Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Collegegeld

Wanneer je een master volgt, betaal je hiervoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoe hoog het instellingscollegegeld is, al mag het nooit lager zijn dan het wettelijk collegegeld. Het instellingscollegegeld kan per onderwijsinstelling en per opleiding verschillen. Wil je weten hoe hoog het instellingscollegegeld van een master is? Neem dan contact op met de hogeschool of universiteit.

Welk collegegeld je moet betalen, hangt af van jouw situatie:

Eerste master

Een voorwaarde voor het betalen van het wettelijk collegegeld, is dat je niet eerder een vergelijkbaar diploma hebt gehaald. Ga je voor het eerst een master doen? Dan betaal je in de meeste gevallen het wettelijk collegegeld.

Tweede master

Heb je eerder al een master afgerond en wil je nu een tweede master gaan doen? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen hbo- en wo-master. Als je na je hbo-master kiest voor een wo-master, wordt dit gezien als een tweede master.

Uitzondering op deze regel is dat je de tweede master start, voordat je de eerste master hebt afgerond.

Tweede master, maar eerste master in gezondheidszorg of onderwijs

Er is nog een uitzondering op de regel van de tweede master. Heb je eerder al een master afgerond, maar kies je voor je tweede master voor het eerst een opleiding in de gezondheidszorg of het onderwijs? Dan mag je in veel gevallen voor je tweede opleiding het wettelijk collegegeld betalen.

Voorwaarden wettelijk collegegeld

Op de website van DUO lees je alle voorwaarden voor het betalen van het wettelijk collegegeld.

Kosten schakelprogramma of premaster

Moet je voor je aan je master begint eerst een schakelprogramma of premaster volgen? Dan kost dit ook geld. Hoeveel dit is, hangt af van het traject dat je volgt. Soms moet je je voor een premaster inschrijven bij een bacheloropleiding. Heb je je bacheloropleiding al afgerond? Dan kan het zijn dat je het instellingscollegegeld moet betalen. Wanneer je je bij een voltijd of duale bachelor inschrijft, heb je soms wel weer recht op studiefinanciering. Dat kan bij een master anders zijn. Twijfel je over welk collegegeld je moet betalen voor een schakelprogramma? Neem dan contact op met de hogeschool of universiteit.

Studiefinanciering

Of je voor je master recht hebt op studiefinanciering, hangt af van de bachelor die je hebt gedaan en de master die je wil gaan doen. In principe heb je 7 jaar recht op studiefinanciering. Wanneer je een master gaat doen, wordt deze periode soms verlengd. Dit hangt af van de wettelijke opleidingsduur van de master. Hoe dit precies zit en op hoeveel jaar jij dan recht hebt op studiefinanciering, lees je op de website van DUO.

Voor een postinitiële master heb je geen recht op studiefinanciering.

Financiële ondersteuning voor studenten met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit geldt ook voor masterstudenten. De extra ondersteuning kan nodig zijn door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kun je behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Ook financiële ondersteuning. Bekostigde onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een Profileringsfonds in te richten. Dit is een fonds voor financiële ondersteuning van studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen. Denk je studievertraging op te lopen door jouw aandoening, ziekte of bijzondere omstandigheid? Dan kun je financiering uit het Profileringsfonds aanvragen. Dit doe je bij de onderwijsinstelling waar je de master wil gaan volgen. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Het ministerie van OCW heeft samen met ECIO, de LSVb en het ISO een informatieve factsheet ontwikkeld. Hierin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden voor financiële ondersteuning zijn. Bekijk de factsheet Financieel slim studeren met een beperking.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer

Stap voor stap naar een passende master

Hoe kies je een master? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een passende master kiest

Welke opties heb ik?

Kies je voor een hbo- of wo-master? Ga je voltijd of deeltijd studeren? En welke soort master kies je?

Lees meer over welke opties je allemaal hebt als je kiest voor een master

Hoe meld ik me aan voor een master?

Je hebt een master gevonden die je leuk vindt. Hoe meld je je dan aan?

Lees meer over de aanmeldprocedure van masters