Vrije Universiteit Amsterdam

WO Bachelor - Kunst en Cultuur

Religiewetenschappen

Logo Vrije Universiteit Amsterdam Vrije Universiteit Amsterdam
Amsterdam
Studenttevredenheid
Meer informatie
-

Bekostiging: Overheid
Studenten: 52
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 3 programma's
Diploma: Bachelor of Arts

Over de opleiding

Van deze opleiding is door de onderwijsinstelling geen omschrijving van de opleiding aangeleverd.


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Niet toelaatbaar
Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Rechtstreeks toegang
 • NG Rechtstreeks toegang
 • NT Rechtstreeks toegang
Niet toelaatbaar

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

Als je studeert, dan betaal je daarvoor collegegeld. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het hangt van jouw situatie af wat jij betaalt. Lees meer over collegegeld.

Tarieven 2018 / 2019 2019 / 2020
Wettelijk € 2.060 € 2.083
Halvering collegegeld

Start jij voor het eerst met een bacheloropleiding of associate degree? Dan wordt jouw collegegeld het eerste jaar mogelijk verlaagd. Lees hier meer.

Studenten

52 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

14 eerstejaars aan deze opleiding
? bindend studieadvies
43% van de eerstejaars studenten is man
57% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
45%
stroomt door naar het tweede jaar
Afstuderen
26%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 4 jaar
44%
behaalt een wo-bachelor diploma of hoger binnen 4 jaar

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Bijdragen aan de verdere intergratie van het boeddhisme en aan spirituele oplossingen voor de samenleving.

  De belangstelling voor het boeddhisme in Nederland groeit sterk. Steeds meer mensen vinden baat bij de boeddhistische mindfulness-meditatie. In dit bachelortraject leer je hoe verschillende boeddhistische tradities uit Azië zich verhouden tot de westerse moderniteit. Daarbij ligt de focus op Theravada, Zen en Tibetaans boeddhisme. Je leert vanuit het boeddhisme in dialoog te gaan met andere religies, zowel vanuit een boeddhistisch als een wetenschappelijk perspectief. Al met al biedt deze opleiding je een doorleefde verdieping van theorie en praktijk van verschillende boeddhistische tradities, met een focus op mindfulness en compassie. Heb je een bovengemiddelde belangstelling voor het boeddhisme en wil je graag een bijdrage leveren aan de verdere integratie van het boeddhisme in de Nederlandse samenleving? Denk je vanuit het boeddhisme graag mee over spirituele oplossingen voor maatschappelijke problemen in Nederland en daarbuiten? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

 • Religiewetenschappen: Islam
 • De Islam is in Nederland niet meer weg te denken. Wil je weten wat de Islam nu eigenlijk echt inhoudt? Word Islam-expert en draag actief bij aan bezinning op de Islam.

  Dit bachelortraject biedt je een rijke, complete studie van de Islam. Je bekwaamt je op academisch niveau in Arabisch, Koran en Hadith, 'Aqīda en Kalām, Tafsīr, Fiqh en Geschiedenis. Tegelijkertijd ontwikkel je perspectief op de Nederlandse en Westerse/Europese context. Je verdiept je bovendien in de islamitische traditionele en moderne diversiteit op het gebied van tafsīr en hermeneutiek, fiqh-wetgeving en context, ethiek en contemporaine vraagstukken, geloofsleer en praxis. Wezenlijk onderdeel van deze studie is dat je - letterlijk en figuurlijk - leert in dialoog te gaan met andere religies, wereldvisies, en levensbeschouwingen. Al doende leer je omgaan met praktische uitdagingen, diversiteit en conflictbeheersing in een seculiere samenleving op drift.

 • Vergelijk en verbind wereldbeelden en draag bij aan het debat over religie en zingeving.

  Je verwerft inzicht in de religieuze levensvormen die over de hele wereld bestaan: hindoeïsme, boeddhisme, christendom, jodendom, Islam, humanisme, confucianisme, taoïsme, natuurreligies, levenskunst en bricolage. Je bekwaamt je door en door in de comparatieve methode en leert daarnaast ook denken vanuit diverse wetenschappelijke disciplines: sociologie, psychologie, wijsbegeerte en antropologie. En niet in de laatste plaats leer je hoe je deskundig kunt bijdragen aan het publieke debat over diversiteit, dialoog en conflict in de 21 eeuw. Je ontwikkelt multidisciplinaire vaardigheden dankzij de inbreng van sociologen, psychologen, filosofen en andere voor jouw opleiding relevante VU-geesteswetenschappen. Met die academische kennis en verbindende skills kun je straks in heel veel sectoren meerwaarde bieden. Wil je graag een eigen visie ontwikkelen, de vaardigheid ontwikkelen om de wereld te zien door de ogen van een ander? Heb je de creativiteit en drijfveer om nieuwe verbanden te leggen? Denk je graag na over existentiële vragen, en ben je tegelijkertijd ook iemand die graag dingen voor elkaar krijgt? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

 • Verdiep je in de hindoeïstische traditie en plaats die in de context van de Nederlandse maatschappij.

  Het hindoeïsme wordt steeds zichtbaarder in ons land, zeker in grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Maar hindoes zijn nog niet in alle sectoren van de samenleving duidelijk vertegenwoordigd. Academische erkenning van professionele hindoe-activiteiten is nodig om daar verandering in te brengen. De bachelor-opleiding Religiewetenschappen: afstudeerrichting hindoeïsme concentreert zich op een hindoeïstische traditie die de context van de Nederlandse maatschappij als een uitdaging ziet. Deze studie combineert hindoe-theologische vakken en seculiere religiestudie-vakken. Je leert niet alleen om religies met elkaar te vergelijken vanuit een wetenschappelijk perspectief, maar ook om tot een doorleefde verdieping van je eigen hindoe-traditie te komen. Vanuit die verdieping kun je vervolgens als academisch gevormde hindoe bijdragen aan de voortzetting van de hindoe-traditie en aan spirituele oplossingen voor maatschappelijke problemen.

 • Honours programma's
 • If you are a talented and motivated student the VU Honours Programme offers you the opportunity to invest more in your own area of study and to broaden your horizon.

 • If you are a talented and motivated student the VU Honours Programme offers you the opportunity to invest more in your own area of study and to broaden your horizon.

 • If you are a talented and motivated student the VU Honours Programme offers you the opportunity to invest more in your own area of study and to broaden your horizon.

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Vrije Universiteit Amsterdam
Landelijk gemiddelde
Religiewetenschappen
Studenttevredenheid - / 5 4.4 / 5
Sfeer 4.2 / 5 4.6 / 5
Inhoud 4.0 / 5 4.2 / 5
Algemene vaardigheden 4.0 / 5 4.0 / 5
Wetenschappelijke vaardigheden 4.0 / 5 4.0 / 5
Voorbereiding beroepsloopbaan - / 5 2.8 / 5

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Meest gekozen masters

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen masters na deze studie. De masters zijn aflopend gesorteerd met per master het percentage studenten dat is door gaan studeren aan deze master.


Contact

Vrije Universiteit Amsterdam


Contactgegevens
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
T: 020 - 5989898
www.vu.nl