Wo master - Taal en Communicatie

Neerlandistiek

Varianten: Neerlandistiek/Dutch Studies: Moderne Nederlandse letterkunde, Neerlandistiek/Dutch Studies: Taalbeheersing van het Nederlands, Neerlandistiek/Dutch S...

Universiteit Leiden
Geschreven door Universiteit Leiden

De master Neerlandistiek / Dutch Studies geeft je een stevige basis voor een (inter)nationale loopbaan op het gebied van Nederlandse taal en cultuur.
De masteropleiding heeft vijf afstudeerrichtingen:
- Moderne Nederlandse Letterkunde
- Nederlandkunde
- Nederlandse taalkunde
- Oudere Nederlandse letterkunde
- Taalbeheersing van het Nederlands
Studenten waarderen deze master onder andere vanwege de wetenschappelijke degelijkheid, de keuzemogelijkheden en de internationale oriëntatie van de opleiding. Je kunt kiezen uit vijf afstudeerrichtingen, waarin je je specialiseert in ofwel de talige ofwel de literaire kant van de neerlandistiek. Word je specialist in de letterkunde, zodat je redacteur bij een uitgeverij kunt worden? Of wil je de eigenschappen en mogelijkheden van de Nederlandse taal onderzoeken, met het oog op bijvoorbeeld een carrière als taaladviseur of speech schrijver? Binnen je afstudeerrichting verdiep je je in onderwerpen die aansluiten bij actuele onderzoeksthema's...

Keuzes binnen de opleiding

  • In de afstudeerrichting Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Leiden leer je Nederlandstalige cultuuruitingen in diverse media kritisch te analyseren. Je doet aan de hand van recente, wetenschappelijke benaderingen onderzoek naar literaire teksten, waartoe we bijvoorbeeld ook hiphop of reisverhalen rekenen. Je leert niet alleen hoe cultuur werkt, maar ook hoe je die kennis kunt overbrengen op anderen, binnen en buiten de universiteit.
    Binnen deze afstudeerrichting zijn er twee thema’s:
    Literatuur: geschiedenis en maatschappij
    Literatuur ontstaat en functioneert niet in isolement. Iedere tekst reageert op de maatschappelijke omgeving en beïnvloedt die ook. In dit thema gaat de aandacht naar de maatschappelijke functie van literatuur. Daarnaast bestuderen we hoe ethische of sociale vraagstukken, maar ook (historisch) actuele en politieke debatten, in literatuur herhaald of bekritiseerd en geparodieerd worden, en met welke effecten.
    Mondiale en (Post)koloniale literatuur
    Om de Nederlandse literatuur goed te begrijpen, is niet een nationale maar een mondiale blik nodig. In dit thema onderzoeken we bijvoorbeeld teksten van immigranten, representaties van de culturele Ander, (post)koloniale herinnering, en reisverhalen. Met name de relatie met de voormalige Nederlandse koloniën komen aan de orde in specialisatiewerkgroepen.

    Kennismaken met deze variant?

    okt.

    17

    t/m 18 okt. 2024
    Online
  • In de afstudeerrichting Taalbeheersing van de master Neerlandistiek (Engelse titel: Dutch Discourse Studies) verdiep je je in de effecten van taalgebruik.
    Breed aanbod
    In de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands word je een specialist in het analyseren van taalgebruik vanuit een gedegen theoretische basis. Zo kun je na je master aan de slag als speechschrijver, webredacteur, adviseur, docent, enzovoort. De docenten beslaan met hun verschillende achtergronden een breed terrein van onderzoek. Je hebt de mogelijkheid om je eigen accenten te leggen binnen deze afstudeerrichting.
    Retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek
    Hoe bereiken schrijvers van reclameboodschappen, medische voorlichtingsteksten of politieke toespraken hun doel? Hoe kun je de gedachten en het gedrag van je gesprekspartner of lezer beïnvloeden met een strategische woordkeus en grammaticale constructies? Binnen het programma Taalbeheersing van het Nederlands verdiep je je in dit soort vragen, door inzichten te bestuderen uit de retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.
    De sturende kracht van taal
    Combineer Taalbeheersing van het Nederlands met de afstudeerrichting Taalkunde als je interesse hebt in de sturende kracht van taal. Dan onderzoek je hoe je met grammaticale middelen zoals woordkeus en zinsbouw de gedachten en het gedrag van anderen een bepaalde richting op kunt duwen.

