HKU

HBO Bachelor - Techniek

Creative Media and Game Technologies

Logo HKU HKU Utrecht
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.2

Bekostiging: Overheid
Studenten: 478
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Over de opleiding

Van deze opleiding is door de onderwijsinstelling geen omschrijving van de opleiding aangeleverd.


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met Wiskunde A of Wiskunde B
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Voldoende aanleg en geschiktheid.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Voldoende aanleg en geschiktheid.

Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Voldoende aanleg en geschiktheid. De directe toelating geldt niet voor een diploma binnen Handel en ondernemerschap en Economie en administratie. Voor deze domeinen bepaalt de opleiding welke toelatingsregels gelden. Neem contact op met de opleiding over de geldende afspraken.

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083
Halvering collegegeld

Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.

Studenten

478 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

134 eerstejaars aan deze opleiding
18-24 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
66% van de eerstejaars studenten is man
34% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
83%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
57%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 5 jaar
59%
behaalt een hbo-bachelor diploma of hoger binnen 5 jaar
Doorstuderen
7%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Een Sound Designer is een expert in het betekenis geven aan geluid. Wat moet je je daarbij voorstellen?

  Je bent de lead sound designer van een film. Jij hebt een visie op de sfeer die de film moet uitstralen, en kiest geluid dat daarbij hoort. Je zorgt dat alles uiteindelijk in die sfeer past: van soundtrack tot achtergrondgeluid. Je werkt als industrial sound designer voor Audi. Vooral bij de duurdere auto's moet elke functie en elk knopje een kloppend geluid hebben: dashbordknopjes klinken bijvoorbeeld 'soepel' en het gezoem van de ramen 'veilig'. Jij vertaalt dit naar de juiste geluiden. Je bent een autonoom kunstenaar die interactieve composities maakt voor keukenmachines, en zelf instrumenten bouwt om ze uit te voeren. Aan de voorbeelden hierboven zie je dat het werkgebied van een Sound Designer heel breed is. Je bent veel bezig met de technische kant van geluid, maar je begint altijd bij de betekenis: wat voor emoties of beelden roept dit geluid op? Hoe komt dat en hoe zit het in elkaar? Je snapt de sfeer die bijvoorbeeld een game of film (of auto) moet uitstralen, vertalen naar het juiste geluid. Deze combinatie van creatieve visie en technische know-how maakt jou zeer gewild, van game-, reclame en filmindustrie tot commerciële bedrijven tot de autonome kunst- en muziekwereld

 • Als game designer ben je verantwoordelijk voor de gewenste spelervaring. Je bent in staat om een idee voor een spel te vertalen in concrete doelstellingen voor de beleving.

  Daarnaast over- zie je wat deze keuzes inhouden voor het ontwikkelproces. Je kunt over de hele wereld werken: aan games, levels of fysieke spellen. Je leert het gehele proces van game ontwikkeling, van idee tot playtesten. Tijdens de opleiding werk je aan webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, interactieve bordspellen en console- en pc-games. Hierbij richt je je steeds op de vraag: wat wil jij vertellen met je games? De studie heeft veel waardering geoogst in het werkveld en onderhoudt hiermee goede banden. Studenten doen stages bij en projecten voor partijen zoals Guerrilla Games, Triumph Studio's, IJsfontein, ING, Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en RANJ.

 • Als game artist maak je graphics die het verhaal van een game neerzetten. Jouw werk stuurt spelers in de goede richting en geeft vorm aan de game- en entertainmentindustrie.

  Je maakt alles wat je ziet in een game: de karakters, de landschappen, maar ook de knoppen en scorebalken. Je ontwikkelt een eigen stijl en leert tegelijk hoe je die concreet kunt toepassen. In deze richting leer je hoe je duidelijke én aantrekkelijke art kunt maken voor console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate en virtual reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys. Tijdens je studie gaat het steeds om de context waarin je je art maakt. Wat wil jij vertellen met je beelden? Welke back story hoort bij je characters? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten bij het werken in een team? Je ontwikkelt een eigen visie en leert tegelijk hoe je die visie concreet kunt toepassen. Deze combinatie is het sterke punt van HKU Game Art. Onze game artists kunnen in allerlei ver-schillende omstandigheden kwaliteit neerzetten. Daarom zijn ze geliefd in de Nederlandse én de internationale game-industrie.

 • Als game developer ben jij een 'mad scientist': je hoofd zit vol creatieve ideeën en je experimenteert met techniek om er games van te maken. Dankzij jouw begrip van technologie creëer nieuw gameplay.

  'Leren door te doen' is het motto van ons studieprogramma: een groot deel van de tijd werk je in projecten aan opdrachten van opdrachtgevers uit het werkveld afgewisseld met je eigen projecten. Je leert techniek inzetten om jouw creatieve visie op games werkelijkheid te maken. Ook krijg je inzicht in het productieproces van games en leer je playtesten. Tijdens de opleiding werk je zowel alleen als in teams aan concrete console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys. In de loop van de studie specialiseer je je steeds meer: je richt je bijvoorbeeld op bepaalde platforms, het ontwikkelen van tools of installaties."

 • Een Audio Designer is een expert in het vormgeven van geluid met technologie. Achter de schermen bij een groot concert zorg jij dat iedereen het allerbeste geluid hoort om uit zijn dak te gaan.

  Wat moet je je daarbij voorstellen? Je werkt in de studio aan het nieuwe album van een internationale band. Zij moeten bepalen hoe hun album gaat klinken: strak, agressief, relaxt? Jij weet precies hoe je die klank uit de studioapparatuur kunt halen. Je bent de technicus achter de schermen die er bij een groot concert voor zorgt dat iedereen in de zaal het aller- allerbeste geluid hoort, en uit zijn dak kan gaan. Je ontwerpt state of the art geluidssoftware, waar alle grote DJ's ter wereld mee willen werken. Of je bedenkt een app voor de iPhone waarmee je zelf je eigen ringtone kunt creëren. Als Audio Designer ben je vooral bezig met klank en geluid met behulp van technologie. Je kunt dit natuurlijk zo experimenteel en creatief maken als je maar wilt! Die combinatie is juist wat de studie zo leuk en uniek maakt. Het zorgt er ook voor dat werkgevers na je studie om jou zitten te springen: geluidsexperts die ook nog eens een creatieve visie hebben en begrijpen wat hun uitvindingen met mensen doen, zijn zeldzaam en gewild.

 • + Meer

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
HKU
Landelijk gemiddelde
Creative Media and Game Technologies
Studenttevredenheid 4.2 / 5 4.0 / 5
Sfeer 4.5 / 5 4.3 / 5
Inhoud 3.8 / 5 3.8 / 5
Algemene vaardigheden 4.1 / 5 4.0 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.7 / 5 3.7 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.9 / 5 4.0 / 5

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Arbeidsmarkt​prognose

Landelijk per opleidingstype (hbo kunst)

Prognose Goed
Conjuctuur​gevoeligheid Erg hoog
Uitwijk​mogelijkheden naar andere sector Gemiddeld
Uitwijk​mogelijkheden naar andere beroepsgroep Gemiddeld

Meest gekozen beroepen

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Oordeel Alumni


Contact

HKU


Contactgegevens
Nieuwekade 1
3511 RV Utrecht
T: 030 - 2091540
www.hku.nl