HBO Bachelor - Economie en Bedrijf

Commerciële Economie

Deze opleiding heette voorheen: Commercieel Management

Logo NHL Stenden NHL Stenden
Emmen
NHL Stenden
Talen: Engels
Bekostiging: Overheid
Studenten: 225
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Over de opleiding

Vraag jij je wel eens af waarom mensen iets wel of niet kopen? En wil je leren hoe je dat proces kunt beïnvloeden? Met de Engelstalige opleiding Marketing Management ben je straks in staat te doen!

​Je leert alles op het gebied van (digitale) marketing en marktonderzoek. Ontdek hoe je met behulp van online en offline middelen meer klanten kunt trekken en aan jouw merk verbindt. Tijdens deze opleiding is er veel aandacht voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van marketing, zodat jij straks met een mooie basis aan de slag kunt in het bedrijfsleven!

Meer weten over deze opleiding?
Bekijk dan de instellingswebsite voor meer informatie

Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Wanneer kun je starten?

Instroommomenten waarop je kunt starten met de opleiding.

September 2020

Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met (Bedrijfseconomie of Economie of M&O) en (Wiskunde A of Wiskunde B)
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met Bedrijfseconomie of Economie of M&O
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

Voor studenten met een diploma binnen Techniek en procesindustrie, Zorg en welzijn en Voedsel en Natuur en leefomgeving vervalt de beperkte toelating per 1 september 2020. Dit betekent dat studenten met dit diploma voortaan direct toelaatbaar zijn. Neem bij twijfel contact op met de opleiding over de geldende afspraken.

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld

Studiekeuzecheck

Met de studiekeuzecheck kun je nog vóór de start van de opleiding uitzoeken of deze opleiding echt bij je past.

Elke aanstaande student heeft recht op een studiekeuzecheck, maar je kan ook verplicht worden om mee te doen als de hogeschool of universiteit dat vraagt. Meld je je aan na de deadline van 1 mei of doe je zonder geldige reden niet mee aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan je jouw toelatingsrecht verliezen.


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2019 / 2020 2020 / 2021
Wettelijk € 2.083 € 2.143

Studenten

225 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

43 eerstejaars aan deze opleiding
12-18 contacttijd eerstejaars (uren)
50 ECTS bindend studieadvies
60% van de eerstejaars studenten is man
40% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
61%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
25%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 5 jaar
30%
behaalt een hbo-bachelor diploma of hoger binnen 5 jaar
Doorstuderen
7%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Wil jij na je opleiding Commerciële Economie in de hippische branche werken? Dan kan jij ervoor kiezen om tijdens je opleiding de minor Equine Marketing te volgen.

  Op deze manier bouw je zelf aan jouw unieke diploma om in de toekomst te gaan werken in de paardensector. Voor de opleiding heb je geen eigen paard nodig maar het is mogelijk om je paard mee te nemen, je kunt deze stallen in de nabije omgeving! Tijdens de minor Equine Marketing hou je je bezig met verschillende thema's uit het hippische bedrijfsleven. Je neemt (in een groep) de organisatie van een hippisch evenement op je en ontwerpt daarvoor een marketingcampagne. Een ander thema binnen de minor is “veiligheid met paarden”. Aan de hand van een real case heb jij de leiding over een grote calamiteiten oefening. In samenwerking met het hippische bedrijfsleven, dat met een vraag komt wordt een onderzoek opgezet en uitgevoerd om de vraag te kunnen beantwoorden. In een andere opdracht werk je aan de juridische, fiscale, marketing- en import/export-aspecten die een rol spelen in de internationale paardenwereld. Hiervoor volg je verschillende workshops zoals commercieel paarden fotograferen, paarden beoordelen, hippisch recht en wat verder nodig is om deze opdracht te kunnen volbrengen. Je gaat dit semester op verschillende excursies om kennis te maken met je toekomstige werkveld.