    Kennismaken met deze variant?

    okt.

    17

    t/m 18 okt. 2024
    Online
  • In de afstudeerrichting Oudere Nederlandse letterkunde van de Universiteit Leiden bestudeer je teksten van de Middeleeuwen (1100-1550) tot en met de Gouden Eeuw en de Verlichting (1550-1800) en ontwikkel je een visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed.
    Verdieping en onderzoek
    Tijdens deze master bestudeer je hoe de Nederlandse literatuur is ontstaan en werd gevormd door grote veranderingen in de Europese cultuur van scholing, kunst, politiek, religie, handschrift en druk. Ook leer je hoe je literatuur in een historische context plaatst en leg je verbanden met retorica, boekwetenschap, filosofie, en teksten in andere talen. Je gaat op onderzoek uit in de collecties van handschriften en oude drukken in de universiteitsbibliotheek en stelt vast hoe literatuur zich heeft ontwikkeld in een groeiende boekcultuur.
    Jouw eigen visie centraal
    In de specialisatie Oudere Nederlandse letterkunde ontwikkel je een geheel eigen visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed. In de vrijekeuzeruimte kun je je kennis van de Oudere Nederlandse letterkunde verbreden en verdiepen door de Core Course Medieval Studies en Early Modern Studies te volgen, waarin intensief wordt samengewerkt met docenten van onder meer Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Literary Studies.

    Kennismaken met deze variant?

    okt.

    17

    t/m 18 okt. 2024
    Online
  • + Meer
  • Heb jij interesse en ambitie om jouw leiderschapskwaliteiten en je kennis over leiderschap verder te ontwikkelen? Wil je meer leren over leiderschap in praktijk? Dan is het Leiden Leadership Programme iets voor jou.

    Het Leiden Leadership Programme is een eenjarig programma voor gemotiveerde masterstudenten waarin je leert over leiderschap en je eigen leiderschapskwaliteiten ontdekt en ontwikkelt. Door het kleinschalige onderwijs en een ondersteunende docentcoach werk je op een persoonlijke manier aan je eigen ontwikkeling. Ook volg je tijdens dit interdisciplinaire programma seminars en vaardigheidstrainingen, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw sterke en zwakke punten en wat het effect is van jouw gedrag op anderen. Daarnaast werk je met een aantal medestudenten aan een pittige praktijkopdracht en ervaar je de complexiteit van leiderschap in de praktijk.

    Kennismaken met deze honoursprogramma?

    okt.

    17

    t/m 18 okt. 2024
    Online

Kennismaken met de opleiding?

Master Online Open Dagen
t/m 18 okt. 2024
Online
+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

12 eerstejaars aan deze opleiding
33% van de eerstejaars studenten is man
67% van de eerstejaars studenten is vrouw
136 opleidingen
37.553 studenten in de gemeente Leiden Meer info over Leiden

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

67%

behaalt een diploma voor deze opleiding
3%

behaalt een ander wo master diploma
30%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Universiteit Leiden
Landelijk gemiddelde
Neerlandistiek
Vergelijk alle 4 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.8 / 5 4.0 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.3 / 5 4.4 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.5 / 5 3.9 / 5
0.4 minder dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen - / 5 4.1 / 5 -
Inhoud en opzet 3.7 / 5 4.0 / 5
0.3 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.1 / 5 3.6 / 5
0.5 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

Meest gekozen beroepen

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 6 maanden. 16% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt lager dan het gemiddelde van alle Wo master opleidingen.

€ 2.725

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.800

Geschat van alle Wo master opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

35 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Leiden

Adres

Rapenburg 70
2311 EZ Leiden

Bekijk locatie Universiteit Leiden op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Leiden 071 - 5271111
Logo Universiteit Leiden

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Leiden

Bezoek website van Universiteit Leiden

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Neerlandistiek doorsturen?

Deel via WhatsApp