Bachelor, master of associate degree?

Je wilt gaan studeren. Na de middelbare school kiezen de meeste studenten voor een bacheloropleiding. Met een bachelordiploma op zak kun je doorstromen naar een masteropleiding. Maar vind je vier jaar studeren te lang? Dan is een associate degree-opleiding mogelijk iets voor jou. Wat is nou precies het verschil tussen de opleidingssoorten bachelor, master of associate degree?

Associate degree (Ad)

De associate degree (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. Je kunt voor een Ad kiezen als je (nog) geen vierjarige hbo-opleiding wilt volgen.

Zoek een associate degree-opleiding op een hogeschool.

Bachelor

Een bacheloropleiding volg je aan een hogeschool of universiteit. Aan een hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Een masteropleiding is hierna vaak een logisch vervolg. Als je de opleiding hebt behaald, ontvang je een bachelortitel.

Zoek een bacheloropleiding op een hogeschool of universiteit.

Master

Een master is een vervolg op een bacheloropleiding. Deze masterfase duurt een of twee jaar. Veel masteropleidingen kun je alleen volgen aan een universiteit, maar ook hogescholen bieden (beroepsgerichte) masteropleidingen aan. Als je de opleiding hebt behaald, ontvang je een mastertitel.

Zoek een masteropleiding op een hogeschool of een universiteit.

Bijzondere trajecten

Binnen bachelor- en masteropleidingen zijn er verschillende mogelijkheden om je kennis te verbreden, jezelf uit te dagen of te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan studeren aan meerdere universiteiten tegelijkertijd (joint degree), het volgen van een aanvullend programma voor talentvolle studenten (honours programma), verkorte studieroutes of het volgen van een breed onderwijsprogramma met eigen accenten (brede bacheloropleiding).

Daarnaast kun je binnen opleidingen specialiseren in een bepaalde richting in je eerste jaar (varianten) of in je (voor)laatste jaar (afstudeerrichtingen).

Toelating 

Om te worden toegelaten tot een hogeschool heb je minimaal een havo- of mbo-4-diploma nodig, Voor de universiteit heb je minimaal een vwo-diploma nodig. Wanneer je niet voldoet aan deze toelatingseisen, kun je in sommige gevallen een toelatingsonderzoek doen. Lees meer over dit toelatingsonderzoek.

Sommige opleidingen kun je alleen volgen met een bepaald profiel of bepaalde vakken in je profiel. Bekijk wat er bij jouw profiel past.