 • De opleiding Commerciële Economie biedt met Sportmanagement een prima specialisatie aan. NHL Stenden Hogeschool heeft Sportmanagement in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld.

  Dit betekent dat studenten praktisch worden opgeleid tot deskundige en gespecialiseerde managers met ruime en actuele kennis van de sportwereld.

 • Herken je trends en ontwikkelingen binnen de toeristische en evenementenmarkt en kan jij creatief inspelen op de wensen en behoeften van de consument?

  De markt voor toerisme groeit. Steeds meer mensen gaan vaker op vakantie. Duizenden bezoekers staan massaal in de rij bij groots georganiseerde evenementen. Er gaat veel geld om in deze sector. Om al deze zaken in de juiste banen te leiden, zijn deskundig opgeleide Toerisme en Eventmanagers van groot belang.

 • Zie jij jezelf later in een marketing- of salesfunctie voor bedrijven als Coolblue, Bol.com of Friesland Campina werken? Kies dan voor Commerciële Economie.

  Je studeert in Emmen aan een top 3-opleiding Commerciële Economie volgens de Keuzegids HBO 2019. Je werkt vanaf jaar 1 aan opdrachten voor verschillende bedrijven. Je wordt onderdeel van een internationaal netwerk van topwerkgevers. Je volgt een studie die naadloos aansluit op ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Je doet opdrachten voor het bedrijfsleven. Je leert samenwerken, presenteren en pitchen. En je leert omgaan met een wereld die steeds sneller verandert. Je doet onderzoek om erachter te komen wat de klant wil. Niet alleen door met mensen te praten, maar ook door analyses te doen met tools als bijvoorbeeld Google Analytics. En hoe je de juiste doelgroep bereikt en je product echt onderscheidend maakt. Je wordt opgeleid tot bijvoorbeeld : (online) marketeer, social media manager, marketing manager, ondernemer, sales manager, relatiebeheerder, inkoper, projectmanager, data-analyst of crm-manager. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

 • Afstudeerrichtingen
 • Herken je trends en ontwikkelingen binnen de toeristische en evenementenmarkt en kan jij creatief inspelen op de wensen en behoeften van de consument?

 • De opleiding Commerciële Economie biedt met Sportmanagement een prima specialisatie aan. NHL Stenden Hogeschool heeft Sportmanagement in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld.

 • Herken je trends en ontwikkelingen binnen de toeristische en evenementenmarkt en kan jij creatief inspelen op de wensen en behoeften van de consument?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
NHL Stenden
Landelijk gemiddelde
Commerciële Economie
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.8 / 5 3.8 / 5
Sfeer 4.2 / 5 4.0 / 5
Inhoud 3.9 / 5 3.6 / 5
Algemene vaardigheden 4.1 / 5 3.8 / 5
Praktijkgericht onderzoek 3.9 / 5 3.7 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan 3.8 / 5 3.6 / 5

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk

87% vond een baan op niveau
69% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 2.300 bruto startsalaris op basis van 38 uur per week
4% is werkloos

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (bachelor - marketing en public relations)

Prognose Matig
Conjunctuur​gevoeligheid Gemiddeld
Uitwijk​mogelijkheden naar andere sector Hoog
Uitwijk​mogelijkheden naar andere beroepsgroep Gemiddeld

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.

Specialisten reclame en marketing 13%
Vertegenwoordigers, accountmanagers retail en exportmanagers 13%
Administratief medewerkers, algemeen 11%
Arbeidsbemiddelaars en uitzendbureaumedewerkers 5%
Verkoopmedewerkers detailhandel 4%
+ Meer

Oordeel Alumni

3.8
tevredenheid over de huidige baan
3.9
tevredenheid carrière-mogelijkheden huidige baan
57% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
64% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Contact

NHL Stenden


Contactgegevens

Van Schaikweg 94
7811 KL Emmen
T: 0591 - 853100
www.nhlstenden.com