WO Bachelor - Kunst en Cultuur

Algemene Cultuurwetenschappen

Varianten: International Bachelor Arts and Culture Studies, Dual Degree in Arts and Sciences (RASL)

Erasmus Universiteit Rotterdam

Over de opleiding Open dag:  15 oktober

Filler

Je hebt een passie voor kunst en cultuur. Daarom wil je weten wat er zich afspeelt achter de schermen bij culturele evenementen en organisaties. Deze studie maakt je wegwijs in de cultuursector.
Waarom luistert de een alleen maar naar Beyoncé, terwijl de ander zweert bij Beethoven? En hoe komt het dat anderen allebei in hun playlist hebben staan? Wat betekenen de bezuinigingen op kunst en cultuur voor de wijze waarop de culturele sector is georganiseerd? Wie besluit er eigenlijk wat een kunstwerk waard is – en hoe?
Tijdens de Rotterdamse bachelor Algemene Cultuurwetenschappen zoek je naar antwoorden op dit soort vraagstukken over kunst en cultuur. Vanuit verschillende disciplines, zoals sociologie en economie, bestudeer je welke rol kunst en cultuur spelen in de maatschappij. Hierdoor ontwikkel je een helikopterperspectief en kan je aan de slag als cultureel ondernemer in een altijd dynamisch werkveld.De kunst- en cultuursector is continu in beweging en heeft dus behoefte aan mensen...

Keuzes binnen de opleiding

 • In the International Bachelor Arts and Culture Studies you gain insight into what goes on behind the scenes in the world of arts and culture.
  Why does one person only listen to Beyoncé, while the other swears by Beethoven? And how come others have both in their playlist? This is just one of the questions you’ll learn to answer as an International Bachelor Arts and Culture Studies student. This international bachelor offers a unique approach to the world of arts and culture. You will acquire a thorough understanding of how the sector is organised, and gain insight into the socio-economic and political contexts that allow the arts to flourish.The contemporary cultural landscape requires creative professionals with analytical skills and in-depth knowledge of cultural policy, arts education, art markets, audiences, heritage, cultural organisations, creative industries and entrepreneurship in a global perspective. Studying IBACS will make you an interesting candidate for different jobs in the cultural and creative industries. And did you know that you can also combine IBACS with a programme at the Willem de Kooning Academy or Codarts? The Dual Degree RASL is perfect for those who want to simultaneously practice and study the arts.

  Kennismaken met deze variant?

  okt.

  15

  9:00 - 17:00 uur
  Rotterdam
 • Het Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL) biedt studenten een dubbel diploma aan; een universitair diploma en een HBO-diploma. Dit is de eerste van zijn soort in Nederland.
  Het "Double Degree" programma is een 5-jaar lange bachelor opleiding waar studenten twee full-time bachelor diploma's combineren: het Liberal Arts & Sciences programma aan Erasmus University College (EUC) of de internationale bachelor Arts & Culture Studies bij Erasmus University, gecombineerd met of muziek bij Codarts, of Kunst en Design bij Willem de Kooning Academy (WdKA). Het programma daagt studenten uit om een academische studie te combineren met een praktischere en creatievere studie. Het curriculum is een 5-jaar lange combinatie van vakken van beide instituties, zodat studenten van beide instituties vakken volgen elk jaar. Studenten betalen collegegeld voor maar één van de twee bachelor programma's door de 5 jaar heen, wat het dus ook financieel aantrekkelijk maakt. Daarnaast zullen studenten zich los moeten aanmelden voor beide instituties wanneer ze zich aanmelden voor het double degree.

  Kennismaken met deze variant?

  okt.

