Doorstromen met een propedeuse

Wil je doorstromen met een propedeuse? Lees dan waar je rekening mee moet houden.

Je propedeuse halen, betekent dat je al je studiepunten (60 ECTS) van het eerste jaar hebt gehaald. Het wordt ook wel afgekort naar 'je p halen'.

Aanvullende vakken op vwo-niveau

Tot een aantal jaar geleden was het populair om met een hbo-propedeuse door te stromen naar een wo-bacheloropleiding. Maar deze overstap blijkt voor veel studenten lastig. Op de havo word je voorbereid op het hoger beroepsonderwijs. Het wetenschappelijk onderwijs is heel anders. Hierdoor vallen studenten uit. Daarom moet je bij de meeste wo-opleidingen aanvullende vakken op vwo-niveau halen om met je propedeuse te kunnen doorstromen.

Andere manieren

Zit je nu op de havo, maar wil je naar de universiteit? Dan kun je ervoor kiezen om na de havo eerst je vwo-diploma te halen. Dit kost extra tijd, maar zo word je voorbereid op het wetenschappelijk onderwijs. De overstap zal hierdoor makkelijker zijn.

Ben je al begonnen aan een hbo-opleiding? Dan kun je er ook voor kiezen om je hbo-bachelor af te ronden en hierna een wo-master te volgen. Met een minor kun je je eventueel al voorbereiden op deze overstap, waardoor je soms niet eens meer een schakelprogramma hoeft te volgen. Lees meer over de voorbereiding met een minor.

Lees meer

Past wetenschappelijk onderwijs bij mij?

Het onderwijs op de hogeschool is anders dan op de universiteit.

Lees meer over de verschillen tussen hbo en wo

Bezoek open dagen

Wil je doorstromen van hbo naar wo? Bezoek dan open dagen!

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je doorstromen van hbo naar wo en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over doorstromen met een ondersteuningsbehoefte