HBO Bachelor - Techniek

Creative Media and Game Technologies

HKU Utrecht
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.2
Bekostiging: Overheid
Studenten: 462
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Over de opleiding

HKU heeft het grootste aanbod van studies in Nederland op het gebied van games en interactie (CMGT). Daarnaast heeft HKU studies voor muziektechnologie zoals audio design en sound design.

Je kunt kiezen uit: Audio Design Ontwikkeling en toepassing van nieuwe concepten voor technologie voor muziekcompositie en productie (studio en live), digitale distributie en onderzoek op het gebied van muziek en geluid. Game Art Je ontwerpt het interactieve en grafische gedeelte van console- en pc-games, webgames of games voor mobiel. Game Design Leidt creatieve talenten op voor verschillende...

+ Meer

Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. De toelatingseisen zijn gebaseerd op de wettelijke regelingen. Per 1 september is een nieuwe regeling gepubliceerd. De hierin opgenomen wijzigingen worden in september verwerkt op Studiekeuze123.nl.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met Wiskunde A of Wiskunde B
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Voldoende aanleg en geschiktheid.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Voldoende aanleg en geschiktheid.

Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Voldoende aanleg en geschiktheid. De directe toelating geldt niet voor een diploma binnen Handel en ondernemerschap en Economie en administratie. Voor deze domeinen bepaalt de opleiding welke toelatingsregels gelden. Neem contact op met de opleiding over de geldende afspraken.

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083

Halvering collegegeld
Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.
Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Bachelor Creative Media and Game Technologies in Sound Design leidt jonge professionals op die conceptueel, compositorisch en productioneel sterk zijn op het gebied van sound design in alle facetten.

  Dit kan variëren van het ontwerpen van klanken tot een totaal geluidsontwerp of een geluidscompositie voor bijvoorbeeld een speelfilm, computergame of theatervoorstelling. Je wordt muzikaal geschoold, krijgt muziekproductionele vakken en vakken op het gebied van klank en geluid zoals klanksynthese. Ook bekwaam je je op het gebied van productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

 • Het diploma van de afstudeerrichting Bachelor Creative Media and Game Technologies in Game Development geeft je de mogelijkheid om aan de slag te gaan als creatieve developer binnen de game-industrie.

  In deze richting specialiseer je jezelf in de creatief-technische kant van games maken: jij bent degene die de game of app daadwerkelijk programmeert en technisch ontwikkelt tot een speelbaar eindresultaat. Je zorgt dat alle onderdelen precies samenwerken zoals dat hoort (art, regels, muziek, spelersacties). Daar komen trouwens naast computers soms ook soldeerbouten aan te pas, want soms moet je je eigen hardware ontwikkelen om iets werkend te krijgen. Je werkt aan allerlei soorten games: console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys. Soms maak je entertainmentgames, soms games waar je iets van kunt leren. Goed om te weten: game developer is een gewild beroep. De gamestudio's in Nederland schreeuwen erom.

 • De afstudeerrichting Bachelor Art and Technology in Interaction Design leidt je op tot ontwerper van menselijke interactie met techniek.

  Je leert niet alleen de omgang (interactie) van mensen met apparaten, internet, smartphones en games te ontwerpen, maar vooral ook de interactie tussen mensen via deze toepassingen. Tijdens je studie onderzoek je individueel en in teams hoe mensen met hun omgeving en met elkaar omgaan om vervolgens deze interactie vorm te geven door 'slimme dingen' te ontwerpen. Je ontwerpt niet alleen websites, gadgets en kleding, maar ook slimme processen voor scholen, gameconsoles, werkomgevingen, pretparken en reclames.

 • Met de Bachelor Creative Media and Game Technologies in Game Design wordt je opgeleid tot game designer, producer, level designer, designer van interactieve spellen of 'smart toys' .

  Tijdens de studie leer je alles over game design, level design en experience design. De studie is uitdagend, afwisselend en praktisch: je werkt gedurende de opleiding zowel individueel als in teams aan concrete console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys. Soms werk je aan entertainmentgames, soms aan games waar je iets van kunt leren. Je ontdekt op deze manier onder andere wat een game zo verslavend leuk maakt, hoe je een gameconcept test, hoe je een uitdagend gamelevel bouwt en wat de laatste technologische mogelijkheden zijn. Ook handig: je leert een stevig onderbouwde discussie te voeren over waar games wel en niet goed voor zijn. Plus: je ontdekt wat voor games jij het liefste maakt als ontwerper. Want iedereen heeft een uniek talent.

 • De afstudeerrichting Audio Design richt zich op het opleiden van professionals die zich o.a. bezighouden met de ontwikkeling en toepassing van nieuwe concepten voor muziek- en geluidstechnologie.

  * Het ontwikkelen, maken en toepassen van software en hardware die onder andere gebruikt wordt bij muziekproductie in studio's en op live-podia, bij de digitale distributie van muziek en geluid, bij het bouwen van geluidssystemen en bij het werken in compositiestudio's. * Samenwerken met aankomende professionals uit andere mediadisciplines.

 • + Meer

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
HKU
Landelijk gemiddelde
Creative Media and Game Technologies
Studenttevredenheid 4.2 / 5 4.0 / 5
Sfeer 4.5 / 5 4.3 / 5
Inhoud 3.8 / 5 3.8 / 5
Algemene vaardigheden 4.1 / 5 4.0 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.7 / 5 3.7 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.9 / 5 4.0 / 5
+ Meer

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Arbeidsmarkt​prognose

Landelijk per opleidingstype (Techniek)


Meest gekozen beroepen

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Oordeel Alumni


Contact

HKU


Contactgegevens
Nieuwekade 1
3511 RV Utrecht
T: 030 - 2091540
www.hku.nl
0 opleidingenopleiding vergelijken