  15

  9:00 - 17:00 uur
  Rotterdam
 • Biedt verbreding en verdieping in de onderwerpen 'race and ethnicity in arts and culture', 'sustainability intermediation in the cultural and creative industries' and 'from purism to poly-purism'. Het doel van het programma is het verbreden en verdiepen van de onderwerpen die aan bod komen tijdens het huidige curriculum. Dat gebeurt door het uitgebreid lezen van een aantal academische teksten die vervolgens met de docent en medestudenten worden besproken. Aan het eind van elk thema maken studenten een paper of houden zij een presentatie. Tot slot, zullen studenten een project doen binnen een (Rotterdamse) kunstorganisatie en zullen zij hun bevindingen presenteren tijdens een afsluitend symposium.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  15

  9:00 - 17:00 uur
  Rotterdam
 • Een specialisatie binnen Algemene Cultuurwetenschappen die zich richt op de economische en organisatorische kant van de kunst- en cultuursector. Kunstenaars, kunst- en cultuurinstellingen en het publiek hebben te maken met economie en organisatie. In de culturele sector worden plannen gemaakt, wordt georganiseerd, geproduceerd, verkocht en gekocht. Onder meer de overheid speelt hierbij een belangrijke rol door middel van beleid en het wel of geen subsidies verstrekken. In het specialisatiegebied Cultuur en Economie bestudeer je de kunstwereld vanuit dit cultuur economisch perspectief. Een typisch Rotterdamse benadering van de cultuurwetenschappen. In het tweede en derde jaar van de studie wordt voortgebouwd op de economische vakken uit het eerste jaar. De economische en bedrijfskundige aspecten van de cultuur worden op verschillende niveaus onder de loep genomen: op het niveau van de individuele kunstenaar, de culturele organisatie, de arbeidsmarkt en de overheid.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  15

  9:00 - 17:00 uur
  Rotterdam
 • Centraal in deze specialisatie staan de totstandkoming, verspreiding en consumptie van diverse media en mediaproducten en de rol van media in de overdracht van cultuur. Culturele industrieën, media, omroep, film, muziek en Internet, spelen een belangrijke rol in het politieke, sociale en culturele leven en worden steeds belangrijker in de culturele economie. Hoe hebben verschillende mediasectoren (zoals de omroepsector, de geschreven pers en het internet) zich in de afgelopen decennia ontwikkeld en met welke veranderingen en dilemma's worden zij vandaag de dag geconfronteerd? Hoe komen mediaproducten tot stand en hoe maken lezers, kijkers en luisteraars gebruik van deze producten? Welke rol vervullen de media in processen van cultuuroverdracht en in de beeldvorming over kunst en cultuur? In dit soort vragen verdiep je je tijdens de specialisatie Cultuur en Media.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  15

  9:00 - 17:00 uur
  Rotterdam
 • + Meer

Kennismaken met de opleiding?

Bachelor Open Dag
9:00 - 17:00 uur
Rotterdam
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Talen: Nederlands
Bekostiging: Overheid
Studenten: 467
Studiepunten: 180 ECTS
Diploma: Bachelor

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Niet toelaatbaar

Collegegelden

€ 2.209
Wettelijk collegegeld
€ 1.084
Wettelijk collegegeld

Halvering wettelijk collegegeld

Ga je voor het eerst studeren? Dan hoef je in het eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. In studiejaar 2022/2023 is dat €1105,- Lees meer.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, heb je recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan.


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

467 studenten volgen deze opleiding
158 eerstejaars aan deze opleiding
22% van de eerstejaars studenten is man
78% van de eerstejaars studenten is vrouw
85 opleidingen
72.490 studenten in de gemeente Rotterdam Meer info over Rotterdam

Het eerste jaar

60 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

72%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

59%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 4 jaar

51%

behaalt een diploma voor deze opleiding
10%

behaalt een ander wo-bachelor diploma of hoger
39%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2022 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Erasmus Universiteit Rotterdam
Landelijk gemiddelde
Algemene Cultuurwetenschappen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.1 / 5 4.2 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.1 / 5 4.1 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.0 / 5 4.1 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.9 / 5 3.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.4 / 5 3.2 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Algemene Cultuurwetenschappen

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Kunst- & Cultuurwetenschappen 38 studenten 49%
Mediastudies (1-jarig) 10 studenten 13%
Business Administration 8 studenten 10%

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Erasmus Universiteit Rotterdam

Filler
Illustration of a map

Adres

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam

Bekijk locatie Erasmus Universiteit Rotterdam op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Erasmus Universiteit Rotterdam 010 - 4081111
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer informatie

Bezoek ook de website van Erasmus Universiteit Rotterdam

Bezoek website van Erasmus Universiteit Rotterdam

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp