Hoe zit het met de herinvoering van de basisbeurs?

Nieuws 12 jun., 2023

leestijd 2 min · 57336 keer gelezen

Volg je in het komende studiejaar een opleiding aan een hogeschool of universiteit en heb je recht op studiefinanciering? Dan kun je vanaf september 2023 een basisbeurs aanvragen. Dit staat in de wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs die op 6 juni is aangenomen. Ook zijn er een aantal andere veranderingen op het gebied studiefinanciering. Studiekeuze123.nl zet de belangrijkste veranderingen alvast voor je op een rij.

Basisbeurs 

Alle studenten in het hoger onderwijs die recht hebben op een prestatiebeurs kunnen vanaf september een vast bedrag per maand aanvragen. Hoeveel je ontvangt als basisbeurs hangt af van of je thuis woont of een uitwonende student bent:

  • Woon je (nog) thuis? Dan ontvang je tijdens studiejaar 2023-2024 een basisbeurs van 110,30 euro per maand.

  • Woon je op een ander adres dan je ouders? Voor uitwonende studenten is het bedrag van de basisbeurs voor studiejaar 2023-2024 vastgesteld op 274,90 euro per maand. Ook ontvang je het komende jaar 164,30 euro extra per maand in verband met de sterk gestegen kosten onder andere voor boodschappen en energie. Dit is vastgelegd in de tijdelijke koopkrachtmaatregel (deze verhoging hoef je niet apart aan te vragen).  

Heb je recht op studiefinanciering dan is het alsnog belangrijk om je basisbeurs zelf aan te vragen in Mijn DUO. Dit kan vanaf 19 juni 2023 om 09:00 uur.

Bekijk voorwaarden aanvraag studiefinanciering op duo.nl

Aanvullende beurs 

Verdienen je ouders niet meer dan ongeveer 70.000 euro per jaar dan kun je ook in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Nu is het maximum bedrag dat je ouders mogen verdienen nog 53.900 euro per jaar. Het maximale bedrag bij de aanvullende beurs is 416 euro per maand. Hoeveel je precies per maand krijgt is vooral afhankelijk van het inkomen van je ouders.  DUO berekent dit inkomen op basis van het zogenaamde verzamelinkomen van je ouders. Meer hierover lees je onder Inkomen ouders op duo.nl.

Bekijk voorwaarden aanvullende beurs op duo.nl

Belangrijk om te weten

Bij zowel de basisbeurs als de aanvullende beurs gaat het om een prestatiebeurs. Dit betekent dat de ontvangen beurs wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Lukt dit niet, dan moet je het totale bedrag met rente terugbetalen.

Langer studeren vanwege functiebeperking

Een andere verandering is dat studenten die door een functiebeperking langer over de studie doen vanaf september 2023 in totaal maximaal een jaar extra basisbeurs kunnen aanvragen. Hiermee vervalt de kwijstcheldingsmaatregel die in 2015 in het kader van het leenstelsel is ingevoerd.

Bekijk toelichting op duo.nl

Meer lezen?

Meer informatie over de veranderingen rond studiefinanciering vind je op duo.nl.

Categorieën
Delen via: