Hoe is het onderwijs opgebouwd?

Het hoger onderwijs bestaat uit verschillende fases en niveaus. We leggen uit hoe het onderwijs is opgebouwd.

Hogeschool en universiteit

Je hebt twee verschillende soorten hoger onderwijs. Het hoger beroepsonderwijs (hbo) op de hogeschool en het wetenschappelijk onderwijs (wo) op de universiteit. Op het hbo ben je praktischer bezig en doe je projecten met je medestudenten samen. Het wo is gericht op onderzoek doen. Je bent vooral theoretisch bezig en besteedt veel uren aan zelfstudie.

Lees meer over de verschillen tussen de hogeschool en universiteit

Bachelor, master of associate degree

Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Aan de hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Na een bacheloropleiding kun je doorstromen naar een master. Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters. Op het hbo wordt dit vaak een professionele master genoemd. Wil je wel naar het hoger onderwijs, maar vind je vier jaar lang studeren te lang? Dan kun je kiezen voor een associate degree (Ad). Dit een een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Lees meer over bachelors, masters en associate degrees

Propedeuse

Je propedeuse halen betekent dat je al je studiepunten van het eerste jaar (60 ECTS) gehaald hebt. Het wordt ook wel afgekort naar 'je P halen'. De term propedeuse wordt vooral op het hbo gebruikt. Daar wordt soms ook een propedeusediploma uitgereikt. In het wetenschappelijk onderwijs wordt de term minder gebruikt. Een associate degree heeft geen propedeuse.

Doorstromen

Je kunt op verschillende manieren doorstromen binnen het hoger onderwijs. Je kunt je in een richting verdiepen of juist kiezen voor een hele andere opleiding. Soms kun je direct doorstromen, in andere situaties is er een schakeltraject nodig. In onderstaande afbeelding zie je de verschillende manieren van doorstromen.

Middelbaar beroepsonderwijs

Naast het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs bestaat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het mbo valt niet onder het hoger onderwijs. Op de website KiesMBO.nl lees je alles over het mbo.

Lees meer

Voltijd, deeltijd, duaal

Wat is het verschil tussen voltijd, deeltijd en duaal?

Lees meer over voltijd, deeltijd en duaal

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden

Sfeer proeven?

Neem deel aan een open dag!

Lees meer over open dagen