WO Master - Taal en Communicatie

Neerlandistiek

Deze opleiding heet ook wel: Neerlandistiek/Dutch Studies
Varianten: Neerlandistiek/Dutch Studies: Moderne Nederlandse letterkunde, Neerlandistiek/Dutch Studies: Taalbeheersing van het Nederlands, Neerlandistiek/Dutch S...

Universiteit Leiden

Over de opleiding Open dag:  10 maart

Filler

De master Neerlandistiek / Dutch Studies geeft je een stevige basis voor een (inter)nationale loopbaan op het gebied van Nederlandse taal en cultuur. Of je nu het bedrijfsleven in wil, het onderwijs, bij de overheid wil werken of wetenschappelijk onderzoek wil gaan doen: deze master biedt een keur aan perspectieven.
De masteropleiding heeft vijf afstudeerrichtingen:
- Moderne Nederlandse Letterkunde
- Nederlandkunde
- Nederlandse taalkunde
- Oudere Nederlandse letterkunde
- Taalbeheersing van het Nederlands
Studenten waarderen deze master vanwege de wetenschappelijke degelijkheid, de keuzemogelijkheden en de internationale oriëntatie van de opleiding. Je kunt kiezen uit 5 afstudeerrichtingen, waarin je je specialiseert in ofwel de talige ofwel de literaire kant van de neerlandistiek. Word je specialist in de letterkunde, zodat je redacteur bij een uitgeverij kunt worden? Of wil je de eigenschappen van de Nederlandse taal onderzoeken, met het oog op een carrière als taaladviseur...

Keuzes binnen de opleiding

 • In de afstudeerrichting Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Leiden leer je Nederlandstalige cultuuruitingen kritisch te analyseren. Je doet aan de hand van internationale theorie onderzoek naar literaire teksten, maar bijvoorbeeld ook naar hiphop, Science Fiction of auteursperformances in de media. Je leert zo hoe cultuur werkt, en hoe je die kennis kunt overbrengen op anderen, binnen en buiten de universiteit. Op de arbeidsmarkt is jouw kritisch en analytisch vermogen daarna zeer welkom.
  Binnen deze afstudeerrichting zijn er twee thema’s:
  Literatuur: geschiedenis en maatschappij
  In dit thema gaat de aandacht naar de maatschappelijke functie van literatuur. We gaan na hoe schrijvers en dichters het evenwicht tussen autonomie en heteronomie bewaren, en wat we kunnen begrijpen als de ethiek van de literaire tekst en het ethos van de auteur. Daarnaast kijken we hoe maatschappelijke discoursen herhaald of bekritiseerd worden in de literatuur, net als actuele en politieke debatten.
  Mondiale en (Post)koloniale literatuur
  In dit thema onderzoeken we bijvoorbeeld teksten van immigranten, representaties van de culturele Ander, (post)koloniale herinnering, reisverhalen. Zo verwerven studenten kennis en inzicht over literatuur die is ontstaan dankzij de Nederlandse aanwezigheid op andere continenten, en aan de nasleep en verwerking van deze aanwezigheid.

  Kennismaken met deze variant?

  mrt.

  10

  t/m 11 mrt. 2022
  Online
 • In de specialisatie Taalbeheersing van het Nederlands, verdiep je je in de effecten van taalgebruik. Deze master beslaat het hele terrein van retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.
  Breed aanbod
  Welke strategieën zijn er om je taalgebruik effectiever te maken? En is dat anders in de politiek dan in het recht of in een discussie met vrienden? Hoe zetten politici en andere publieke sprekers (subtiele) stilistische keuzes in om hun publiek te overtuigen? In de specialisatie Taalbeheersing van het Nederlands word je een specialist in het analyseren van taalgebruik vanuit een gedegen theoretische basis. Zo kun je na je master aan de slag als speechschrijver, webredacteur, taaltrainer of -adviseur, docent, enzovoort. De docenten beslaan met hun verschillende achtergronden een breed terrein van onderzoek.
  Retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek
  Hoe bereiken schrijvers van hedendaagse reclameboodschappen, medische voorlichtingsteksten of ministeriële toespraken hun doel? Hoe kun je de gedachten en het gedrag van je gesprekspartner of lezer beïnvloeden met een strategische woordkeus en grammaticale constructies? Binnen het programma Taalbeheersing van het Nederlands verdiep je je in dit soort vragen, door inzichten te bestuderen uit de retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

  Kennismaken met deze variant?

  mrt.

