Wat moet ik regelen nadat ik me heb aangemeld?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Welke belangrijke zaken moet je nu regelen? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Neem deel aan de studiekeuzecheck

Om er zeker van te zijn dat de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past, neem je deel aan de studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. De check wordt georganiseerd door de opleiding. Bij veel opleidingen is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Heb je je voor 1 mei aangemeld voor een bekostigde opleiding? Dan heb je sowieso recht op een studiekeuzecheck.

Lees alles over de studiekeuzecheck

Houd Studielink in de gaten

Je hebt je in Studielink aangemeld voor je nieuwe opleiding. Maar ook na je aanmelding is het belangrijk om Studielink in de gaten te houden. Je kunt berichten ontvangen. Ook kun je meldingen krijgen van openstaande to-do's. Bijvoorbeeld extra dingen die je moet regelen rond je collegegeld.

Bereid je voor op het collegejaar

De hogeschool of universiteit zal je al voor de start van de opleiding vragen om je voor te gaan bereiden. Zo krijg je het verzoek om je collegegeld te betalen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld vragen om een collegekaart aan te vragen of boeken te kopen. Bij sommige opleidingen zijn er speciale programma's voor de start van het collegejaar. Je kunt ook gevraagd worden of je lid wil worden van de studievereniging. Hou je e-mail in de gaten voor berichten van de hogeschool of universiteit.

Vraag studiefinanciering aan

Studeren kost geld. Om je te helpen met deze kosten, kun je studiefinanciering aanvragen. Dit doe je via DUO. Het duurt even voor dit geregeld is. Vraag de studiefinanciering daarom minimaal 8 weken voor de start van je opleiding aan. Dan zorg je ervoor dat je niks misloopt.

Lees alles over studiefinanciering

Vraag je studentenreisproduct aan

Onderdeel van de studiefinanciering is het studentenreisproduct, je ov-studentenkaart. Vraag deze ook minimaal 8 weken voor de start van je opleiding aan via DUO. Om het studentenreisproduct te kunnen gebruiken, heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Heb je deze nog niet? Vraag de kaart dan aan op ov-chipkaart.nl. Controleer de gegevens die je invoert goed. Als de gegevens niet overeenkomen met de gegevens bij DUO, kun je de ov-chipkaart niet koppelen aan je studentenreisproduct.

Neem de tijd om je geldzaken te regelen

Naast je studiefinanciering zijn er andere geldzaken te regelen voordat je gaat studeren. Het is goed om alles op een rijtje te zetten. Hoeveel gaat studeren je kosten? Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Ga je nieuwe boeken aanschaffen of ga je op zoek naar tweedehandsjes? Heb je tijd voor een bijbaan of moet je lenen? Heb je recht op een aanvullende beurs en hoe hoog is die dan? Neem de tijd om een overzicht te maken. Zo kun je goede keuzes maken.

Lees meer informatie over het regelen van je geldzaken in de gastblog van het Nibud: Studeren = Je geldzaken regelen

Ga alvast een dagje op pad

Het is goed om alvast de route naar je hogeschool of universiteit uit te stippelen. Moet je de metro pakken? Kun je het lopend af? Of blijkt die pond waar je op moet wachten maar één keer in het half uur te gaan? Check het van tevoren goed. Zo kom je niet al op je eerste dag te laat en weet je in een mum van tijd de handigste route. Probeer de route uit en maak er meteen een gezellig dagje uit van. Neem een vriend of vriendin mee en leer de stad waar je gaat studeren alvast een beetje kennen. Bekijk wat er te doen is of zoek naar leuk restaurantjes of kroegen. Dan kun je jouw nieuwe studiegenoten na je eerste lesdag meteen uitnodigingen voor de leukste terrasjes in de buurt!

Begin al met zoeken naar een kamer

Ga je op kamers wonen? Begin dan alvast met het zoeken naar een kamer. In veel (studenten)steden is er een woningtekort. Dus het kan even duren voor je een kamer gevonden hebt.

Meer informatie over op kamers gaan, lees je in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Neem deel aan de introductie

Voor eerstejaarsstudenten wordt vaak een introductie georganiseerd. Er zijn verschillende soorten introducties. Meestal organiseert de opleiding zelf een introductie. Daarnaast is er vaak ook een introductie van de studievereniging van de opleiding. Het is een goede manier om je medestudenten te leren kennen. In grote studentensteden is er vaak ook een algemene introductie voor aankomende studenten. Tijdens deze dagen leer je de stad kennen en maak je kennis met verschillende verenigingen, zoals sportverenigingen en studentenverenigingen.

Heb je een ondersteuningsbehoefte? Vraag om hulp!

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kun je behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Om in aanmerking te komen voor aanpassingen, moet je zelf bij je onderwijsinstelling aangeven dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Het liefst doe je dit al voor je aan je opleiding begint. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) helpt je op weg. ECIO heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte

Nog geen 18? Dan binnenkort een zorgverzekering

Als je nog geen 18 bent, moet je binnenkort zelf een zorgverzekering afsluiten. Je staat nu waarschijnlijk nog bij je ouders op de verzekering. Maar iedereen van 18 jaar en ouder moet verplicht een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dit doet. Je betaalt een vast bedrag per maand. Dit wordt premie genoemd. Als student heb je in veel gevallen recht op zorgtoeslag. Je krijgt dan van de Belastingdienst geld om een deel van je zorgverzekering te betalen. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst.

Naast een zorgverzekering kan ook een aansprakelijkheidsverzekering goed zijn. Als je op jezelf woont, is ook een inboedelverzekering verstandig. Het Nibud heeft een pagina waarop ze verschillende verzekeringen uitleggen. Ga naar de website van het Nibud over verzekeren.

Toch geen goed gevoel? Wissel dan van studiekeuze

Heb je toch geen goed gevoeld over je studiekeuze, bijvoorbeeld nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan? Geen paniek. Je kunt nog wisselen van studiekeuze. Dit kun je doen tot de start van het collegejaar op 1 september. Dit geldt natuurlijk alleen voor opleidingen zonder selectie. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een bekostigde opleiding, mag de nieuwe opleiding je niet weigeren. De opleiding mag wél deelname aan een studiekeuzecheck verplichten. Dit is vlak voor de start van het collegejaar niet meer altijd mogelijk. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze.

Lees meer

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden

Hoe zit het met studiefinanciering?

Wat is het en waar heb je recht op?

Lees meer over studiefinanciering

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Andere studenten doen het ook!

Lees wat er mogelijk is