Welke informatie vind je op de opleidingspagina?

Blog 7 apr., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 2788 keer gelezen

Op Studiekeuze123.nl/opleidingen vind je info over alle erkende hbo- en wo-opleidingen. Dat zijn er meer dan 3000! Welke informatie over opleidingen hebben we? Je leest het hier! 

Informatie per opleiding

Wanneer je een opleiding aanklikt, krijg je veel informatie te zien. Deze informatie is opgedeeld in 6 onderwerpen. Op deze manier blijft de informatie overzichtelijk.

Over de opleiding

Onder dit kopje vind je algemene informatie over de opleiding. Je kunt een omschrijving lezen, maar je ziet ook in welke taal de opleiding gegeven wordt, hoe groot de opleiding is, uit hoeveel studiepunten de opleiding bestaat en welk diploma je krijgt als je klaar bent. Je leest ook of het een bekostigde of particuliere opleiding is. Zijn er binnenkort (online) open dagen voor deze opleiding? Dan zie je dat hier ook.

Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je vindt deze toelatingseisen onder het kopje Toelating & selectie. Ze zijn uitgesplitst naar havo, vwo en mbo-4. Heeft de opleiding een selectieprocedure? Dan vind je die informatie hier ook. Daarnaast lees je hoe veel het collegegeld is en wordt er informatie gegeven over de studiekeuzecheck.

Belangrijke data

Deze informatie zorgt ervoor dat je geen belangrijke deadlines of gebeurtenissen mist. Je vindt hier informatie over de aanmelddeadline, open dagen, de studiekeuzecheck en de datum waarop de opleiding start. 

Tijdens de opleiding

Onder dit kopje vind je vooral veel cijfers. Hoeveel eerstejaars zijn er en hoeveel studenten in totaal? Hoeveel contacturen heb je in het eerste jaar en hoeveel punten moet je halen voor het bindend studieadvies (BSA)? Je ziet cijfers over het gemiddelde studieverloop, zoals het afstudeerpercentage. Daarnaast zie je welke keuzes er binnen de opleiding gemaakt kunnen worden, zoals varianten, afstudeerrichtingen of honoursprogramma's.

Tevredenheid

Ieder jaar wordt de Nationale Studenten Enquête (NSE) gehouden. Hierin geven studenten hun mening over de opleiding die ze volgen. De resultaten hiervan vind je onder het kopje Tevredenheid. Je ziet de score van de opleiding bij deze onderwijsinstelling in vergelijking met de landelijke score van de opleiding. Zo zie je in één oogopslag wat de verschillen zijn. 

Na afstuderen

Naast de informatie over de opleiding bij deze specifieke onderwijsinstelling, vind je ook landelijke gegevens over de studie. Deze informatie gaat vooral over de periode na het afstuderen. Denk aan hoeveel afgestudeerden een baan vonden, wat het gemiddelde startsalaris is, wat de meest voorkomende beroepen zijn en hoe tevreden afgestudeerde studenten zijn met deze beroepen. 

Contact

Als laatste zie je het kopje Contact. Hier vind de contactgegevens van de onderwijsinstelling. Zo kun je altijd contact opnemen als je meer informatie nodig hebt of vragen hebt. 

Waar komt al deze informatie vandaan?

De informatie op de opleidingspagina's komt uit verschillende bronnen:

  • Onderwijsinstellingen
  • Studenten
  • Landelijke bronnen zoals DUO

Meer informatie over de bronnen die we gebruiken vind je op Studiekeuze123.nl/bronnen.

Waarom ontbreekt er soms informatie?

Het kan zijn dat er bij sommige opleidingen informatie mist. Soms is er niet voldoende data beschikbaar om een goed beeld te kunnen geven. De data is dan niet betrouwbaar genoeg, of de privacy van de bron kan niet worden beschermd. Er worden dan geen gegevens getoond. Een andere reden kan zijn dat de informatie niet relevant is voor de specifieke opleiding die je hebt aangeklikt. 

Opleidingen vergelijken

Wanneer je een interessante opleiding gevonden hebt, is het goed om deze te vergelijken met andere opleidingen. Zo kun je informatie in perspectief plaatsen. Bovenaan de opleidingspagina staat een handige knop waarmee je dit kunt doen. Je kunt hier niet alleen opleidingen vergelijken, maar ook bewaren. Wil je de opleiding ook weer terugvinden als je de volgende keer Studiekeuze123.nl bezoekt? Maak dan een MijnStudiekeuze-account aan. Je favoriete opleidingen en open dagen worden bewaard en je vindt er tips en oefeningen die je helpen bij je studiekeuze.

Categorieën
Delen via: