HBO Bachelor - Kunst en Cultuur

Vormgeving

Logo HKU HKU Utrecht
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.7

Bekostiging: Overheid
Studenten: 1.224
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Arts

Over de opleiding

Van deze opleiding is door de onderwijsinstelling geen omschrijving van de opleiding aangeleverd.


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083
Halvering collegegeld

Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.

Studenten

1.224 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

365 eerstejaars aan deze opleiding
18-24 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
32% van de eerstejaars studenten is man
68% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
78%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
57%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 5 jaar
63%
behaalt een hbo-bachelor diploma of hoger binnen 5 jaar
Doorstuderen
9%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Spatial Design leidt je op tot een ruimtelijk ontwerper die binnen interieurarchitectuur, stedelijk ontwerp en architectuur, landschap en openbare inrichting een eigen plek weet te vinden.

  Je bent constant op zoek naar vernieuwende manieren om in te grijpen in de ruimtelijke omgeving en levert oplossingen voor vraagstukken die onze dagelijkse leefwereld aangaan. Ruimtelijk ontwerpen draait om het maken en het realiseren van projecten, installaties, landschappen en interieurs in de openbare of private ruimte. Het gaat ook om het onderzoeken van ruimtelijke vraagstukken, ontwerpprocessen, organiseren en samenwerken. Als ruimtelijk ontwerper heb je een feilloos gevoel voor het 'nu', dat je uitdrukt in een eigen benadering van je werk. Naast ontwerpvaardigheden ontwikkel je ook een kritische blik op het vakgebied. Hiermee ga je in je werk de uitdaging aan om de toekomst van het vakgebied opnieuw vorm te geven. Tijdens deze studie leer je ontwerpoplossingen te vinden voor ruimtelijke vraagstukken. Je ontwikkelt tijdens de studie je eigen fascinatie voor elk van de drie kanten van het ontwerperschap. Deze kanten zijn maken, onderzoeken en samenwerken en wellicht ontwikkel je een voorkeur voor een van deze drie.

 • Image and Media Technology (IMT) maak je beeldverhalen die jouw publiek raken, verleiden, prikkelen, verbazen en activeren. Je gebruikt hiervoor actuele kunst-, video- en mediatechnieken.

  Je gaat aan de slag met onder meer film, VR, vormgeving, analoge en digitale technieken, geluid, installatie, video-mapping, crossmedia-magazines, information design en creative coding. Je maakt kennis met media en technologie en je leert hoe je die zinvol inzet om jouw verhaal effectief te vertellen en vorm te geven. Je maakt ervaringen en verhalen die er toe doen voor verschillende publieksgroepen en situaties. Een kritische blik richting technologie en maatschappij vinden we belangrijk. Niet alleen op traditionele media zoals televisie, YouTube en filmscherm zijn jouw beeldverhalen te vinden, maar ook in ruimtelijk werk, projecties, augmented reality, virtual reality en apps. Als IMT-student leer je onafhankelijk van een medium of traditie te denken en te maken. Afhankelijk van de context werk je bijvoorbeeld via computer, op papier of maak je een ruimtelijke installatie met beeld, geluid en sensoren. Kijken, voelen, maken en ervaren zijn een wezenlijk onderdeel van het creatieve proces. Bij IMT werk je ook samen aan projecten met externe partners, organisaties, festivals en bedrijven van afgestudeerden. Zo leer je in de praktijk en maak je contact met je toekomstige collega's.

 • Graphic Design leidt je op tot een veelzijdige, kritische en betrokken expert op het gebied van visuele communicatie.

  Als grafisch ontwerper geef je vorm aan communicatie door middel van tekst en beeld. Dat kan via ieder gewenst medium: digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan. Grafisch ontwerp kent geen eenduidige vorm. Het vak verandert constant en biedt veel ruimte voor innovatie. Research, praktijk, visie en reflectie worden in het intensieve programma dat Graphic Design aanbiedt nauw met elkaar verbonden. Je wordt bij HKU voortdurend uitgedaagd om onderzoek om te zetten in toepassingen die niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst van betekenis zijn. Als grafisch ontwerper heb je anno nu niet alleen te maken met een nieuwe rol van de gebruikers van het ontwerp ('iedereen is een ontwerper'), maar ook met een steeds grotere internationalisering, een veranderende economie en disciplines die in elkaar overlopen. HKU bereidt je hierop voor. Het doel van Graphic Design aan HKU is om je op te leiden tot zelfstandig grafisch ontwerper. Aan het einde van de studie ben je in staat om beeld en tekst effectief in te zetten als antwoord of reactie op culturele en sociale vraagstukken in een continu veranderde samenleving.

