HBO Bachelor - Economie en Bedrijf

Bedrijfskunde

Deze opleiding heette voorheen: Business Management, Toegepaste Bedrijfskunde, Bedrijfskunde MER

Logo Hanzehogeschool Groningen Hanzehogeschool Groningen Groningen
Studenttevredenheid
Meer informatie
3.9

Bekostiging: Overheid
Studenten: 101
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Science

Over de opleiding

Van deze opleiding is door de onderwijsinstelling geen omschrijving van de opleiding aangeleverd.


Toelating & selectie

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Je kunt te maken krijgen met selectie of een studiekeuzecheck. Hieronder vind je alle informatie.


Toelatingseisen

Een opleiding stelt eisen waaraan je moet voldoen om te mogen starten.

Denk bijvoorbeeld aan minimaal vwo voor de universiteit, of een bepaald profiel met specifieke vakken. De toelating kan ook een auditie of een speciale toets bevatten. Er zijn wettelijke toelatingseisen en aanvullende eisen vanuit de onderwijsinstellingen.

Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met Economie of MAW of M&O of Bedrijfseconomie
 • NG Toelaatbaar met Economie of M&O of Bedrijfseconomie
 • NT Toelaatbaar met Economie of M&O of Bedrijfseconomie
Wettelijke eisen
 • EM Rechtstreeks toegang
 • CM Toelaatbaar met Economie of MAW of M&O of Bedrijfseconomie
 • NG Toelaatbaar met Economie of M&O of Bedrijfseconomie
 • NT Toelaatbaar met Economie of M&O of Bedrijfseconomie
Deze opleiding is direct toegankelijk met een MBO 4 diploma.

De directe toelating geldt niet voor een diploma binnen Techniek en procesindustrie, Zorg en welzijn en Voedsel en Natuur en leefomgeving. Bij deze domeinen bepaalt de opleiding de geldende toelatingsregels. Neem hierover contact op met de opleiding.

Bekijk hier de aanvullende eisen die door de instelling worden gesteld


Tijdens de opleiding

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom eens naar de kenmerken van een opleiding.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het aantal eerstejaars of het bindend studieadvies. Ook informatie over contacttijd of de doorstroom naar het tweede jaar kan relevant zijn voor je keuze.


Collegegelden

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Studenten

101 studenten volgen deze opleiding

Het eerste jaar

24 eerstejaars aan deze opleiding
6-12 contacttijd eerstejaars (uren)
? bindend studieadvies
58% van de eerstejaars studenten is man
42% van de eerstejaars studenten is vrouw

Studieverloop

Doorstroom
74%
stroomt door naar het tweede jaar
Doorstuderen
0%
studeert door na afronden van deze opleiding

Mogelijkheden binnen de opleiding

 • Varianten
 • Bij Bedrijfskunde leer je hoe je management kunt combineren met duurzame innovatie en ondernemerschap. Ben je breed georiënteerd, geïnteresseerd in economie en wil je alle opties open houden? Dan is d

  Bedrijfskunde is dé opleiding die je leert hoe je management kunt combineren met duurzame innovatie en ondernemerschap. Je gaat alle rollen binnen van een organisatie ervaren: van inkoop tot sales, van personeels- en marketingmanagement tot financieel beheer. Vanuit een breed perspectief en met oog voor (inter)nationale ontwikkelingen leer je organisaties te bekijken en bedrijfsprocessen te beheersen, verbeteren en vernieuwen. Hierdoor ben je in de beroepspraktijk breed inzetbaar en heb je ook de tools meegekregen om een eigen onderneming te beginnen. Als je vwo hebt gedaan, kun je er ook voor kiezen om deze opleiding in 3 jaar te doen. Pas jij wat je leert graag meteen toe in de praktijk, ben je ambitieus en wil je je bachelor snel afronden? Dan is Bedrijfskunde in 3 jaar geknipt voor jou. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stella Tjemkes, coördinator, via s.g.tjemkes@pl.hanze.nl.

 • De kenniseconomie stelt hoge eisen aan professionals. Wie voorop wil lopen, zal nieuwe vaardigheden, talenten en competenties moeten blijven ontwikkelen. Dat kan in de deeltijdopleiding Bedrijfskunde.

