Wo bachelor - Gedrag en Maatschappij

Psychology & Technology

Technische Universiteit Eindhoven
Geschreven door Technische Universiteit Eindhoven

Bij Psychology & Technology (psychologie & techniek) leer je wat technologie met mensen doet en hoe je met behulp van psychologische kennis technologie optimaal kunt laten werken voor gebruikers.
Psychology & Technology is een opleiding die je een gedegen basis in de gedragswetenschappen en het gedragswetenschappelijk onderzoek geeft. Je leert daarnaast te denken als een ingenieur door je te specialiseren in één van de volgende drie technische richtingen: Robotica, ICT of Living (bouwkunde). De vakken die bij de technische richtingen horen, volg je aan de technische faculteiten van de TUe. Daarnaast heb je een ruime keuze aan vrij te kiezen vakken aan de TUe. Ons onderwijs is voor een substantieel deel challenge-based, dat wil zeggen dat studenten werken aan realistische uitdagingen en problemen. In het tweede jaar werk je in een multidisciplinair challenge-based project met studenten van andere opleidingen. Het bachelor eind project vormt de afsluiting van de opleiding, je werkt ofwe...

Keuzes binnen de opleiding

 • De ICT houdt zich vooral bezig met de vraag hoe de vraag hoe mensen ICT en ICT-systemen gebruiken en hoe je dat gebruik kunt verbeteren.
  De ICT richting houdt zich vooral bezig met de vraag hoe de vraag hoe mensen ICT en ICT-systemen gebruiken en hoe je dat gebruik kunt verbeteren. Voorbeelden zijn 3D visualisatie en games.
  Om op een plat scherm zoals een TV ook diepte te kunnen waarnemen heb je iets nodig dat ook aparte beelden levert voor het linker- en het rechteroog. Daarom krijg je bij Avatar of Harry Potter in 3D een brilletje op: de film verstuurt twee signalen en het ene brillenglas houdt het ene signaal tegen en het andere het andere signaal, en je hersenen doen vanzelf de rest. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van verminderde oog samenwerking en daardoor hoofdpijn of dubbel zien. In ons 3D/e Lab onderzoeken we wanneer mensen last krijgen van 3D kijken en ontwikkelen we tests waarmee we dit eenvoudig in kaart kunnen brengen.
  Bij games speelt iets anders: gamen is zo leuk dat het voor veel mensen verslavend is. Voor andere doeleinden kun je dezelfde technieken inzetten als motivatie, bijvoorbeeld als mensen moeten revalideren.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  5

  9:00 - 16:00 uur
  Eindhoven
 • De Bouwkunde richting houdt zich vooral bezig met het effect van de gebouwde omgeving op ons welbevinden.
  De Bouwkunde richting houdt zich vooral bezig met het effect van de gebouwde omgeving op ons welbevinden. Denk hierbij aan het gebruik van verschillende materialen en de inrichting van de omgeving. Een ander voorbeeld is de toepassing van licht.
  Licht is razend belangrijk voor ons functioneren: we hebben het nodig om te kunnen zien – om te lezen, te navigeren, elkaar te ontmoeten – en we hebben het nodig om onze biologische klok op tijd te laten lopen. Maar licht lijkt nog meer effecten te hebben op ons gedrag en onze prestaties: volgens recent onderzoek in het beroemde blad Science gaan we ons beter concentreren bij rood licht en worden we creatiever bij blauw licht.
  In ons eigen laboratorium hebben we gezien dat mensen zich alerter voelen en sneller reageren onder fel licht dan onder zwak licht. Maar we weten nog niet hoeveel licht precies nodig is, en hoe lang deze effecten blijven bestaan. We zoeken naar de effecten die licht kan hebben op menselijk functioneren, en naar de redenen waarom licht zo belangrijk is. Ook voor andere aspecten van onze omgeving onderzoeken we dergelijke effecten.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  5

  9:00 - 16:00 uur
  Eindhoven
 • De Robotics richting richt zich op de samenwerking van mensen met technische systemen, zoals robots, en de inzet van robots in de dagelijkse omgeving, zoals smart homes.
  De Robotics richting richt zich op de samenwerking van mensen met technische systemen, zoals robots, en de inzet van robots in de dagelijkse omgeving, zoals smart homes.
  Er komen steeds meer ouderen en steeds minder jongeren om voor hen te zorgen. Daarnaast vinden veel ouderen het prettig om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. “Smart homes” zijn huizen die zo zijn ingericht dat ze het zelfstandig thuis wonen op een slimme manier mogelijk maken, vaak met behulp van technologie.
  We werken op dit moment aan een systeem dat deze smart homes combineert met sociale robots. De robot geeft advies, houdt een oogje in het zeil en roept hulp in als het nodig is. Daar zitten allerlei technologische kanten aan. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een robot zijn weg kan vinden in huis? Maar er zijn net zo veel sociale aspecten. Wat is de beste manier voor een robot om iemand aan te spreken, en hoe moet een robot zich gedragen ten opzichte van zijn eigenaar?

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  5

  9:00 - 16:00 uur
  Eindhoven
 • TU/e Honors Academy biedt verdiepende en verbredende tracks die worden gevolgd in het tweede en derde jaar van de bacheloropleiding. De tracks bestaan uit 30 EC bovenop de reguliere studielast.

  Kennismaken met deze honoursprogramma?

  okt.

  5

  9:00 - 16:00 uur
  Eindhoven

Kennismaken met de opleiding?

Bachelor open day
9:00 - 16:00 uur
Eindhoven
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 307
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Bachelor of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • CM Toegang met Wiskunde B
 • EM Toegang met Wiskunde B
 • NG Toegang met Wiskunde B
 • NT Directe toegang
Niet toelaatbaar

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

307 studenten volgen deze opleiding
89 eerstejaars aan deze opleiding
60% van de eerstejaars studenten is man
40% van de eerstejaars studenten is vrouw
36 opleidingen
35.101 studenten in de gemeente Eindhoven Meer info over Eindhoven

Het eerste jaar

45 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

72%
stroomt door naar het tweede jaar

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9 / 5
Sfeer 4.3 / 5
Studiefaciliteiten 4.3 / 5
Studie opnieuw kiezen 3.9 / 5
Inhoud en opzet 3.9 / 5
Aansluiting beroepspraktijk 2.9 / 5
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Psychology & Technology

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Technische Universiteit Eindhoven

Filler
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Technische Universiteit Eindhoven 040 - 2479111
Logo Technische Universiteit Eindhoven

Meer informatie

Bezoek ook de website van Technische Universiteit Eindhoven

Bezoek website van Technische Universiteit Eindhoven

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Psychology & Technology doorsturen?

Deel via WhatsApp