Wo bachelor - Economie en Bedrijf

Bedrijfskunde

Varianten: Bedrijfskunde - Technology Management, Bedrijfskunde - Accountancy and Controlling, Bedrijfskunde - Business and Management

Rijksuniversiteit Groningen
Geschreven door Rijksuniversiteit Groningen

Studeer bedrijfskunde in Groningen, analyseer uiteenlopende complexe bedrijfsvraagstukken, kies een specialisatie die bij jou past en bereid je zo uitstekend voor op jouw carrière als bedrijfskundige.
Leidt digitalisering tot hele andere bedrijfsmodellen? Hoe ontwikkel je een sterke bedrijfsstrategie? En hoe beïnvloeden corporate governance en duurzaamheidsdoelen besluitvormingsprocessen? Met dit soort vragen ga jij tijdens de BSc Bedrijfskunde aan de slag.Studeer BSc Bedrijfskunde in Groningen en analyseer uiteenlopende bedrijfskundige vragen tijdens een veelzijdige opleiding. Je leert alles over bedrijfsprocessen – van financiën, marketing en human resources tot bedrijfsculturen en wereld...

Keuzes binnen de opleiding

 • Studeer Bedrijfskunde met het profiel Technology Management in Groningen en leer theorie, technologie en een praktische aanpak om te zetten in succesvolle innovaties binnen het bedrijfsleven.
  Hoe kun je technologie inzetten om bedrijven effectiever en efficiënter te maken? Hoe organiseer je technologische innovatie en ontwikkeling? Hoe integreer je de impact op mens en milieu in een bedrijfsmatige oplossing? Met dit soort vragen ga jij aan de slag tijdens het profiel Technology Management (TM). En door gastcolleges, praktijkcases en excursies bij grote bedrijven, zoals Philips, Scania, Wavin en Van Wijnen, is de theoretische kennis die je opdoet direct gerelateerd aan de praktijk.In het profiel Technology Management (TM) leer je wat er komt kijken bij het ontwikkelen, maken en vernieuwen van producten en diensten en over het verbeteren van processen. Technologische innovaties en ontwikkelingen moeten georganiseerd worden: van de inrichting van de werkplek en de taakverdeling onder medewerkers, de stappen die komen kijken bij een product- of procesinnovatie tot het daadwerkelijk inzetten van een veranderingstraject. Maar ook met de impact op mens en milieu moet rekening worden gehouden.Om vernieuwingen en processen op het gebied van technologie beter te kunnen begrijpen, verdiep je je in het profiel Technology Management in onderwerpen zoals logistiek, productie, arbeidso

 • Studeer bedrijfskunde met het profiel accountancy en controlling in Groningen en bereid je in een kleinschalige setting voor op een carrière als expert in het financiële reilen en zeilen van bedrijven. Als je geïnteresseerd bent in cijfers en het verhaal daarachter, dan is deze opleiding wat voor jou!Binnen het profiel Accountancy & Controlling (A&C) leer je over de betrouwbaarheid van informatie voor de besturing van organisaties. Iedere onderneming in Nederland - groot en klein – stelt aan het eind van elk jaar een jaarrekening op. Daarmee brengt de onderneming in kaart of de financiële doelen voor het jaar zijn gerealiseerd en hoe de onderneming er financieel voorstaat. Niet alleen de directie vindt het belangrijk om dit te weten, maar ook de aandeelhouders en beleggers, de banken, de belastingdienst, verzekeraars, het personeel van de onderneming en de leveranciers en klanten. Een controller stelt de jaarrekening samen, en de accountant controleert de jaarrekening. De accountant is naast het werken met cijfers, ook veel bezig met mensen. Je gaat in gesprek met directies en financiële professionals van ondernemingen en deelt jouw expertise over het financiële welzijn van de organisatie.Tijdens bedrijfsbezoeken maak je kennis met verschillende grote accountantskantoren en door gastcolleges en opdrachten van bedrijven zoals EY, KPMG, PWC en Deloitte wordt jouw toekomstige wer

 • Studeer bedrijfskunde met het profiel business and management en leer complexe bedrijfsprocessen en -omgevingen doorgronden, zodat je voorbereid bent op een strategische rol in het bedrijfsleven van de toekomst.
  Het Business and Management (B&M) profiel is één van de drie profielen binnen de BSc Bedrijfskunde. Het eerste jaar van bedrijfskunde is oriënterend van aard en leer je over verschillende bedrijfsprocessen. Voor aanvang van het tweede jaar kies je een profiel waarin bepaalde studieonderdelen van het eerste jaar worden verdiept en in samenhang toegepast.Hoe ontwikkel je een bedrijfsstrategie? Welke kansen en bedreigingen liggen er voor bedrijven in digitalisering? Hoe ga je als manager van een modern bedrijf om met actuele maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en mensenrechten? Over dit soort vragen leer je meer tijdens het profiel B&M. Er wordt speciale aandacht besteed aan sociale (verander)processen binnen organisaties en de wijze waarop verschillende typen organisaties interacteren met hun omgeving. Nadat je de BSc Bedrijfskunde met het profiel B&M hebt afgerond, ben je in staat om complexe bedrijfsprocessen en -omgevingen te doorgronden en kun je deze koppelen aan sociale (verander)processen binnen een organisatie.Door gastcolleges en cases uit de praktijk van grote bedrijven, zoals Vrumona, Belsimpel, IBM en ING, is de wetenschappelijke kennis die je

Filler

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%) Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 2.127
Studiepunten: 180 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • EM Directe toegang
 • CM Toegang met Wiskunde A of Wiskunde B
 • NG Directe toegang
 • NT Directe toegang
Niet toelaatbaar

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

2.127 studenten volgen deze opleiding
557 eerstejaars aan deze opleiding
69% van de eerstejaars studenten is man
31% van de eerstejaars studenten is vrouw
158 opleidingen
62.160 studenten in de gemeente Groningen Meer info over Groningen

Het eerste jaar

45 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

69%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

88%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 4 jaar

54%

behaalt een diploma voor deze opleiding
8%

behaalt een ander wo bachelor of master diploma
38%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Rijksuniversiteit Groningen
Landelijk gemiddelde
Bedrijfskunde
Vergelijk alle 5 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.7 / 5 3.7 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 3.6 / 5 3.7 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.6 / 5 3.8 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.5 / 5 3.7 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 2.8 / 5 3.0 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Bedrijfskunde

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Business Administration 368 studenten 27%
Strategic Management 155 studenten 11%
Finance 120 studenten 9%
Marketing Management 104 studenten 8%
Supply Chain Management 81 studenten 6%
+ Meer

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Rijksuniversiteit Groningen

Filler
Illustration of a map

Adres

Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen

Bekijk locatie Rijksuniversiteit Groningen op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Rijksuniversiteit Groningen 050 363 9011
Logo Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bezoek ook de website van Rijksuniversiteit Groningen

Bezoek website van Rijksuniversiteit Groningen

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Bedrijfskunde doorsturen?

Deel via WhatsApp