Op kamers in jouw studiestad

Bij je studiekeuze kijk je ook naar de stad waar je wil studeren en misschien gaat wonen. Veel jongeren grijpen het moment waarop ze gaan studeren aan om uit huis te gaan en een kamer te zoeken.

Op de stedenpagina's vind je meer informatie over wonen in jouw studiestad. Je vindt bijvoorbeeld de gemiddelde huurprijs voor een kamer, wat je voor dat bedrag kunt verwachten en hoe moeilijk het is om een kamer te vinden. Maar, hoe komen studenten nou eigenlijk aan een woning? Hierbij wat informatie om je op weg te helpen.

Studentenhuisvesting

Sommige kamers of woningen, worden alleen aan studenten verhuurd. Dit wordt studentenhuisvesting genoemd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je dus ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Studentenhuisvesting wordt bijvoorbeeld aangeboden door onderwijsinstellingen, particuliere verhuurders, studentenverenigingen en woningcorporaties.

Aanbieders van studentenhuisvesting

Via onderwijsinstellingen zijn bijvoorbeeld kamers op een campus beschikbaar of speciale kamers voor internationale studenten. Je kunt bij de onderwijsinstelling waar jij wil studeren terecht voor meer informatie. Particuliere verhuurders zijn mensen die bijvoorbeeld ruimte in hun eigen huis over hebben en dit verhuren aan een student, maar ook mensen of organisaties die een of meerdere woningen in hun bezit hebben en deze aan studenten verhuren. Meestal vind je deze kamers via een makelaar, (online) advertenties of via via. Studentenverenigingen hebben soms ook woningen in hun bezit waar je terecht kunt als je lid wordt bij deze vereniging. Hierbij geldt doorgaans dat ze niet voor alle leden woonruimte tot hun beschikking hebben en dat je voor deze kamers geselecteerd moet worden. Tot slot worden woningen via woningcorporaties aangeboden. Hierbij schrijf je je meestal in bij de woningcorporatie en kom je op een wachtlijst terecht.

Studentenhuisvesting via woningcorporaties

Bij Kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences zijn twaalf corporaties aangesloten die gezamenlijk meer dan 91.500 studentenwoningen verhuren. In bijna iedere studentenstad kun je via een van de aangesloten corporaties een woning huren. De meeste corporaties maken gebruik van wachttijd om de woningen te verdelen. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een woning of kamer. Het is daarom slim om je op tijd in te schrijven bij de corporatie(s) in de stad waarin je wil gaan studeren of al studeert. Bekijk hier bij welke corporaties je per stad terecht kunt.

Tip: krijg je via een woningcorporatie een kamer of woning aangeboden voordat je studie begint? Je kan die afwijzen als je het vervelend vindt om al voor aanvang van de studie huur te betalen. Bedenk dat het hierna lang kan duren voor je een nieuwe kamer aangeboden krijgt en dat heen en weer reizen als je studie al begonnen is ook veel (tijd en moeite) kost. Maak dus een zorgvuldige afweging voor je een kamer afwijst.