WO Bachelor - Kunst en Cultuur

Algemene Cultuurwetenschappen

Erasmus Universiteit Rotterdam

Over de opleiding Open dag:  30 oktober

Filler

Je hebt een passie voor kunst en cultuur. Daarom wil je weten wat er zich afspeelt achter de schermen bij culturele evenementen en organisaties. Deze studie maakt je wegwijs in de cultuursector.
Waarom luistert de een alleen maar naar Beyoncé, terwijl de ander zweert bij Beethoven? En hoe komt het dat anderen allebei in hun playlist hebben staan? Wat betekenen de bezuinigingen op kunst en cultuur voor de wijze waarop de culturele sector is georganiseerd? Wie besluit er eigenlijk wat een kunstwerk waard is – en hoe? Bij de Rotterdamse bachelor Algemene Cultuurwetenschappen zoek je naar antwoorden op dit soort vraagstukken over kunst en cultuur. Vanuit verschillende disciplines, zoals sociologie en economie, bestudeer je welke rol kunst en cultuur spelen in de maatschappij. Na deze opleiding heb je hierdoor een helikopterperspectief ontwikkeld op deze sector en kun je als cultureel ondernemer aan de slag in een altijd dynamisch werkveld.Algemene Cultuurwetenschappen bereidt jou daarop v...

Kennismaken met de opleiding?

30

oktober

Bachelor Open Dag

+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Talen: Nederlands
Bekostiging: Overheid
Studenten: 410
Studiepunten: 180 ECTS
Diploma: Bachelor

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Filler

Toelatingseisen

Niet toelaatbaar

Wettelijke eisen

 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Niet toelaatbaar

Collegegelden

€ 2.168
Wettelijk collegegeld
€ 2.143
Wettelijk collegegeld

Halvering collegegeld

Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar waarschijnlijk verlaagd. Lees hier meer.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, heb je recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan.


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

410 studenten volgen deze opleiding
140 eerstejaars aan deze opleiding
19% van de eerstejaars studenten is man
81% van de eerstejaars studenten is vrouw
85 opleidingen
68.259 studenten in de gemeente Rotterdam Meer info over Rotterdam

Keuzes binnen de opleiding

 • In the International Bachelor Arts and Culture Studies you gain insight into what goes on behind the scenes in the world of arts and culture.
  In the International Bachelor Arts and Culture studies, you will study the world of arts and culture from many different angles, together with students and lecturers from all over the world. IBACS combines theories from economics, sociology, history, media studies and organisation theories. Therefore, the programme offers a truly interdisciplinary and all-round perspective on arts and culture.Studying IBACS will make you an interesting candidate for different jobs in the cultural and creative industries – whether you want to become a policy maker, programmer or cultural entrepreneur. As an IBACS graduate, you will be able to think creatively and you will be attuned to all sorts of developments in the dynamic world of arts and culture.And did you know that you can also combine IBACS with a programme at the Willem de Kooning Academy or Codarts? The Dual Degree RASL is perfect for those who want to simultaneously practice and study the arts.

 • Het Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL) biedt studenten een dubbel diploma aan; een universitair diploma en een HBO-diploma. Dit is de eerste van zijn soort in Nederland.
  Het "Double Degree" programma is een 5-jaar lange bachelor opleiding waar studenten twee full-time bachelor diploma's combineren: het Liberal Arts & Sciences programma aan Erasmus University College (EUC) of de internationale bachelor Arts & Culture Studies bij Erasmus University, gecombineerd met of muziek bij Codarts, of Kunst en Design bij Willem de Kooning Academy (WdKA). Het programma daagt studenten uit om een academische studie te combineren met een praktischere en creatievere studie. Het curriculum is een 5-jaar lange combinatie van vakken van beide instituties, zodat studenten van beide instituties vakken volgen elk jaar. Studenten betalen collegegeld voor maar één van de twee bachelor programma's door de 5 jaar heen, wat het dus ook financieel aantrekkelijk maakt. Daarnaast zullen studenten zich los moeten aanmelden voor beide instituties wanneer ze zich aanmelden voor het double degree.

