Een open dag, hoe pak je dat nou aan?

Blog 11 nov., 2020

leestijd 3 min · 5262 keer gelezen

Het open dagen seizoen is weer begonnen! Maar hoe zorg je er nou voor dat een open dag nuttig voor je is? Met deze tips bereid je je goed voor.

Vind een open dag

Allereerst moet je natuurlijk weten wanneer er een open dag wordt georganiseerd. Daarvoor gebruik je onze Open dagen kalender. Hierin vind je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten van hogescholen en universiteiten. Je kunt hier gericht zoeken naar open dagen van een bepaalde opleiding of onderwijsinstelling. Je kunt ook aangeven of je op zoek bent naar een online open dag of juist een op locatie. Sommige activiteiten worden op een specifieke dag georganiseerd, maar er zijn nu ook veel doorlopende activiteiten waaraan je kunt deelnemen op een moment dat jou het beste uitkomt. Kies daarvoor het filter 'doorlopend'.

Lees je vooraf in

Wanneer je je voor een open dag hebt aangemeld, is het handig om je al een beetje in te lezen. Op de website van de hogeschool of universiteit vind je veel informatie. Zo weet je voor de open dag al wat de opleiding ongeveer inhoudt. Dan hoef je hier tijdens de open dag niet meer naar te vragen. Zo blijft er tijd over voor vragen waarop je het antwoord nog niet hebt kunnen vinden.

Bedenk wat je doel is

Bepaal vooraf wat je te weten wil komen over de opleiding of de hogeschool of universiteit. Ben je op zoek naar informatie over een specifieke opleiding? Wil je weten welke vakken er gegeven worden? Of wil je juist de sfeer proeven? Als je een hoofdvraag hebt, kun je gerichter zoeken naar antwoorden.

Stel slimme vragen

Bedenk vooraf een aantal goede vragen. Om je op weg te helpen, hebben we een lijst met slimme vragen voor je gemaakt.

Stel je vragen verder aan de juiste personen

Vraag een student bijvoorbeeld naar de eigen ervaringen en tips en niet naar praktische informatie over toelatingseisen. De praktische vragen kun je beter aan medewerkers van de opleiding stellen, want die zijn op de hoogte van de actuele ontwikkelingen voor (aankomend) studenten.

Maak aantekeningen

Als je aan meerdere open dagen deelneemt, is het soms lastig om alle informatie te onthouden. Je weet dan niet meer wat je waar hebt gehoord. Maak daarom aantekeningen. Zo kun je het later nog eens teruglezen.

Het is ook goed om na afloop de open dag te bespreken met iemand die jou goed kent. Welke indrukken heb je opgedaan? Wat sprak je aan, wat niet, en waarom was dat zo? Schrijf dit ook allemaal op. Misschien bedenk je nog wel vragen die je bij andere open dagen wil stellen. Voeg die dan toe aan je eigen lijst met slimme vragen.

Bezoek meer open dagen en verdiepende voorlichtingsactiviteiten

Door aan meerdere open dagen mee te doen, kun je echt vergelijken. Zitten er verschillen in de manier waarop de opleiding wordt gegeven? Worden er andere vakken gegeven? Waar voelt de sfeer goed?

Als je na een algemene open dag enthousiast bent, kun je je ook aanmelden voor een verdiepende activiteit. Zo zijn er meeloopdagen, waarbij je meeloopt met een student die nu studeert. Ook kun je een dagje proefstuderen. Je bent dan een dag(deel) echt student en volgt met andere studenten college. Lees meer over de verschillende voorlichtingsactiviteiten.

Reis met het openbaar vervoer

Bezoek je een open dag op locatie? Reis er dan heen met het openbaar vervoer. Als je straks gaat studeren, reis je waarschijnlijk ook met het openbaar vervoer. Zo ervaar je nu al de reis die je vaker gaat maken.

Meer informatie?

Wil je meer weten? Bekijk dan onze pagina Hoe bereid ik me voor op een open dag? Of bekijk de video van Scholieren.com waarin je ziet hoe Joes zich voorbereidt op een open dag.

Categorieën
Delen via: