Hoe meld ik me aan voor een master?

Je hebt een master gevonden die je leuk vindt. Hoe meld je je dan aan?

Toelatingseisen

Heb je een master gevonden die je interessant vindt? Check dan eerst de toelatingseisen. Om aan een master te kunnen beginnen, heb je een bachelordiploma nodig. Daarnaast zijn er vaak aanvullende toelatingseisen. Op de opleidingspagina's vind je welke toelatingseisen de master heeft.

Heb je een hbo-bachelordiploma en wil je doorstromen naar een wo-master? Dan moet je meestal een schakelprogramma volgen. Dit wordt ook wel een premaster genoemd. Wanneer je na een wo-bachelor wil doorstromen naar een wo-master die niet direct aansluit, moet je meestal ook een schakelprogramma volgen. Lees meer over schakelprogramma's.

Check de aanmelddeadline

De aanmelddeadlines voor masteropleidingen kunnen verschillen. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline is. Soms zijn er meerdere aanmelddeadlines voor meerdere startmomenten gedurende het studiejaar.

De aanmeldprocedure

De aanmeldprocedure kan per master verschillen. Bij sommige opleidingen moet je je eerst aanmelden via Studielink.nl. Daarna krijg je bericht van de hogeschool of universiteit. Bij andere opleidingen moet je je eerst aanmelden bij de hogeschool of universiteit. Er wordt dan gekeken of je aan de toelatingseisen voldoet. Soms moet je toelating doen tot de master. Wanneer de onderwijsinstelling vindt dat je aan de master mag starten, meld je je aan via Studielink.nl. Check altijd bij de hogeschool of universiteit wat de aanmeldprocedure is.

Maximaal 4 masters

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink.nl. Wanneer je een verzoek tot inschrijving intrekt, komt deze plaats vrij voor een nieuwe aanmelding bij een andere master. Om in te loggen in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan enkele werkdagen duren.

Lees meer

Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond het volgen van een master

Master in het buitenland

Je kunt na je bachelor ook kiezen voor een master in het buitenland.

Lees hoe je het volgen van een master in het buitenland aanpakt

Master volgen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je een master volgen en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over het volgen van een master met een ondersteuningsbehoefte