  Bedrijfskunde in deeltijd is dé keuze voor iedereen die verder wil, maar niet de mogelijkheid heeft om een fulltime studie te volgen. Met de juiste vooropleiding en recente relevante werkervaring, kunt u in drie jaar uw bachelordiploma halen. In sommige gevallen kan dat zelfs sneller. Als bedrijfskundige lost u organisatievraagstukken praktisch, duurzaam en innovatief op door kennis van verschillende vakgebieden met elkaar te combineren. De focus ligt op het bepalen van de koers van een organisatie, het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen en het samenwerken van mensen. U leert organisaties vanuit een breed perspectief en met oog voor (inter)nationale ontwikkelingen te bekijken. Als bruggenbouwer begrijpt u de belangentegenstellingen, communicatieproblemen en cultuurverschillen die in (en tussen) organisaties kunnen ontstaan. U wordt een generalist en krijgt goed zicht op de verschillende mogelijke invalshoeken bij het analyseren en oplossen van problemen waar organisaties voor staan. Als bachelor Bedrijfskunde hebt u een ruim werkterrein met vele mogelijkheden. U kunt gaan werken als manager of als interne of externe adviseur in het bedrijfsleven of de non-profitsector

 • Afstudeerrichtingen
 • Bestaande producten en diensten verouderen steeds sneller en daarom is daarmee geen blijvend competitief voordeel te behalen. Voor Nederlandse bedrijven is innovatie heel belangrijk, zij zullen moeten concurreren op toegevoegde waarde. Wat daarvoor nodig is, is vernieuwend, slagvaardig, creatief en flexibel gedrag in en van organisaties. Voortdurende ontwikkeling van personeel en van de organisatie wordt dan ook gezien als een belangrijke mogelijkheid om blijvend competitief voordeel te bereiken. Met andere woorden sociale innovatie. In dit blok staan innovatieve organisaties centraal. Organisaties die op de een of andere manier innovatief bezig zijn en die gebruik maken van de kracht van de organisatie en haar medewerkers. Naast de colleges vinden er enkele lezingen en excursies plaats waar innovatieve organisaties zich presenteren. Studenten gaan aan de hand van een integrale actionlearningopdracht, bij een extern bedrijf, aan de slag om de innovatieve mogelijkheden in kaart te brengen. Gekeken wordt o.a. naar belemmerende/ bevorderende factoren, stijl(en) van leidinggeven etc. Daarnaast wordt in dit blok de volgende onderwijseenheden aangeboden: HRM/HRD, Organisatieontwikkelin

 • Vanaf september 2012 biedt Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven de nieuwe leergang Governance, Risicomanagement en Compliance aan. De leergang wordt verzorgd door de deeltijdopleiding Bedrijfskunde - MER. Op het gebied van sturing en beheersing binnen organisaties staan de onderwerpen Governance, Risicomanagement en Compliance (GRC) regelmatig op de agenda van zowel profit- als non-profit organisaties. GRC zou een integraal onderdeel van verantwoord ondernemen moeten zijn om de gewenste bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het gaat hierbij om besturen op een goede en verantwoorde manier, het beheersen van organisatorische en maatschappelijke risico's (bijvoorbeeld het voorkomen van imagoschade) en het naleven van internationale en lokale wet- en regelgeving. Het is noodzakelijk vanuit een goed sturingsmechanisme tijdig (bij) te sturen, te beheersen en verantwoording af te leggen, maar ook om toezicht te blijven houden op de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Dat klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk lijken Governance, Risicomanagement en Compliance begrippen die los van elkaar staan in de organisatie. Na het volgen van deze leergang *Weet u me

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2018 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Hanzehogeschool Groningen
Landelijk gemiddelde
Bedrijfskunde
Studenttevredenheid 4.1 / 5 3.8 / 5
Sfeer 4.4 / 5 3.9 / 5
Inhoud 4.1 / 5 3.7 / 5
Algemene vaardigheden 4.2 / 5 3.7 / 5
Praktijkgericht onderzoek 4.1 / 5 3.7 / 5
Aansluiting Beroepspraktijk 4.0 / 5 3.5 / 5

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Na afstuderen

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. De cijfers worden getoond als landelijk cijfer voor deze studie en gelden dus niet specifiek voor deze opleiding aan deze instelling.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen beroepen na deze studie. De beroepen zijn aflopend gesorteerd met per beroep het percentage van de werkenden dat 1,5 jaar na afstuderen in dit beroep terecht is gekomen.

Vertegenwoordigers, accountmanagers retail en exportmanagers 9%
Boekhouders, financieel administrateurs en assistent accountants 7%
Administratief medewerkers, algemeen 5%
Specialisten personeels- en loopbaanontwikkeling 5%
Systeemanalisten en ICT-adviseurs 4%
+ Meer

Oordeel Alumni

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.


Contact

Hanzehogeschool Groningen


Contactgegevens
Zernikeplein 7
9747 AS Groningen
T: 050 - 5955555
www.hanze.nl
0 opleidingenopleiding vergelijken