 • De Bachelor of Design in Fashion Design leidt je op tot een modeontwerper die in het complexe vakgebied mode een eigen plek weet te vinden.

  Mode draait om communicatie: zowel de drager als de ontwerper hebben een verhaal te vertellen. Als modeontwerper heb je een feilloos gevoel voor trends en het 'nu', dat je uitdrukt in een eigen visie op schoonheid. Je verdiept en bekwaamt je in praktische ontwerpvaardigheden, onderzoekt het werkveld en ontwikkelt een kritische blik op je vakgebied. Hiermee ga je de uitdaging aan om de toekomst van de modewereld opnieuw vorm te geven. Je ontwikkelt vaardigheden waarmee je in het ontwerpen vanuit vorm, materiaal, functie en context tot een eigen ontwerpprincipe komt. Je leert schetsen, materiaal bewerken en tastbare modische producten opleveren. Essentieel daarbij is het verkennen en ontwikkelen van je eigen creatieve proces. Daarover communiceer je in woord en beeld. Je doet veel onderzoek om je ontwerpvaardigheden en visie te verdiepen. Jouw visie op mode breng je niet alleen tot uitdrukking in kleding, maar ook in andere mediavormen als film, performance of installaties. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het werkveld wilt betreden.

 • Illustration leidt je op tot professional die de wereld voor anderen en zichzelf verbeeldt.

  Tijdens de studie leer je een eigen blik te ontwikkelen en deze vorm te geven. Je leert met beelden aandacht te genereren en ook hoe je deze aandacht vasthoudt. Je maakt je talloze analoge en digitale technieken eigen om wat je als illustrator bedenkt ook te kunnen maken. Daarnaast ontwikkel je beeldende en conceptuele vaardigheden. Je wordt je bewust van je eigen positie en de meningen van anderen over een onderwerp; we dagen je uit om deze verschillen te vinden en specifiek te maken in je werk. Jouw beelden vertellen een eigen verhaal en zijn meer dan mooie plaatjes. Beeldend, inhoudelijk en theoretisch onderzoek is de kernactiviteit van je studie. Met jouw werk bevraag je o.a. culturele en sociale kwesties. Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal. Je wordt een illustrator die iets te vertellen heeft, die een publiek aan zich weet te binden en die ontmoetingen met de buitenwereld zelf organiseert.

 • + Meer

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
HKU
Landelijk gemiddelde
Vormgeving
Studenttevredenheid 3.7 / 5 3.8 / 5
Sfeer 4.2 / 5 4.2 / 5
Inhoud 3.5 / 5 3.6 / 5
Algemene vaardigheden 3.7 / 5 3.8 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.4 / 5 3.5 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.2 / 5 3.4 / 5

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

55% vond een baan op niveau
48% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 1.325 bruto startsalaris op basis van 32 uur per week
5% is werkloos

Arbeidsmarkt​prognose

Landelijk per opleidingstype (hbo kunst)

Prognose Goed
Conjuctuur​gevoeligheid Erg hoog
Uitwijk​mogelijkheden naar andere sector Gemiddeld
Uitwijk​mogelijkheden naar andere beroepsgroep Gemiddeld

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.

Grafisch vormgevers en multimedia vormgevers 36%
Fotografen 6%
Product- en kledingontwerpers 6%
Medewerkers bediening horeca 5%
Regisseurs en producenten televisie, film en theater 5%
+ Meer

Oordeel Alumni

13% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
73% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Contact

HKU


Contactgegevens
Nieuwekade 1
3511 RV Utrecht
T: 030 - 2091540
www.hku.nl
0 opleidingenopleiding vergelijken