Wo master - Gedrag en Maatschappij

Psychology

Universiteit Twente

Wat is ervoor nodig om mensen nieuwe technologieën te laten vertrouwen? Hoe bevorder je een gezonde leefstijl en blijf je mentaal gezond in tijden van toenemende depressies en burn-outs? Hoe voorkom je crimineel gedrag? En hoe verwerken mensen informatie? Om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag aan te kunnen gaan, is inzicht in menselijke cognitie en gedrag essentieel.
Tijdens de tweejarige, Engelstalige master Psychologie krijg je inzicht in verschillende gebieden van de psychologie om zo het menselijk gedrag te kunnen begrijpen en beïnvloeden in de huidige, gedigitaliseerde maatschappij. Je ontwikkelt je eigen expertise binnen één van de vijf unieke specialisaties. Deze master bied...

Keuzes binnen de opleiding

 • Hoe kan de politie verdachten en getuigen effectief verhoren? Hoe schatten burgers de risico’s in van bijvoorbeeld een ziekte, nepnieuws of complottheorieën? En hoe kun je conflicten het best oplossen? Tijdens de specialisatie Conflict, Risk & Safety leer je hoe de fysieke, psychische en sociale veiligheid van burgers bedreigd kan worden en leer je interventies te ontwikkelen om dit tegen te gaan.
  Je leert alles over conflict- en crisismanagement, risicopercepties en -communicatie, en het verklaren van en omgaan met risicovol, asociaal en crimineel gedrag. Je verdiept je in het domein van de sociale psychologie, evenals de cognitieve, klinische en organisatiepsychologie.
  Na je afstuderen kun je een boeiende carrière starten in verschillende richtingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als gedragsdeskundige binnen de reclassering of als adviseur bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Of wat te denken van een carrière als onderzoeker of data scientist in een kennisinstelling zoals het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid)? En dit zijn nog maar enkele van je vele opties!

 • Hoe kun je optimaal onderwijs bieden, wetende dat niet iedereen op dezelfde manier leert? Hoe zorg je dat een hoogbegaafde leerling uitgedaagd en gemotiveerd blijft? Of andersom: hoe kun je ondersteuning bieden als iemand moeite heeft met leren? En hoe kunnen studenten van verschillende niveaus met elkaar samenwerken? Tijdens de specialisatie Educational Psychology bestudeer je het ‘leren’ vanuit een diepgaand, psychologisch perspectief.
  Uiteindelijk gaat het om het begrijpen van (mentale) leerprocessen en (verschillen in) individuele leerbehoeften om zo het onderwijs adaptief te maken. Daarbij leer je ook hoe je (nieuwe) technologieën succesvol kunt implementeren in het onderwijs. Waar opleidingen op het gebied van onderwijskunde/educational science zich meer richten op leeromgevingen in zijn geheel, zoomt deze specialisatie zich op het individu als lerende.
  Met deze expertise heb jij een unieke positie op de arbeidsmarkt. In je carrière kun je je richten op het ontwerpen van leermaterialen, de ontwikkeling van opleidings- en/of trainingsprogramma’s, of het adviseren van scholen en organisaties, om maar een paar opties te noemen. Je zou ook kunnen werken als onderzoeker en/of docent.

 • Hoe kun je mensen aanmoedigen om te stoppen met roken? Welke mogelijkheden bieden (nieuwe) technologieën zoals Fitbit, bijvoorbeeld in het stimuleren van mensen om meer te bewegen? Maar ook: hoe kun je langdurig zieke patiënten (en mantelzorgers) de juiste ondersteuning bieden? In de specialisatie Health Psychology & Technology verdiep je je in de psychologie en verken je de mogelijkheden van technologische innovaties om enerzijds een gezonde(re) leefstijl te bevorderen en anderzijds mensen te helpen omgaan met ziektes.
  Je verdiept je in verschillende gedragsveranderingstechnieken, zoals theorieën over motivatie en zelfregulatie, maar ook impliciete technieken die meer ingaan op het onderbewustzijn. Je onderzoekt factoren die invloed hebben op gezondheid en gedrag alsook (socio-economische) verschillen tussen bepaalde bevolkingsgroepen.
  Na je afstuderen kun jij een essentiële rol spelen in het aankopen, ontwerpen, implementeren en evalueren van (digitale) oplossingen die de gezondheid kunnen bevorderen. Overheidsinstanties, GGD’s, ziekenhuizen, zorginstellingen, patiëntenfederaties, onderzoeksinstituten en vele andere (e-health) organisaties hebben veel belang bij jouw expertise!

 • + Meer
Filler

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

Afhankelijk van jouw situatie betaal je het wettelijk collegegeld of het instellingscollegegeld. Gebruik de Collegegeldwijzer om te zien welke van de twee je waarschijnlijk moet betalen.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

55 opleidingen
29.475 studenten in de gemeente Enschede Meer info over Enschede

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.


Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Jaarlijks worden studenten gevraagd hun mening te geven over hun opleiding en instelling in de Nationale Studenten Enquête van Studiekeuze123. Helaas zijn er voor deze opleiding geen studentenoordelen beschikbaar.

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Psychology

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

Psychologen 42%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 9%
Specialisten op het gebied van personeelszaken en loopbaanontwikkeling 5%
Bedrijfs- en organisatieanalisten 4%
Onderwijsgevenden, niet elders geclassificeerd 3%
+ Meer

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - psychologie)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Erg laag
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Laag
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Laag

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Twente

Filler
Illustration of a map

Adres

Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede

Bekijk locatie Universiteit Twente op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Twente 0534899111
Logo Universiteit Twente

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Twente

Bezoek website van Universiteit Twente

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Psychology doorsturen?

Deel via WhatsApp