 • Biedt verbreding en verdieping in de onderwerpen 'race and ethnicity in arts and culture', 'sustainability intermediation in the cultural and creative industries' and 'from purism to poly-purism'. Het doel van het programma is het verbreden en verdiepen van de onderwerpen die aan bod komen tijdens het huidige curriculum. Dat gebeurt door het uitgebreid lezen van een aantal academische teksten die vervolgens met de docent en medestudenten worden besproken. Aan het eind van elk thema maken studenten een paper of houden zij een presentatie. Tot slot, zullen studenten een project doen binnen een (Rotterdamse) kunstorganisatie en zullen zij hun bevindingen presenteren tijdens een afsluitend symposium.

 • Een specialisatie binnen Algemene Cultuurwetenschappen die zich richt op de economische en organisatorische kant van de kunst- en cultuursector. Kunstenaars, kunst- en cultuurinstellingen en het publiek hebben te maken met economie en organisatie. In de culturele sector worden plannen gemaakt, wordt georganiseerd, geproduceerd, verkocht en gekocht. Onder meer de overheid speelt hierbij een belangrijke rol door middel van beleid en het wel of geen subsidies verstrekken. In het specialisatiegebied Cultuur en Economie bestudeer je de kunstwereld vanuit dit cultuur economisch perspectief. Een typisch Rotterdamse benadering van de cultuurwetenschappen. In het tweede en derde jaar van de studie wordt voortgebouwd op de economische vakken uit het eerste jaar. De economische en bedrijfskundige aspecten van de cultuur worden op verschillende niveaus onder de loep genomen: op het niveau van de individuele kunstenaar, de culturele organisatie, de arbeidsmarkt en de overheid.

 • Centraal in deze specialisatie staan de totstandkoming, verspreiding en consumptie van diverse media en mediaproducten en de rol van media in de overdracht van cultuur. Culturele industrieën, media, omroep, film, muziek en Internet, spelen een belangrijke rol in het politieke, sociale en culturele leven en worden steeds belangrijker in de culturele economie. Hoe hebben verschillende mediasectoren (zoals de omroepsector, de geschreven pers en het internet) zich in de afgelopen decennia ontwikkeld en met welke veranderingen en dilemma's worden zij vandaag de dag geconfronteerd? Hoe komen mediaproducten tot stand en hoe maken lezers, kijkers en luisteraars gebruik van deze producten? Welke rol vervullen de media in processen van cultuuroverdracht en in de beeldvorming over kunst en cultuur? In dit soort vragen verdiep je je tijdens de specialisatie Cultuur en Media.

 • + Meer

Het eerste jaar

6-12 Contacttijd eerste jaar (uren)
60 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

63%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

57%
studeert door na afronden van deze opleiding

Afstuderen

49%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 4 jaar
65%
behaalt een wo-bachelor diploma of hoger binnen 4 jaar

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2019 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Erasmus Universiteit Rotterdam
Landelijk gemiddelde
Algemene Cultuurwetenschappen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.0 / 5 4.1 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.2 / 5 4.3 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Inhoud 3.8 / 5 3.9 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Algemene vaardigheden 3.9 / 5 4.0 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Wetenschappelijke vaardigheden 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.2 / 5 3.1 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Algemene Cultuurwetenschappen

Bij wo bachelors tonen we geen arbeidsmarktinformatie. Bij wo masters tonen we dat wel. Kijk hier welke masters bij een bachelor passen.

Meest gekozen masters

Kunst- & Cultuurwetenschappen 26 studenten 46%
Mediastudies (1-jarig) 11 studenten 20%

Kansen op de arbeidsmarkt

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Erasmus Universiteit Rotterdam

Filler
Illustration of a map

Adres

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam

Bekijk locatie Erasmus Universiteit Rotterdam op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Erasmus Universiteit Rotterdam 010 - 4081111
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer informatie

Bezoek ook de website van Erasmus Universiteit Rotterdam

Bezoek website van Erasmus Universiteit Rotterdam

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp