Hbo bachelor - Gezondheid

Opleiding tot Verpleegkundige

Deze opleiding heet ook wel: HBO-Verpleegkunde

Avans Hogeschool

Over de vele mogelijkheden binnen de gezondheidszorg hoeven we jou niets meer te vertellen. Jouw keuze is al gemaakt en je hebt al (bijna) een baan binnen deze sector. Nu is het tijd voor bijleren en ontwikkelen. Want jouw ambities binnen de zorg zijn nog lang niet bereikt. Je duaal opleiding HBO-Verpleegkunde bestaat uit twee componenten: theorie en beroepspraktijkvorming. Theoretische kennis krijg je natuurlijk via de lessen op school. Praktijkervaring en –vorming doe je op bij de zorginstelling waar je werkt. Dat moet wel een van de zorginstellingen zijn waarmee Avans Hogeschool samenwerkt. Je loopt bijna alle stages in je 'eigen' instelling. Je baan en opleiding zorgen samen voor ongevee...

Keuzes binnen de opleiding

 • Deze minor kun je volgen in jaar 3 of 4. In deze minor verdiep je je in complexe en acute casussen waarin diverse specialismen centraal staan. Het interessante van de minor is dat je jezelf aan de hand van de casuïstiek verdiept in de klinische zorg. Je leert het verpleegkundig klinisch redeneren in ziekenhuissituaties toe te passen. Dit doe je met behulp van de methode 'proActive nursing'. Tijdens de werkgroepen 'klinisch redeneren' leer je hoe je deze methode toepast. Daarnaast krijg je een uitgebreide simulatietraining waarbij je door middel van de ABCDE-methode gaat simuleren hoe je in acute situaties moet handelen. Hierbij wordt ook stilgestaan bij de CRM-principes in het kader van verpleegkundig leiderschap. Ook leer je hoe je samen met collega's in een intercollegiaal overleg casuïstiek (volgens proActive nursing) kunt bespreken. De minor duurt 20 weken en is te volgen in 2 varianten: * Met stage: in totaal loop je 60 dagen stage in een ziekenhuis of in de thuiszorg. Daarnaast ga je één dag per week naar school. * Met verdiepingsmodule: je gaat aan de slag met een opdracht uit de praktijk. Je gaat 1,5 dag naar school en 2 dagen zijn gereserveerd voor zelfstudie.

 • Deze verdiepende minor kun je volgen vanaf jaar 3 of 4 en deze pakt door op de basis die je eerder in je opleiding krijgt. Binnen deze minor staat de zorg aan zwangeren, kraamvrouwen, baby's en kinderen van 0-18 jaar met hun ouders centraal. Er komen onderwerpen aan bod waar je mee te maken krijgt als kinderverpleegkundige, obstetrieverpleegkundige en jeugdverpleegkundige. We volgen de ontwikkeling van het kind vanaf de bevruchting tot het 18e jaar en concentreren ons daarbij op de vier pijlers van de jeugdgezondheidszorg: Ouderschap, Hechting, Gezondheid en Weerbaarheid. In de eerste periode staan zwangerschap, bevalling, kraamtijd en peutertijd centraal. In de tweede periode staan we stil bij kleuters, schoolkinderen, pubers en adolescenten. Wil je meer beeld krijgen bij de minor KKJ? Bekijk dan deze video.

 • Deze minor kun je kiezen in jaar 3 of 4. Zorgvragers met een levensbedreigende aandoening en hun naasten vragen om zorgvuldige aandacht. Je leert hoe je zorgvragers met een levensbedreigende aandoening en hun naasten kunt begeleiden waarbij de kwaliteit van het leven centraal staat. Het voorkomen of verlichten van lijden en vroegtijdige signalering en behandeling van symptomen zijn onderwerpen die aan bod komen. In deze minor wordt gewerkt met casuïstiek van zorgvragers met aandoeningen zoals chronisch hartfalen, dementie, kanker, COPD en ALS. Je leert besluiten voor te bereiden in de palliatieve zorg volgens de methodiek 'Besluitvorming in de palliatieve zorg' en een consultvraag op te stellen. Je leert vervolgens hoe je je consultvraag kunt bespreken in een intercollegiaal overleg. Er zijn 2 manieren om de minor te volgen. Je loopt een stage van 3 dagen per week in een werkomgeving waar palliatieve zorg wordt verleend. Of je gaat in een project aan de slag met een palliatief vraagstuk vanuit de praktijk, met als doel de kwaliteit van zorg aan de palliatieve zorgvrager te verbeteren. Je werkt aan persoonlijke en professionele leerdoelen. De kerntaken worden op verschillende manieren getoetst: een schriftelijk werkstuk, een performance assessment, een presentatie en een stage of project.

 • + Meer
Filler

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Talen: Nederlands
Bekostiging: Overheid
Studenten: 66
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Wettelijke eisen

 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang

Wettelijke eisen

 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Deze opleiding is direct toegankelijk met een mbo-4 diploma.

Collegegelden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld voor een opleiding, heb je recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan.


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

66 studenten volgen deze opleiding
90 opleidingen
20.106 studenten in de gemeente Breda Meer info over Breda

Het eerste jaar

52 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstuderen

0%
studeert door na afronden van deze opleiding

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2022 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Avans Hogeschool
Landelijk gemiddelde
Opleiding tot Verpleegkundige
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.7 / 5 3.6 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.2 / 5 4.0 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.6 / 5 3.6 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.8 / 5 3.6 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.5 / 5 3.6 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 4.1 / 5 3.8 / 5
0.3 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Opleiding tot Verpleegkundige

81% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
91% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Opleiding tot Verpleegkundige

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

Gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig coördinatoren 58%
Verpleegkundigen (geen coördinerende of specialistische taken) 32%

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (bachelor - verpleeg- en verloskunde)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Erg laag
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Erg laag
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Erg laag

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Avans Hogeschool

Filler
Illustration of a map

Adres

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Bekijk locatie Avans Hogeschool op de kaart
Logo Avans Hogeschool

Meer informatie

Bezoek ook de website van Avans Hogeschool

Bezoek website van Avans Hogeschool

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Opleiding tot Verpleegkundige doorsturen?

Deel via WhatsApp