Wo master - Kunst en Cultuur

Kunst- & cultuurwetenschappen

Deze opleiding heet ook wel: Kunst- en cultuurwetenschappen: Kunst, cultuur en politiek
Varianten: Kunst- en cultuurwetenschappen: Boekwetenschap, Arts and Culture: Theatre Studies, Kunst- en cultuurwetenschappen: Kunstgeschiedenis, Arts and Culture...

Universiteit van Amsterdam
Geschreven door Universiteit van Amsterdam

De master Kunst, cultuur en politiek biedt inzicht in het hoe, waartoe en waarom van cultuurpolitiek en -beleid op verschillende beleidsniveaus. De kunstpraktijk en het cultuurbeleid worden beïnvloed door de (mondiale) politieke, economische en demografische processen. In deze dynamiek beïnvloeden kunstenaars, culturele instellingen en beleidsorganen elkaar. Het huidige discours over de economische en sociale impact van kunst, over de ‘beleveniseconomie’ en de creatieve industrieën, bepaalt in sterke mate hoe er naar kunst, cultuur en cultuurbeleid wordt gekeken, maar roept allerlei tegendiscoursen op. In deze master leer je vanuit verschillende perspectieven te begrijpen wat cultuurpolitiek en cultuurbeleid is en hoe deze tot stand komen. Je leert de hieraan ten grondslag liggende vooronderstelingen kritisch te bevragen.
Met zijn vele musea, theaters, culturele broedplaatsen, debatcentra, experimentele initiatieven en bruisende stadscultuur is Amsterdam de ideale plek om de dynamiek tussen het beleid, culturele instellingen, kunstenaars en het publiek te bestuderen.

Keuzes binnen de opleiding

  • In de master Boekwetenschap begeef je je in de wereld van handgeschreven en gedrukte boeken. Van uitgeverijen, drukkerijen, boekhandels en webwinkels tot bestsellers in e-book. Boeken zijn niet alleen tastbare dragers van ideeën, maar ook in meer abstracte vorm symbolen van cultuur en beschaving. Boeken vormen al eeuwenlang de neerslag van allerlei studieterreinen als letterkunde, theologie en de (kunst)geschiedenis. In de master Boekwetenschap zijn ook de boeken zelf onderwerp van onderzoek. Bijzondere aandacht is er voor typografie, handschriftenkunde en paleografie, maar ook voor de 'archeologie van het boek'. Dit is vakkennis waarmee boeken geïdentificeerd en geautopseerd kunnen worden.
    Bij Boekwetenschap staat het zelfstandig kunnen opzetten en uitvoeren van een onderzoek voorop. Binnen de master kies je voor het basistraject of voor een van de drie specialisaties: Cultureel ondernemen in het boekenvak, Kinderboeken of Middeleeuwen. Het basistraject bestaat uit drie kernmodules en een keuzeruimte die je kunt benutten voor een stage in het boekenvak, of voor enkele bijzondere vakken bij Boekwetenschap zelf.
    De Amsterdamse Universiteitsbibliotheek herbergt onder meer belangrijke uitgeversarchieven en de typografische Tetterode-collectie. Bij Bijzondere Collecties van de UvA zijn belangrijke auteursarchieven ondergebracht.

    Kennismaken met deze variant?
    Doorlopend
    Online
  • The Master's programme Theatre Studies at the University of Amsterdam provides opportunities to acquire insight into the processes of theatrical creation and perception.
    Aspects of theatre and performance are omnipresent in today's global community. Students of this programme study theatre in the broadest sense of the word, as a cultural phenomenon currently undergoing a process of globalisation.
    Theatre Studies provides a wide range of opportunities for acquiring insight into processes of theatrical creation and perception, as well as aspects of theatricality both within and across cultures. The courses are organised around five themes: Theatre and Globalization, Theatre and History, Theatre and Society, Theatre Analysis, and Performance and Performativity.
    Students can also prepare a performance together with students of the Professional Master's in Dramaturgy. In this practical course, students cooperate with fellow students on staging a play. This project enables students to acquire first‑hand experience regarding what happens when a text becomes a performance (including the potential problems associated with this process).