  10

  t/m 11 mrt. 2022
  Online
 • In de specialisatie Oudere Nederlandse letterkunde bestudeer je teksten van de Middeleeuwen (1100-1550) tot en met de Gouden Eeuw en de Verlichting (1550-1800) en ontwikkel je een visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed.
  Verdieping en onderzoek
  Tijdens deze master bestudeer je hoe de Nederlandse literatuur is ontstaan en werd gevormd door grote veranderingen in de Europese cultuur van scholing, kunst, politiek, religie, handschrift en druk. Ook leer je hoe je literatuur in een historische context plaatst en leg je verbanden met retorica, boekwetenschap, filosofie, en teksten in andere talen. Je gaat op onderzoek uit in de collecties van handschriften en oude drukken in de universiteitsbibliotheek en stelt vast hoe literatuur zich heeft ontwikkeld in een groeiende boekcultuur.
  Jouw eigen visie centraal
  In de specialisatie Oudere Nederlandse letterkunde ontwikkel je een geheel eigen visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed. In de vrijekeuzeruimte kun je je kennis van de Oudere Nederlandse letterkunde verbreden en verdiepen door de Core Course Medieval Studies en Early Modern Studies te volgen, waarin intensief wordt samengewerkt met docenten van onder meer Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Literary Studies.

  Kennismaken met deze variant?

  mrt.

  10

  t/m 11 mrt. 2022
  Online
 • + Meer
 • Heb jij interesse en ambitie om jouw leiderschapskwaliteiten en je kennis over leiderschap verder te ontwikkelen? Wil je meer leren over leiderschap in praktijk? Dan is het Leiden Leadership Programme iets voor jou.

  Het Leiden Leadership Programme is een eenjarig programma voor gemotiveerde masterstudenten waarin je leert over leiderschap en je eigen leiderschapskwaliteiten ontdekt en ontwikkelt. Door het kleinschalige onderwijs en een ondersteunende docentcoach werk je op een persoonlijke manier aan je eigen ontwikkeling. Ook volg je tijdens dit interdisciplinaire programma seminars en vaardigheidstrainingen, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw sterke en zwakke punten en wat het effect is van jouw gedrag op anderen. Daarnaast werk je met een aantal medestudenten aan een pittige praktijkopdracht en ervaar je de complexiteit van leiderschap in de praktijk.

  Kennismaken met deze honoursprogramma?

  mrt.

  10

  t/m 11 mrt. 2022
  Online

Kennismaken met de opleiding?

Online Master Open Dagen
De hele dag
Online
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Talen: Nederlands
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

 • Aanvullend onderwerp
 • Basiskennis
 • Vereist vooropleiding

Collegegelden

€ 2.209
Wettelijk collegegeld
€ 1.084
Wettelijk collegegeld

Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

24 eerstejaars aan deze opleiding
25% van de eerstejaars studenten is man
75% van de eerstejaars studenten is vrouw
132 opleidingen
37.500 studenten in de gemeente Leiden Meer info over Leiden

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Afstuderen

76%
behaalt bij deze opleiding het diploma binnen 2 jaar
76%
behaalt een wo-master diploma of hoger binnen 2 jaar

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2021 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Universiteit Leiden
Landelijk gemiddelde
Neerlandistiek
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 3.8 / 5 4.2 / 5
0.4 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.7 / 5 3.7 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.6 / 5 3.6 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 2.5 / 5 3.1 / 5
0.6 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Neerlandistiek

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - taal en cultuur)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Gemiddeld

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Leiden

Filler
Illustration of a map

Adres

Rapenburg 70
2311 EZ Leiden

Bekijk locatie Universiteit Leiden op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Leiden 071 - 5271111
Logo Universiteit Leiden

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Leiden

Bezoek website van Universiteit Leiden

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Neerlandistiek doorsturen?

Deel via WhatsApp