Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Je moet denken aan collegegeld, studiemateriaal en de huur van je studentenkamer. We geven informatie over waar je rekening mee moet houden.

Collegegeld

Wanneer je een opleiding gaat volgen in het hoger onderwijs, dan moet je collegegeld betalen. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Je moet als student aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is meestal hoger.

Lees meer over collegegeld.

Overige studiekosten

Naast het collegegeld betaal je nog meer studiekosten. Denk hierbij aan studieboeken en ander studiemateriaal. Deze kosten verschillen per opleiding. Bij de onderwijsinstelling kun navragen hoeveel dit ongeveer zal zijn.

De huur van een kamer

Wanneer je in de buurt van je ouders gaat studeren, kun je ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Ga je verder weg studeren, of ben je toe aan iets voor jezelf? Dan kun je net als veel andere studenten op kamers gaan wonen. Je moet dan huur voor je kamer betalen. Hoe veel dat is, hangt van verschillende dingen af, zoals de grootte van je kamer en de stad. Voor sommige woningen kun je huurtoeslag krijgen. Je krijgt dan een deel van je huur terug van de Belastingdienst. Op de stedenpagina's vind je informatie over de gemiddelde huurprijs en hoe gemakkelijk je in die stad een kamer vindt.

Lees meer over op kamers gaan in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Andere kosten

Naast je studiekosten, maak je ook andere kosten. Zo moet je vanaf je 18e zelf een zorgverzekering afsluiten. Daarnaast heb je andere verzekeringen, heb je waarschijnlijk een telefoonabonnement en maak je waarschijnlijk meer kosten voor het openbaar vervoer. Als je op jezelf gaat wonen, moet je ook je eigen boodschappen gaan doen. Je hebt af en toe nieuwe kleren nodig. En je wil ook kunnen ontspannen, bijvoorbeeld door te sporten, met vrienden uit te gaan of series te kijken via een van de streamingsdiensten. Dit zijn allemaal kosten waar je rekening mee moet houden.

Maak een financieel overzicht

Voordat je gaat studeren, is het goed om een financieel overzicht te maken. Welke kosten verwacht je te maken, hoeveel studiefinanciering kun je aanvragen en ben je van plan om een bijbaantje te nemen? Denk hierbij ook aan de financiële gevolgen die bijvoorbeeld een lening in de toekomst kan hebben. Vraag je ouders of iemand uit je omgeving of ze je kunnen helpen bij het maken van dit overzicht.

Nibud

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een handige pagina speciaal voor studenten. Hierop leggen ze alles uit over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, verzekeringen en op kamers gaan. Ze bieden ook een Excel-bestand waarmee je zelf makkelijk een begroting kunt maken.

Watkoststuderen.nl

Studeren is een investering in jouw toekomst. Wil jij berekenen wat studeren jou ongeveer gaat kosten? Maak je eigen plan op de website Watkoststuderen.nl.

Studiefinanciering

Om je te helpen met alle kosten, kun je studiefinanciering aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kun je behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Ook financiële ondersteuning. Bekostigde onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een Profileringsfonds in te richten. Dit is een fonds voor financiële ondersteuning van studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen. Denk je studievertraging op te lopen door jouw aandoening, ziekte of bijzondere omstandigheid? Dan kun je financiering uit het Profileringsfonds aanvragen. Dit doe je bij de hogeschool of universiteit waar je wil gaan studeren. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Het ministerie van OCW heeft samen met ECIO, de LSVb en het ISO een informatieve factsheet ontwikkeld. Hierin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden voor financiële ondersteuning zijn. Bekijk de factsheet Financieel slim studeren met een beperking.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte

Lees meer

Alles over collegegeld

Wat is collegegeld en hoeveel moet je betalen?

Lees alles over collegegeld

Hoe zit het met studiefinanciering?

Wat is het en waar heb je recht op?

Lees meer over studiefinanciering

Sfeer proeven?

Neem deel aan een open dag!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag