Wo master - Techniek

Industrial Design

Technische Universiteit Eindhoven
Geschreven door Technische Universiteit Eindhoven

De Master Industrial Design biedt je de mogelijkheid om jezelf als ontwerper te professionaliseren. Je krijgt de vrijheid om je eigen leerpad te ontwikkelen onder begeleiding van een coach.
Je leert intelligente systemen producten en diensten te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn: intelligente verlichting, technologieën die aanzetten tot een gezonde leefstijl, spelletjes en games die sociale interactie en fysieke activiteit bevorderen, etc.

Industrieel ontwerp kijkt verder dan de traditionele grenzen van vorm en functie. De focus ligt op interactie en intelligente systemen, waarbij de behoeften van de gebruiker en ook de uiteindelijke gebruikservaring een grote rol spelen. Als student ontwerp je meer dan alleen voorwerpen of ervaringen. Je weet echte veranderingen tot stand te brengen, omdat je leert specifieke uitdagingen in de maatschappij en in het bedrijfsleven aan te gaan.

Het masterprogramma is multidisciplinair en bestaat ui...

Keuzes binnen de opleiding

 • Het doel van de mastertrack 'Constructief Ontwerponderzoek' is om je voor te bereiden op een PhD of een carrière die bijdraagt aan de bredere ontwerponderzoeksgemeenschap.
  Je zult je benadering van Onderzoek-door-Ontwerp ontwikkelen, die voornamelijk bestaat uit de unieke combinatie van hoogwaardige prototyping-vaardigheden, kennis van theorie en door theorie geïnspireerd ontwerp, en een houding van onafhankelijk denken en doen. De belangrijkste resultaten van je werk zijn onderzoeksprototypes die worden beschreven en verklaard aan de hand van theoretische kaders. Deze combinatie informeert en inspireert de toekomst van technologieontwerp in de samenleving.
  Ideaal gezien dien je tijdens je master je eerste onderzoeksartikelen in, sluit je je aan bij een onderzoeksgroep in het buitenland als onderdeel van de master, en word je deel van de onderzoeksgroepen Future Everyday of Systemic Change en de bredere ontwerponderzoeksgemeenschap.
  Het eindproject moet worden uitgevoerd binnen een van de ID onderzoeksgroepen en kan resulteren in het indienen van een wetenschappelijke publicatie en/of een PhD-voorstel. De track bereidt je voor om verder te gaan als PhD-kandidaat in een ontwerponderzoeksetting. Na je PhD kun je een carrière in de academische wereld nastreven. Een PhD kan echter ook leiden tot een start-up of een senior functie binnen bedrijven.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  feb.

  11

  15:00 - 20:00 uur
  Eindhoven
 • Deze track ondersteunt de ontwikkeling tot professionele designleiders en designondernemers voor de snel ontwikkelende creatieve industrie, waar creativiteit en innovatie een centrale rol spelen.
  Echte casestudy's en gastcolleges vanuit de creatieve industrie zullen je loopbaanontwikkeling ondersteunen. En je competentieontwikkeling ondersteunt het creëren van strategische waarde van ontwerp bij het creëren van maatschappelijk relevante innovaties.
  Daarnaast leer je niet alleen hoe ontwerp en ontwerpend denken kunnen bijdragen aan het creëren en beheren van ondernemende innovaties, maar leer je ook hoe de creatieve industrie daadwerkelijk impact kan hebben op bedrijven, gebruikers en markten in maatschappelijke contexten. Idealiter start je tijdens de master je eigen bedrijf of adviesbureau. Je leert over productie, implementatie of veranderings-/transformatieprocessen en kunt tijdens je master je eerste financiering, projecten of klanten verwerven.
  Het eindproject van de master kan een businessplan omvatten, een effectieve crowdfundingcampagne en/of de implementatie van een verandering/transformatie in een bedrijf of organisatie.
  Na het voltooien van het masterprogramma kun je solliciteren bij een bedrijf in de creatieve industrie, je eigen ontwerpadviesbureau of start-up opzetten, of gaan werken als ontwerper of innovator in een niet-industrieel bedrijf of organisatie.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  feb.

  11

  15:00 - 20:00 uur
  Eindhoven
 • Deze specialisatie ondersteunt in de houding, vaardigheden en kennis die nodig zijn om bij te dragen aan succes in de R&D- of ontwerpafdeling van een klein tot middelgroot bedrijf of een multinational
  Omdat van je wordt verwacht dat je kunt opereren binnen een zakelijke context, moet je design management vaardigheden en zakelijk inzicht ontwikkelen. Dit komt bovenop het ontwerpen en realiseren van interactieve systemen via een gebruikersgericht proces. Je zou ook verschillende ontwerpbenaderingen moeten kunnen toepassen en dit in een snel tempo kunnen doen.
  Het eindproject van de master wordt uitgevoerd voor of binnen een industrieel bedrijf zoals Philips, Signify, TomTom, BMW, Canon Production Printing, Lightyear, Daimler Benz of Nedap. Maar samenwerkingen met andere niet-industriële organisaties met R&D-afdelingen zoals het Máxima Medisch Centrum (MMC), Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) of TNO zijn ook mogelijk.
  Na de RDD-track hebben studenten de mogelijkheid om in de industrie te blijven werken of hun competenties verder te ontwikkelen op het gebied van gebruikersgerichte ontwerpmethodologieën. Voor dat laatste kunnen ze zich aanmelden voor het User-System Interaction Program, een tweejarig programma dat de academische graad Professional Doctorate in Engineering (EngD) toekent.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  feb.

  11

  15:00 - 20:00 uur
  Eindhoven

Kennismaken met de opleiding?

Master's Open Day
15:00 - 20:00 uur
Eindhoven
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 257
Studiepunten: 120 ECTS
Diploma: Master of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

257 studenten volgen deze opleiding
82 eerstejaars aan deze opleiding
46% van de eerstejaars studenten is man
54% van de eerstejaars studenten is vrouw
36 opleidingen
35.101 studenten in de gemeente Eindhoven Meer info over Eindhoven

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Diploma binnen 3 jaar

79%

behaalt een diploma voor deze opleiding
1%

behaalt een ander wo master diploma
20%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9 / 5
Sfeer 4.5 / 5
Studiefaciliteiten 4.2 / 5
Studie opnieuw kiezen 3.7 / 5
Inhoud en opzet 3.9 / 5
Aansluiting beroepspraktijk 3.4 / 5
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Industrial Design

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - werktuigbouwkunde)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Redelijk
Samenhang baankans met economie: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Gemiddeld

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Technische Universiteit Eindhoven

Filler
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Technische Universiteit Eindhoven 040 - 2479111
Logo Technische Universiteit Eindhoven

Meer informatie

Bezoek ook de website van Technische Universiteit Eindhoven

Bezoek website van Technische Universiteit Eindhoven

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Industrial Design doorsturen?

Deel via WhatsApp