Wat isParticulier hoger onderwijs

Particulier hoger onderwijs wordt niet gefinancierd door de overheid. Bij bekostigd hoger onderwijs is dit wel zo. Doordat de overheid niet meebetaalt aan particuliere opleidingen, mag de onderwijsinstelling zelf bepalen hoe hoog het collegegeld is. Dit wordt het instellingscollegegeld genoemd. Dit is meestal een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld dat je voor bekostigde opleidingen betaalt.

Het aanmelden voor een particuliere opleiding gaat anders dan bij bekostigde opleidigen. Zo meld je je niet aan via Studielink, maar direct bij de onderwijsinstelling zelf. Ook kunnen particuliere opleidingen hun eigen aanmelddeadline bepalen. Controleer daarom altijd bij de onderwijsinstelling hoe het aanmelden daar geregeld is. Bij particuliere opleidingen heb je ook geen recht op een studiekeuzecheck.

Particulieren onderwijsinstellingen kunnen hun opleidingen laten accrediteren. Er wordt dan gekeken of de opleiding aan de wettelijke eisen voldoet. Als een opleiding door de NVAO geaccrediteerd is, betekent dit dat je een geldig diploma krijgt als je bent afgestudeerd. Ook kun je voor deze opleidingen studiefinanciering aanvragen. Op Studiekeuze123.nl staan alleen opleidingen die door de NVAO geaccrediteerd zijn.