Wo master - Kunst en Cultuur

Theologie & Religiewetenschappen

Varianten: Werk en Zingeving, DDM Religion and Pluralism, Geestelijke verzorging, Religion, Conflict and Globalization, Religion and Pluralism, Ancient & Modern,...

Rijksuniversiteit Groningen
Geschreven door Rijksuniversiteit Groningen

Experts op het gebied van religie zijn daarom nodig in een wereld waarin religie niet weg te denken is uit het dagelijks leven.

Aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bieden we eenjarige masteropleidingen aan die, elk vanuit een interdisciplinaire benadering, het fenomeen religie onderzoeken in relatie tot specifieke onderwerpen:
Hoe verhouden religie, conflict en vrede zich tot elkaar? Wat is de betekenis van religieus erfgoed in een seculiere samenleving? En hoe ver gaat tolerantie in een samenleving, toen en nu?
Religie doet ertoe in de maatschappij: 85% van de wereldbevolking identificeert zichzelf als religieus. Religies spelen een belangrijke rol in relatie tot nationale en internationale politieke, culturele en maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimaatverandering, radicalisering, seksuele gezondheid en welzijn, zingeving, migratie, erfgoed, oorlogen, conflicten en vredesopbouw, en discussies over (religieuze) diversiteit en identiteit....

Keuzes binnen de opleiding

 • Hoe draagt werk bij aan welzijn? Hoe zorg je er voor dat medewerkers gemotiveerd blijven? Wat bepaalt ons werkgeluk, en hoe kan zingeving bijdragen aan de cultuur binnen organisaties?
  Werk is een belangrijke bron voor zingeving, en structurele aandacht hiervoor binnen organisaties bevordert het welzijn van medewerkers. In deze track van de master Theologie en Religiewetenschappen leer je kritisch reflecteren op wat werk betekent voor identiteitsvorming, hoe mensen werk ervaren en samen vormgeven, maar ook wat de impact van werk is op de samenleving. Je onderzoekt welke rol leiderschap speelt op organisatie- en teamniveau, als ook op persoonlijk vlak. Je onderzoekt hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen zich thuis voelt binnen een organisatie, en hoe dit duurzaam bijdraagt aan een gezonde en veerkrachtige organisatie.
  Je analyseert de relatie tussen werk en zingeving vanuit de godsdienst- en organisatiepsychologie, antropologie, sociologie, bedrijfskunde, en filosofie en ethiek. Je ontwikkelt hierdoor vaardigheden om mensen en organisaties te adviseren en begeleiden op het gebied van zingeving in een arbeidscontext. Dit maakt de opleiding ook bijzonder geschikt voor (HR-)professionals en studenten die zich willen specialiseren op het gebied van zingeving, HR, en arbeids- en organisatiepsychologie.
  Neem voor deeltijdopties contact op met de studieadviseur.

  Kennismaken met deze variant?

  nov.

  18

  t/m 22 nov. 2024
  Groningen
 • Double Degree opleiding over de gevarieerde religieuze oorsprong van de moderne samenleving: identiteit, uitsluiting, integratie en coëxistentie, van de oudheid tot de moderne tijd.
  De religieuze oorsprong van de moderne samenleving is zeer divers. De Grieks-Romeinse religies, het jodendom, christendom en de islam hebben de moderne culturen gevormd. Deze opleiding duikt in de geschiedenis van deze vier naast elkaar levende religies.
  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) richt zich op het jodendom en christendom in de Grieks-Romeinse wereld en de opkomst van de islam in de (late) oudheid. De historische en filologische analyse van hun getuigenissen belicht de moeizame eerste contacten, de afwisselend gespannen onderlinge relaties en de daaruit voortvloeiende constructie van 'de ander’.
  De Universiteit van Córdoba (UCO) onderzoekt de onderlinge culturele contacten tijdens de middeleeuwen en daarna, specifiek de dynamiek van hun coëxistentie op het Iberisch schiereiland. Focuspunt is de rol van het jodendom en de islam bij het behoud en vertaling van oude kennis, en de overdracht ervan naar het christelijke westen. Welke bijdragen leverden deze tradities aan de vroegmoderne en hedendaagse wereld?
  De DD MA omvat twee programma's:

  * Religion and Pluralism, Ancient and Modern (RUG)
  * Jews, Greeks, and Arabs from the Post-Classical Era to the Early Modern Period (UCO)

  Kennismaken met deze variant?

  nov.

  18

  t/m 22 nov. 2024
  Groningen
 • "De mens kan niet leven van brood alleen", wordt weleens gezegd. Maar waar leeft de mens dan nog meer van? En hoe ervaren mensen zin in hun leven, ook tijdens ingrijpende gebeurtenissen?
  Iedereen wordt voor keuzes gesteld op het terrein van gezondheid en ziekte, leven en dood. Als student Geestelijke Verzorging verdiep jij je in de cruciale rol van zingeving en levensbeschouwing bij ingrijpende gebeurtenissen. Je leert om mensen bij te staan, te begeleiden en te adviseren in crisissituaties, zowel in de eerste lijn als binnen een instelling. Tijdens de opleiding ontwikkel je bovendien een diep begrip van je eigen levensbeschouwelijke identiteit, en leer je dit duidelijk en krachtig te verwoorden. Met deze bagage op zak ben jij vervolgens in staat om met kennis en creativiteit in te spelen op zin- en levensvragen van anderen.
  De master is beroepsgericht en heeft een open, kritische en wetenschappelijke benadering van het werkveld van de geestelijke verzorging. De opleiding is geaccrediteerd door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijke Verzorgers), en kan ook in deeltijd worden gevolgd.
  Deze opleiding in Groningen is niet gebonden aan één specifieke religie of levensbeschouwing. Als je wilt gaan werken met een ambtelijke binding aan een levensbeschouwelijk genootschap, dan heb je aanvullende scholing nodig.

 • + Meer

Kennismaken met de opleiding?

+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.530
Wettelijk collegegeld
€ 2.314
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Filler

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

23 eerstejaars aan deze opleiding
35% van de eerstejaars studenten is man
65% van de eerstejaars studenten is vrouw
158 opleidingen
62.160 studenten in de gemeente Groningen Meer info over Groningen

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

62%

behaalt een diploma voor deze opleiding
5%

behaalt een ander wo master diploma
33%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Rijksuniversiteit Groningen
Landelijk gemiddelde
Theologie & Religiewetenschappen
Vergelijk alle 7 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
- / 5 3.9 / 5 -
Sfeer 4.8 / 5 4.4 / 5
0.4 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.6 / 5 3.9 / 5
0.7 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.5 / 5 4.0 / 5
0.5 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.2 / 5 3.9 / 5
0.3 meer dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk - / 5 3.6 / 5 -
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Theologie & Religiewetenschappen

21% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
81% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Theologie & Religiewetenschappen

10% is werkloos

Oordeel Alumni

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meest gekozen beroepen

Theologen en bedienaars van de eredienst 29%

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (master - taal en cultuur)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Laag
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Gemiddeld
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Hoog

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Rijksuniversiteit Groningen

Filler
Illustration of a map

Adres

Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen

Bekijk locatie Rijksuniversiteit Groningen op de kaart
Illustration of a mobile phone

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Rijksuniversiteit Groningen 050 363 9011
Logo Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bezoek ook de website van Rijksuniversiteit Groningen

Bezoek website van Rijksuniversiteit Groningen

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Theologie & Religiewetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp