Wat moet er geregeld worden na aanmelding?

Je kind heeft zich aangemeld voor een opleiding. Welke zaken moeten er nu geregeld worden? We zetten het op een rij.

Deelname aan de studiekeuzecheck

Om er zeker van te zijn dat de opleiding die je kind gekozen heeft een goede match is, neemt je kind deel aan de studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. De check wordt georganiseerd door de opleiding. Bij veel opleidingen is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Heeft je kind zich voor 1 mei aangemeld voor een bekostigde opleiding? Dan heeft het sowieso recht op een studiekeuzecheck.

Lees alles over de studiekeuzecheck

Houd Studielink in de gaten

Je kind heeft zich in Studielink aangemeld voor de nieuwe opleiding. Maar ook na aanmelding is het belangrijk om Studielink in de gaten te houden. Je kind kan berichten ontvangen. Ook kan het meldingen ontvangen van openstaande to-do's. Bijvoorbeeld extra dingen die geregeld moeten worden rond het collegegeld.

Voorbereiden op het collegejaar

De hogeschool of universiteit zal je kind al voor de start van de opleiding vragen om zich voor te gaan bereiden. Zo krijg je het verzoek om je collegegeld te betalen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld vragen om een collegekaart aan te vragen of boeken te kopen. Bij sommige opleidingen zijn er speciale programma's voor de start van het collegejaar. Je kunt ook gevraagd worden of je lid wil worden van de studievereniging. Het is daarom belangrijk om de e-mail in de gaten te houden voor berichten van de hogeschool of universiteit.

Studiefinanciering aanvragen

Studeren kost geld. Om te helpen met deze kosten, is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen. Dit doe je via DUO. Het duurt even voor dit geregeld is. Raad je kind daarom aan om minimaal 8 weken voor de start van de opleiding studiefinanciering aan te vragen. Dan zorg je ervoor dat je kind niks misloopt.

Lees alles over studiefinanciering

Studentenreisproduct aanvragen

Onderdeel van de studiefinanciering is het studentenreisproduct, de ov-studentenkaart. Vraag deze ook minimaal 8 weken voor de start van de opleiding aan via DUO. Om het studentenreisproduct te kunnen gebruiken, heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Heeft je kind deze nog niet? Vraag de kaart dan aan op ov-chipkaart.nl. Controleer de gegevens die je invoert goed. Als de gegevens niet overeenkomen met de gegevens bij DUO, kan de de ov-chipkaart niet gekoppeld worden aan het studentenreisproduct.

Neem de tijd om de geldzaken te regelen

Naast de studiefinanciering zijn er andere geldzaken die geregeld moeten worden voor de start van de opleiding. Het is goed om alles op een rijtje te zetten. Hoeveel gaat studeren je kind kosten? Blijft het thuis wonen of gaat het op kamers? Worden er nieuwe boeken aangeschaft of wordt er gezocht naar tweedehandsjes? Heeft je kind tijd voor een bijbaan of moet het lenen? Heeft je kind recht op een aanvullende beurs en hoe hoog is die dan? Neem de tijd om een overzicht te maken. Zo kan je kind goede keuzes maken.

Lees meer informatie over het regelen van de geldzaken in de gastblog van het Nibud: Studeren = Je geldzaken regelen

Stuur je kind alvast een dagje op pad

Het is goed om voor je kind om alvast de route naar de hogeschool of universiteit uit te stippelen. Moet je de metro pakken? Kun je het lopend af? Of blijkt die pond waar je op moet wachten maar één keer in het half uur te gaan? Als je kind dit vooraf goed checkt, komt het niet al op de eerste dag te laat. Laat de route uitproberen en maak er meteen een gezellige dag van. Stuur je kind er met een vriend of vriendin op uit. Zo kunnen ze de nieuwe studentenstad alvast een beetje leren kennen.

Begin al met zoeken naar een kamer

Gaat je kind op kamers wonen? Begin dan alvast met het zoeken naar een kamer. In veel (studenten)steden is er een woningtekort. Dus het kan even duren voor je kind een kamer gevonden heeft.

Meer informatie over op kamers gaan, lees je in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Laat je kind deelnemen aan de introductie

Voor eerstejaarsstudenten wordt vaak een introductie georganiseerd. Er zijn verschillende soorten introducties. Meestal organiseert de opleiding zelf een introductie. Daarnaast is er vaak ook een introductie van de studievereniging van de opleiding. Het is een goede manier om de medestudenten te leren kennen. In grote studentensteden is er vaak ook een algemene introductie voor aankomende studenten. Tijdens deze dagen leren ze de stad kennen en maken ze kennis met verschillende verenigingen, zoals sportverenigingen en studentenverenigingen.

Heeft je kind een ondersteuningsbehoefte? Vraag om hulp!

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kan je kind behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Om in aanmerking te komen voor aanpassingen, moet je kind zelf bij je hogeschool of universiteit aangeven dat het behoefte heeft aan ondersteuning. Het liefst doe je dit al voor je aan je opleiding begint. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) helpt je kind op weg. ECIO heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte

Nog geen 18? Dan binnenkort een zorgverzekering

Als je kind nog geen 18 is, staat het nu nog op jouw zorgverzekering of die van je partner. Na de 18e verjaardag moet je kind een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit kan op een eigen polis of bij jou of je partner als betalend kind erbij. Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Als student heb je in veel gevallen recht op zorgtoeslag. Je krijgt dan van de Belastingdienst geld om een deel van je zorgverzekering te betalen. Zorgtoeslag vraagt je kind aan bij de Belastingdienst.

Naast een zorgverzekering kan ook een aansprakelijkheidsverzekering goed zijn. Als je kind op zichzelf woont, is ook een inboedelverzekering verstandig. Het Nibud heeft een pagina waarop ze verschillende verzekeringen uitleggen. Ga naar de website van het Nibud over verzekeren.

Toch geen goed gevoel? Wissel dan van studiekeuze

Heeft je kind toch geen goed gevoeld over de studiekeuze, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck? Geen paniek. Je kind kan nog wisselen van studiekeuze. Dit kan tot de start van het collegejaar op 1 september. Dit geldt natuurlijk alleen voor opleidingen zonder selectie. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een bekostigde opleiding, mag de nieuwe opleiding je niet weigeren. De opleiding mag wél deelname aan een studiekeuzecheck verplichten. Zij mogen zelf bepalen wanneer tot wanneer ze de studiekeuzecheck aanbieden. Dit kan ook al in juni of juli zijn. Check daarom bij de hogeschool of universiteit wat de uiterste datum is om te wisselen.

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Heeft je kind extra ondersteuning nodig tijdens de studie?

Lees welke mogelijkheden er zijn