WO Bachelor - Exact en Informatica

Technische Innovatiewetenschappen

Variant: Sustainable Innovation

Technische Universiteit Eindhoven

Over de opleiding Studiepunten:  180 ECTS

Filler

De bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen bestaat uit twee Engelstalige majors (opleidingen): Psychology & Technology en Sustainable Innovation. Bij Psychology & Technology leer je hoe mensen omgaan met techniek en hoe je psychologische kennis kunt inzetten om technologie bruikbaar te maken. Als je weet hoe mensen denken, handelen, voelen, waarnemen en beslissingen nemen kun je deze kennis gebruiken om te begrijpen hoe mensen met techniek omgaan. Met jouw kennis van zowel psychologie als techniek kun je nieuwe toepassingen bedenken die aansluiten op de wensen en mogelijkheden van gebruikers, zoals motiverende revalidatietechnologie, sociale robots, of brein-computer interfaces....

Keuzes binnen de opleiding

 • Je bestudeert duurzame innovaties vanuit technisch, economisch en sociaal perspectief. Deze kennis gebruik je om oplossingen aan te dragen die bijdragen aan een duurzame samenleving.
  Bij Sustainable Innovation bestudeer je duurzame innovaties vanuit de technische, economische en sociale wetenschappen. Bij het invoeren van nieuwe duurzame technologieën in de maatschappij, bijvoorbeeld in de energievoorziening en de gebouwde omgeving, zijn altijd meerdere actoren betrokken: de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke groeperingen, kennisinstellingen en ook de consument. Bij Sustainable Innovation kijk je vanuit deze verschillende actoren naar een probleem. Neem bijvoorbeeld de introductie van zonnepanelen: daar komt meer bij kijken dan techniek. Ook de kosten, regelgeving en de acceptatie door de maatschappij spelen een rol.
  Na je afstuderen heb je kennis van techniek, sociale wetenschappen en economie. Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij adviesbureaus of bij de overheid. Voorbeelden van functies zijn: innovatiemanager en business-developer in het bedrijfsleven, coördinator energiebeleid bij de overheid, consultant 'smart mobility' bij een internationaal adviesbureau of zelfstandig ondernemer in een collectief voor duurzame woningbouw.

 • Bouwkunde richting voor Psychology & Technology De Bouwkunde richting houdt zich vooral bezig met het effect van de gebouwde omgeving op ons welbevinden. Denk hierbij aan het gebruik van verschillende materialen en de inrichting van de omgeving. Een ander voorbeeld is de toepassing van licht. Licht is razend belangrijk voor ons functioneren: we hebben het nodig om te kunnen zien – om te lezen, te navigeren, elkaar te ontmoeten – en we hebben het nodig om onze biologische klok op tijd te laten lopen. Maar licht lijkt nog meer effecten te hebben op ons gedrag en onze prestaties: volgens recent onderzoek in het beroemde blad Science gaan we ons beter concentreren bij rood licht en worden we creatiever bij blauw licht. In ons eigen laboratorium hebben we gezien dat mensen zich alerter voelen en sneller reageren onder fel licht dan onder zwak licht. Maar we weten nog niet hoeveel licht precies nodig is, en hoe lang deze effecten blijven bestaan. We zoeken naar de effecten die licht kan hebben op menselijk functioneren, en naar de redenen waarom licht zo belangrijk is. Ook voor andere aspecten van onze omgeving onderzoeken we dergelijke effecten.

 • Informatica richting voor Psychology & Technology De Informatica richting houdt zich vooral bezig met de vraag hoe de vraag hoe mensen ICT en ICT-systemen gebruiken en hoe je dat gebruik kunt verbeteren. Voorbeelden zijn 3D visualisatie en games. Om op een plat scherm zoals een TV ook diepte te kunnen waarnemen heb je iets nodig dat ook aparte beelden levert voor het linker- en het rechteroog. Daarom krijg je bij Avatar of Harry Potter in 3D een brilletje op: de film verstuurt twee signalen en het ene brillenglas houdt het ene signaal tegen en het andere het andere signaal, en je hersenen doen vanzelf de rest. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van verminderde oog samenwerking en daardoor hoofdpijn of dubbel zien. In ons 3D/e Lab onderzoeken we wanneer mensen last krijgen van 3D kijken en ontwikkelen we tests waarmee we dit eenvoudig in kaart kunnen brengen. Bij games speelt iets anders: gamen is zo leuk dat het voor veel mensen verslavend is. Voor andere doeleinden kun je dezelfde technieken inzetten als motivatie, bijvoorbeeld als mensen moeten revalideren.

 • Robotica richting voor Psychology & Technology De Robotica richting richt zich op de samenwerking van mensen met technische systemen, zoals robots, en de inzet van robots in de dagelijkse omgeving, zoals smart homes. Er komen steeds meer ouderen en steeds minder jongeren om voor hen te zorgen. Daarnaast vinden veel ouderen het prettig om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. “Smart homes” zijn huizen die zo zijn ingericht dat ze het zelfstandig thuis wonen op een slimme manier mogelijk maken, vaak met behulp van technologie. We werken op dit moment aan een systeem dat deze smart homes combineert met sociale robots. De robot geeft advies, houdt een oogje in het zeil en roept hulp in als het nodig is. Daar zitten allerlei technologische kanten aan. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een robot zijn weg kan vinden in huis? Maar er zijn net zo veel sociale aspecten. Wat is de beste manier voor een robot om iemand aan te spreken, en hoe moet een robot zich gedragen ten opzichte van zijn eigenaar?

 • + Meer
Filler

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Talen: Engels
Bekostiging: Overheid
Studenten: 395
Studiepunten: 180 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • EM Toelaatbaar met Wiskunde B
 • CM Toelaatbaar met Wiskunde B
 • NG Toelaatbaar met Wiskunde B
 • NT Rechtstreeks toegang
Niet toelaatbaar

Collegegelden

€ 2.209
Wettelijk collegegeld
€ 1.084
Wettelijk collegegeld

Halvering wettelijk collegegeld

Ga je voor het eerst studeren? Dan hoef je in het eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. In studiejaar 2022/2023 is dat €1105,- Lees meer.

Studiekeuzecheck ()

Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, heb je recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan.


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

395 studenten volgen deze opleiding
50 eerstejaars aan deze opleiding
64% van de eerstejaars studenten is man
36% van de eerstejaars studenten is vrouw
37 opleidingen
35.470 studenten in de gemeente Eindhoven Meer info over Eindhoven

Het eerste jaar

45 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

84%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

89%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 4 jaar

49%

behaalt een diploma voor deze opleiding
4%

behaalt een ander wo-bachelor diploma of hoger
47%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2022 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Technische Universiteit Eindhoven
Landelijk gemiddelde
Technische Innovatiewetenschappen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9 / 5 3.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.3 / 5 4.3 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.4 / 5 4.4 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.9 / 5 3.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 2.9 / 5 2.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Technische Innovatiewetenschappen

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Human-technology Interaction 35 studenten 38%
Innovation Sciences 14 studenten 15%
Innovation Management 8 studenten 9%
Architecture, Building and Planning 7 studenten 8%
Computer Science and Engineering 5 studenten 5%
+ Meer

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Technische Universiteit Eindhoven

Filler
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Technische Universiteit Eindhoven 040 - 2479111
Logo Technische Universiteit Eindhoven

Meer informatie

Bezoek ook de website van Technische Universiteit Eindhoven

Bezoek website van Technische Universiteit Eindhoven

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Technische Innovatiewetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp