Hbo bachelor - Exact en Informatica

Chemische Technologie

Varianten: Biobased Technology and Chemistry (major), Procesontwikkeling en -optimalisatie (PO2)

Avans Hogeschool

Bij Chemische Technologie leer je de techniek achter industriële processen en de technologie om producten te maken. Je denkt in grootschalige oplossingen met aandacht voor duurzaamheid en energie.
Als chemisch technoloog ben je de architect van een fabriek. Je bent expert op het gebied van procestechniek en verzint oplossingen voor kleine en grote vraagstukken, binnen bedrijven en voor de maatschappij. Als een kunststofproducent een nieuw product op grote schaal wil produceren, ben jij degene die dit proces ontwerpt. Wanneer een suikerproducent meer waarde uit afvalstromen wil halen, bedenk jij hoe dit gerealiseerd kan worden.

Bij de kleinschalige opleiding Chemische Technologie leer je hoe grootschalige processen werken en hoe je deze ontwerpt en verbetert. Je leert de scheikundige en fysische principes achter deze processen te combineren en hoe je een idee uit het laboratorium kunt opschalen naar een commercieel productieproces. Tijdens de opleiding voer je technische experimente...

Keuzes binnen de opleiding

 • Bij Biobased TeCH leer je hoe je producten kunt maken met grondstoffen van natuurlijke en hernieuwbare bronnen. Hierdoor kun je een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de wereld.
  De major Biobased Technology and Chemistry draait om duurzaamheid: duurzame energie en een duurzame samenleving met producten uit natuurlijke materialen. Denk hierbij aan biokunststoffen en biobrandstoffen, melkzuur geproduceerd door bacteriën, of geur-, kleur- en smaakstoffen die uit planten gehaald zijn.

  Tijdens deze major krijg je naast chemische en chemisch technologische vakken ook een aantal biotechnologische vakken. Hierdoor weet je niet alleen wat er in
  biomassa aanwezig is, maar ook hoe je interessante stoffen uit biomassa kan halen en vervolgens kan gebruiken.

  Je leert meer over het praktische werk op het lab en je leert om een relatie te leggen tussen werken op lab- en industriële schaal. Samen met medestudenten
  werk je aan vraagstukken met actuele biobased thema's, zoals het zuiveren van water met behulp van algen. Je ontwikkelt nieuwe ideeën en producten en dat vraagt vaak ook om het ontwikkelen van een nieuw productieproces.

 • Bij deze major draait het om het ontwikkelen, ontwerpen en verbeteren van industriële processen. Hierdoor zorg je ervoor dat een proces technisch haalbaar, economisch rendabel en duurzaam is.
  De nadruk bij deze major ligt op de procestechnologie. Je leert hoe je installaties ontwerpt, dimensioneert en verbetert. Denk daarbij aan waterzuiveringsinstallaties of installaties die grondstoffen of biopolymeren produceren. Bij het verbeteren van processen kijk je onder andere naar de zuiverheid van het product, het economisch rendement en duurzaamheidsaspecten. Het is daarom belangrijk dat je veel weet van fysische processen. Je leert bijvoorbeeld hoe warmte overgedragen wordt van een vloeistof naar een vaste stof en hoe vloeistoffen door leidingen stromen. Welke typen reactoren geschikt zijn voor grootschalige chemische reacties en welke methodes geschikt zijn om verschillende stromen van elkaar te scheiden.

 • Je volgt in jaar 3 de Engelstalige specialisatie Biorefinery Technology als je hebt gekozen voor de major Biobased Technology and Chemistry. A biorefinery is a facility that integrates biomass conversion and separation processes and separation equipment for the sustainable co-production of food, feed, energy, fuels and chemicals. At the heart of this programme is a group project you will conduct with 3 to 4 students. Together you will work for a client, i.e. a company or governmental organisation, and you will be based both at the client and at Avans. You will carry out a project related to the development, design or optimisation of a process or part of a process on a lab, pilot or production scale. The biobased or sustainability aspect may relate to: * raw materials * scaling and application of new technologies in production * economic analysis and optimization * product design requirements Examples of recent research projects include: * feasibility study based on literature research and lab- or pilot-scale experiments for pyrolysis oil * scaling up bio-ethanol production from secondary streams from lab scale to pilot scale * improving bio-charcoal production on a commercial scale You will also follow several courses and a training course focusing on the steps from lab to production scale.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  24

  19:00 - 21:00 uur
  Online
 • Je volgt in het derde jaar de specialisatie Duurzame Procestechnologie als je hebt gekozen voor de richting Procesontwikkeling en -optimalisatie. In deze specialisatie werk je aan 2 projecten en volg je enkele vakken. Beide projecten voer je in een groep van 3 tot 5 studenten uit. Een van de projecten is een actuele opdracht vanuit het werkveld van een opdrachtgever bij een bedrijf. Afhankelijk van de opdracht voer je dit onderzoek bij het bedrijf of bij Avans uit. Uiteindelijk lever je het product niet alleen op voor school, maar ook voor de opdrachtgever. Het andere project is het maken van een fabrieksvoorontwerp. Je onderzoekt of het opzetten van een bepaald proces op technologisch en economisch vlak levensvatbaar is. Ondersteunend hieraan krijg je een aantal vakken die relevant zijn voor de uitvoering van de projecten.

  Kennismaken met deze afstudeerrichting?

  okt.

  24

  19:00 - 21:00 uur
  Online

Kennismaken met de opleiding?

+ Meer open dagen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 165
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Toelatingseisen

Wettelijke eisen

 • NG Directe toegang
 • NT Directe toegang

Wettelijke eisen

 • NG Directe toegang
 • NT Directe toegang
Deze opleiding is direct toegankelijk met een mbo-4 diploma.

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.314
Wettelijk collegegeld
€ 2.209
Wettelijk collegegeld

Halvering wettelijk collegegeld

Ga je voor het eerst studeren? Dan hoef je in het eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. In studiejaar 2023/2024 is dat €1.157,- Lees meer.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de hogeschool


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Filler

Studeren bij deze instelling

165 studenten volgen deze opleiding
35 eerstejaars aan deze opleiding
77% van de eerstejaars studenten is man
23% van de eerstejaars studenten is vrouw
90 opleidingen
20.106 studenten in de gemeente Breda Meer info over Breda

Het eerste jaar

52 ECTS bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

81%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

24%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 5 jaar

57%

behaalt een diploma voor deze opleiding
3%

behaalt een ander bachelor of master diploma
40%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Filler

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2023 over aspecten van deze opleiding?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.


Deze opleiding
Avans Hogeschool
Landelijk gemiddelde
Chemische Technologie
Vergelijk alle 7 opleidingen
Verschil
Studenttevredenheid
Meer informatie
4.1 / 5 3.9 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.4 / 5 4.2 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.1 / 5 3.9 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.2 / 5 3.9 / 5
0.3 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.9 / 5 3.8 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Chemische Technologie

77% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
77% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Je bent klaar met je studie. Hoe ziet de volgende stap eruit?

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees hier meer.

Filler

Arbeidsmarkt​informatie

Landelijk voor studie Chemische Technologie

95% van de werkenden vond een baan op niveau
83% vond een baan binnen het vakgebied van de studie
€ 2.850 bruto startsalaris op basis van 37 uur per week
0% is werkloos

Oordeel Alumni

4.0

tevredenheid over de huidige baan
4.3

tevredenheid carrière-mogelijkheden huidige baan

Meest gekozen beroepen

Chemisch ingenieurs 13%
Procesoperators chemische installaties 13%

Kansen op de arbeidsmarkt

Dit zijn landelijke cijfers voor de totale studierichting (bachelor - chemische technologie)

Toekomstige arbeidsmarktpositie: Goed
Samenhang baankans met economie: Hoog
Uitwijkmogelijkheden naar andere sector: Hoog
Uitwijkmogelijkheden naar ander beroep: Hoog

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Avans Hogeschool

Filler
Illustration of a map

Adres

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Bekijk locatie Avans Hogeschool op de kaart
Logo Avans Hogeschool

Meer informatie

Bezoek ook de website van Avans Hogeschool

Bezoek website van Avans Hogeschool

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Chemische Technologie doorsturen?

Deel via WhatsApp