de activiteit uit een gesprek, het invullen van een vragenlijst of proefcollege met een toets. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat je na het uitvoeren van de studiekeuzecheck een advies of terugkoppeling krijgt.
Aan een studiekeuzecheck is een studiekeuzeadvies of terugkoppeling verbonden. Dit zegt iets over of de opleiding echt bij jou past. Wanneer dit advies positief is, betekent dit dat de verwachting is dat je de opleiding die je hebt gekozen succesvol kunt afronden. Soms kan een hogeschool of universiteit je ook adviseren om je studiekeuze te heroverwegen. Als je je op tijd (uiterlijk 1 mei) hebt aangemeld voor de studie, is dit advies niet bindend. Het advies kan wel bindend zijn wanneer je je pas na 1 mei voor het eerst hebt aangemeld. Heb je al meegedaan aan een studiekeuzecheck, maar heb je nog twijfels over je studiekeuze? Of weet je niet of je met de opleiding mag of wil beginnen? Neem dan een kijkje op onze pagina voor studenten die al hebben deelgenomen aan de studiekeuzecheck voor meer informatie.
Deelname aan een studiekeuzecheck is vaak verplicht, maar niet altijd. Biedt de hogeschool of universiteit geen studiekeuzecheck aan, maar wil jij dat wel? Dan kun je hierom vragen! Je hebt recht op een studiekeuzecheck als jij je op tijd hebt aangemeld. Bij opleidingen met een selectieprocedure, krijg je geen studiekeuzecheck aangeboden. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck. Wil jij weten wat precies van jou verwacht wordt en wat jij mag verwachten? Dan is het belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie. Heb je je uiterlijk1 mei aangemeld voor meerdere studies? Heb je je aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus? Of studeer je nu al en wil je switchen van opleiding omdat je een negatief bindend studieadvies hebt gekregen? Ons uitgebreide artikel over wet- en regelgeving omtrent de studiekeuzecheck geeft je specifieke informatie per situatie.
De onderwijsinstelling bepaalt of deelname aan de studiekeuzecheck verplicht is of niet. In de meeste gevallen is deelname verplicht. Als je niet kunt deelnemen of de studiekeuzecheck gemist hebt, neem dan contact op met de opleiding. Soms wordt er een uitzondering gemaakt, bijvoorbeeld als er sprake is van een overmachtsituatie.
Neem hierover eerst contact op met de opleiding zelf of met de onderwijsinstelling waar de opleiding gegeven wordt. Als je er met hen niet uitkomt, kun je je klacht melden bij het landelijk meldpunt studiekeuzecheck.