Schakelprogramma, is dat nodig?

Wanneer je master niet direct aansluit op je bachelor, moet je meestal een schakelprogramma volgen. Dit wordt ook wel een premaster genoemd.

Je volgt een schakelprogramma bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een master in een ander vakgebied. Maar ook wanneer je na een hbo-bachelor een wo-master wil volgen. Het soort onderwijs op het hbo verschilt van het soort onderwijs op het wo. Daarom kun je meestal van een hbo-opleiding niet direct doorstromen naar een wo-master. In een schakelprogramma doe je de kennis op die je nog mist voor het volgen van een wo-master. Wat voor schakelprogramma je moet volgen, hangt af van je vooropleiding.

Veel verschil tussen schakelprogramma's

De schakelprogramma's verschillen per onderwijsinstelling. Daarnaast is het bij de ene onderwijsinstelling makkelijker doorstromen dan bij de andere. Zo zijn er universiteiten die relatief veel masters bieden die niet toegankelijk zijn voor hbo'ers, terwijl je bij een andere universiteit als hbo'er wél een vergelijkbare masteropleiding kunt volgen. Binnen een universiteit kan het zelfs per opleiding verschillen wat er mogelijk is.

Voorbeelden van schakelmogelijkheden:

  • een standaard premaster of schakelprogramma
  • een maatwerk schakeltraject
  • een verkorte bachelor
  • een doorstroomtraject tijdens je bachelor (minor)
  • losse vakken volgen aan de universiteit (contractonderwijs)
  • directe toegang via selectieprocedure

Verschil in kosten

De kosten voor het schakelprogramma, of je recht hebt op studiefinanciering en hoe je je inschrijft, hangt allemaal af van het traject dat je kiest. Als jij je inschrijft als schakelstudent en een schakelprogramma volgt, dan valt dit onder een andere wettelijke regeling dan wanneer je bijvoorbeeld losse vakken volgt en per studiepunt betaalt. Zo kan het zijn dat je je voor een premaster moest inschrijven als bachelorstudent. Heb je al een bacheloropleiding afgerond? Dan wordt dit gezien als tweede bacheloropleiding en betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld. Dit is meestal een stuk hoger dan het wettelijke collegegeld.

Ook hierin zijn er verschillen tussen onderwijsinstellingen en zelfs opleidingen. Vraag daarom altijd bij de onderwijsinstelling welke situatie op jou van toepassing is. Zij kunnen je vertellen hoeveel collegegeld je moet betalen en of je recht hebt op studiefinanciering.

Lees meer over de kosten van een master.

Lees meer

Stap voor stap naar een passende master

Hoe kies je een master? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een passende master kiest

Bezoek open dagen

Ben je op zoek naar een masteropleiding? Bezoek dan open dagen!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond het volgen van een master