    Theatre Studies is an accredited degree programme. After successful completion of this programme, you will receive a legally accredited Master's degree in Arts and Culture and the title Master of Arts (MA).

    Kennismaken met deze variant?
    Doorlopend
    Online
  • Het UvA masterprogramma Kunstgeschiedenis biedt een grondige en kritische verdieping in de Kunstgeschiedenis, in een dynamische en kunstrijke omgeving waar studenten optimaal van kunnen profiteren.
    De éénjarige masteropleiding Kunstgeschiedenis aan de UvA biedt een intensieve verbreding en verdieping van de kennis van de kunst- en architectuurgeschiedenis, in alle facetten en praktijken. Ook worden vaardigheden in onderzoek, analyse, argumentatie en presentatie aangescherpt. De opleiding bestaat uit een verplicht vakcluster (18 EC) en de masterscriptie (18 EC) en een vrije ruimte die gevuld kan worden met keuzevakken, een mogelijke stage en/of een tutorial. Dankzij haar brede staf heeft de opleiding uiteenlopende specialismen in huis, die studenten de mogelijkheid bieden om zich toe te spitsen op thema's of periode(s) die hen het meest interesseren.
    Keuzevakken kunnen ook bij verwante studies worden gevolgd en ook empirisch-gegrond onderzoek behoort tot de mogelijkheden.
    Studenten Kunstgeschiedenis aan de UvA profiteren optimaal van de unieke kunstcollecties, de architectuur, en het levendige kunst- en culturele circuit dat Amsterdam rijk is en waarvan in het onderwijs volop gebruikgemaakt wordt. Het grote netwerk van de staf - in Amsterdam, maar ook nationaal en internationaal - biedt studenten optimaal kansen voor stages, scripties en verdieping.

    Kennismaken met deze variant?
    Doorlopend
    Online
  • + Meer

Kennismaken met de opleiding?

UvA Masterweek
Doorlopend
t/m 8 november 2024
Online
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

147 eerstejaars aan deze opleiding
22% van de eerstejaars studenten is man
78% van de eerstejaars studenten is vrouw
164 opleidingen
126.897 studenten in de gemeente Amsterdam Meer info over Amsterdam

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

53%

behaalt een diploma voor deze opleiding
7%

behaalt een ander wo master diploma
40%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2023 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Universiteit van Amsterdam
Landelijk gemiddelde
Kunst- & Cultuurwetenschappen
Vergelijk alle 9 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.2 / 5 4.2 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.9 / 5 3.8 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.7 / 5 3.7 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.0 / 5 3.1 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Kunst- & Cultuurwetenschappen

16% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
65% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Kunst- & cultuurwetenschappen

26% van de werkenden vond een baan op niveau
60% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 2.300 bruto startsalaris op basis van 34 uur per week
6% is werkloos

Oordeel Alumni

3.7

tevredenheid over de huidige baan
3.4

tevredenheid carrière-mogelijkheden huidige baan

Meest gekozen beroepen

Specialisten op het gebied van public relations 10%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 6%
Specialisten op het gebied van reclame en marketing 6%
Archivarissen en conservatoren 5%
Regisseurs en producenten voor film en theater e.d. 5%

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - kunst)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Redelijk
Samenhang baankans met economie: Hoog
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Gemiddeld

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit van Amsterdam

Filler
Illustration of a map

Adres

Gebouw E, Roetersstraat 11
1018 WB Amsterdam

Bekijk locatie Universiteit van Amsterdam op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit van Amsterdam 020-525 1401
Logo Universiteit van Amsterdam

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit van Amsterdam

Bezoek website van Universiteit van Amsterdam

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Kunst- & cultuurwetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp