Wat biedt Studiekeuze123?

Het maken van een studiekeuze is een heel proces. Studiekeuze123 kan daarbij ondersteunen met objectieve en betrouwbare informatie. We worden gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hebben geen winstoogmerk. Maar welke informatie vindt je kind allemaal op Studiekeuze123.nl?

MijnStudiekeuze

MijnStudiekeuze is een persoonlijke online omgeving waarin je kind stap voor stap wordt begeleid bij het kiezen van een studie. Per fase in het studiekeuzeproces worden er tips en oefeningen gegeven. Ook kun je opleidingen bewaren die je interessant vindt en reminders instellen voor open dagen. Een MijnStudiekeuze-account is gratis. Het is geschikt voor iedereen die een hbo- of wo-bachelor gaat kiezen.

Opleidingenoverzicht

Op Studiekeuze123.nl/opleidingen vindt je kind een overzicht van alle erkende hbo- en wo-bachelors, -masters en associate degrees. Hierin kun je op trefwoorden zoeken via de zoekbalk bovenin. Je kunt de zoekresultaten ook filteren, bijvoorbeeld naar soort opleiding, studierichting of stad.

Opleidingspagina's

Om vervolgens meer over een opleiding te weten te komen, kan je kind naar de op opleidingspagina. Hier wordt in verschillende blokken informatie gegeven over de opleiding, zoals een omschrijving, de toelatingseisen, cijfers over aantal studenten en studieverloop, studentenoordelen en arbeidsmarktgegevens.

Lees meer over welke informatie op de opleidingspagina te vinden is.

Opleidingenvergelijker

De informatie van één opleiding is handig. Maar het zegt nog veel meer als je de informatie van verschillende opleidingen met elkaar vergelijkt. Daarvoor kan je kind de opleidingenvergelijker gebruiken.

Open dagen kalender

Het vergelijken van opleidingen doe je niet alleen online, maar ook op open dagen. Studiekiezers verzamelen daar informatie, maar kunnen ook de sfeer proeven. Naast open dagen zijn er ook meeloopdagen en kunnen studiekiezers een dagje proefstuderen. Al deze voorlichtingsactiviteiten zijn opgenomen in de Open dagen kalender. De informatie uit de open dagen kalender wordt aangeleverd door hogescholen en universiteiten zelf en wordt iedere dag bijgewerkt.

Van profiel naar studie

De tool Van profiel naar studie laat per studierichting zien welk profiel toegang geeft tot welke studie, of er aanvullende vakken nodig zijn en welke hogeschool of universiteit de opleiding aanbiedt. De overzichten kunnen als pdf worden opgeslagen. Liever alle studierichtingen in één overzicht? Dat kan ook. Kies in het menu dan voor 'Alle studierichtingen'. Je kunt vervolgens een pdf met alle studierichtingen downloaden.

Studiekeuzetesten

Om een studie te kunnen kiezen, is het goed om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt. Weet jouw kind dit nog niet zo goed? Dan kan een studiekeuzetest helpen. Op Studiekeuze123.nl bieden we een aantal studiekeuzetesten aan.

Informatiepagina's

Het hoger onderwijs is voor studiekiezers een hele nieuwe wereld. Om hen hierin wegwijs te maken, hebben we de pagina Studie kiezen. Hierop hebben we achtergrondartikelen verzameld. Zo lezen ze bijvoorbeeld hoe het hoger onderwijs is opgebouwd, wat de verschillen zijn tussen de hogeschool en universiteit, met welke kosten ze rekening moeten houden, hoe ze zich voorbereiden op open dagen en hoe zich moeten aanmelden voor een opleiding.

We hebben deze pagina's ook voor Profiel kiezen, Master kiezen, Van mbo naar hbo, Van hbo naar wo en voor Studeren naast je werk.

Themapagina's

Sommige onderwerpen zijn complex, met verschillende rechten, plichten, regels en voorwaarden. Voor deze onderwerpen hebben we themapagina's gemaakt, waarop we meer uitleg geven. Zo hebben we pagina's over:

Studiekeuzewoordenboek

Studiekiezers komen tijdens hun zoektocht naar een opleiding waarschijnlijk woorden, begrippen en afkortingen tegen die ze nog niet kennen. In het Studiekeuzewoordenboek leggen we uit wat deze betekenen.

Stedenpagina's

Studeren is meer dan alleen lessen volgen. Voor veel studiekiezers betekent studeren ook een nieuwe stad ontdekken. Een deel gaat ook op kamers. Daarom geven we op de stedenpagina's informatie over de verschillende studiesteden. Hoe moeilijk is het om een kamer te vinden? Wat is de gemiddelde huurprijs en hoeveel vierkante meter krijg je daarvoor? Daarnaast vertellen we hoeveel cafés, musea, theaters en bioscopen er zijn.

E-zine voor ouders

We hebben ook informatie speciaal voor ouders. Naast de pagina Mijn kind begeleiden hebben we ook een e-zine voor ouders. Dit is een handig online magazine met belangrijke informatie over de studiekeuze van je kind.

Checklist

Dit is natuurlijk allemaal erg veel informatie. Daarom hebben we een checklist gemaakt. Als je kind deze volgt, komt het vanzelf langs alle tools en informatie op Studiekeuz123.nl.

Lees meer

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Hoe werkt het aanmelden?

Je kind heeft een keuze gemaakt. Dan kan het zich aanmelden!

Lees hoe je kind zich aanmeldt voor een opleiding