Universiteit Leiden

WO Bachelor - Exact en Informatica

Informatica

Logo Universiteit Leiden Universiteit Leiden Leiden
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9

Bekostiging: Overheid
Studenten: 305
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 2 programma's
Diploma: Bachelor of Science

Over de opleiding

Van deze opleiding is door de onderwijsinstelling geen omschrijving van de opleiding aangeleverd.


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Niet toelaatbaar
Wettelijke eisen
 • EM Toelaatbaar met Wiskunde B
 • CM Toelaatbaar met Wiskunde B
 • NG Toelaatbaar met Wiskunde B
 • NT Rechtstreeks toegang
Niet toelaatbaarTijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083

Halvering collegegeld
Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.

Studenten

305 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

123 eerstejaars aan deze opleiding
18-24 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
81% van de eerstejaars studenten is man
19% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
70%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
45%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 4 jaar
54%
behaalt een wo-bachelor diploma of hoger binnen 4 jaar
Doorstuderen
85%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • We worden steeds afhankelijker van automatiseringssystemen. Informatica is meer dan programmeren; je integreert wiskunde en logica om oplossingen te ontwikkelen die in allerlei velden toepasbaar zijn.

  Overal waar informatiesystemen zijn, heb je te maken met informatica. Van streamingdiensten als Spotify en Netflix, medische toepassingen tot de big data van de bankwereld. De maatschappij heeft behoefte aan goed opgeleide informatici die creatieve oplossingen kunnen bedenken en waardevolle informatie uit een berg van data kunnen halen. Als informaticus maak je het verschil doordat je jouw analytische vaardigheden combineert met praktische en technische vaardigheden zoals programmeren. Bij de opleiding Informatica leer je informatiestructuren analyseren en herkennen, en ingewikkelde problemen op een efficiënte manier oplossen. Je behandelt zowel abstracte wiskundige vraagstukken als praktische zaken zoals het beheersen en ontwerpen van computerprogramma's. * Zoek je een studie die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data? * Houd je van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken? * Vind je het leuk praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren? * Ben jij een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde? * Vind je het leuk om een vakgebied te kiezen dat breed toepasbaar is? * Werk je graag samen? Dan is Informatica in Leiden zeker iet

 • Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Bij deze opleiding leer je vaardigheden van informatica en biologie toe te passen op problemen in ziekte en gezondheid.

  Tijdens de studie Bioinformatica leg je de verbinding tussen informatica en biologie. Je houdt je bezig met het gebruiken van biologische data om inzichten te verkrijgen in bijvoorbeeld het ontstaan van ziektebeelden. De technologische vooruitgang van de laatste jaren maakt het mogelijk om complexe informatie uit bijvoorbeeld DNA en levende cellen te verkrijgen. Daarvoor gebruik én ontwerp je bij Bioinformatica (geautomatiseerde) systemen om deze stroom aan gegevens en informatie begrijpelijk te maken. Hiermee help je ziekenhuizen en universiteiten bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, voedingsmiddelen of het kiezen van de meest geschikte behandelmethode. De bachelor Bioinformatica past bij jou als * je een studie zoekt die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data; * je houdt van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken; * je het leuk vindt praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren; * je een doorzetter bent en aanleg hebt voor wiskunde en exacte vakken; * het je interessant lijkt inzichten uit de biologie te gebruiken om betere en intelligentere software te bouwen.

 • Afstudeerrichtingen
 • De afstudeerrichting Informatica volgt drie hoofdlijnen: de fundamentele lijn, de systeemlijn en de softwarelijn.

 • Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Bij deze opleiding leer je vaardigheden van informatica en biologie toe te passen op problemen in ziekte en gezondheid.

 • Informatica speelt een onmisbare rol in de economie en in bedrijfsprocessen. Bij deze opleiding leer je complexe bedrijfsvraagstukken met informatica op te lossen.

 • Honours programma's
 • De Honours Academy biedt getalenteerde en gemotiveerde studenten (vwo, BA en MA) alle kansen om zich tijdens hun studie te ontwikkelen tot leiders voor de toekomst.

 • Als student kun je aan het Honours College Bèta & Life Science meedoen, maar je mag ook deelnemen aan de trajecten van andere faculteiten.

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Universiteit Leiden
Landelijk gemiddelde
Informatica
Studenttevredenheid 3.9 / 5 4.0 / 5
Sfeer 4.1 / 5 4.2 / 5
Inhoud 3.7 / 5 3.8 / 5
Algemene vaardigheden 3.6 / 5 3.6 / 5
Wetenschappelijke vaardigheden 3.4 / 5 3.3 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.2 / 5 3.3 / 5

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Meest gekozen masters

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen masters na deze studie. De masters zijn aflopend gesorteerd met per master het percentage studenten dat is door gaan studeren aan deze master.

Informatica 50 studenten 26%
Computing Science 36 studenten 19%
Computer Science 29 studenten 15%
Artificial Intelligence 20 studenten 10%
Software Engineering 14 studenten 7%
+ Meer

Contact

Universiteit Leiden


Contactgegevens
Rapenburg 70
2311 EZ Leiden
T: 071 - 5278011
www.leidenuniv.nl
0 opleidingenopleiding vergelijken