Hoe zit het met de herinvoering van de basisbeurs?

Nieuws 23 feb., 2023

leestijd 2 min · 9841 keer gelezen

Volg je in het studiejaar 2023-2024 een opleiding aan een hogeschool of universiteit en heb je nog recht op studiefinanciering? Dan krijg je vanaf september 2023 een basisbeurs. De voltallige Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd. Wat dit precies voor jou kan betekenen staat in het Wetsvoorstel herinvoering hoger onderwijs. We zetten de plannen alvast voor je op een rijtje.

Basisbeurs 

Alle studenten in het hoger onderwijs die recht hebben op een prestatiebeurs krijgen vanaf september een vast bedrag per maand. Als je thuis woont is dit bedrag 110 euro per maand, woon je op kamers dan krijg je 275 euro per maand. In het komende studiejaar 2023-2024 krijg je als uitwonende student nog 164 euro extra per maand als compensatie voor de inflatie.  

Aanvullende beurs 

Vanaf het komende studiejaar 2023-2024 heb je naast je basisbeurs recht op een aanvullende beurs als je ouders niet meer verdienen dan ongeveer 70.000 euro per jaar. Nu is het maximum bedrag dat je ouders mogen verdienen nog 53.900 euro per jaar. Het bedrag dat je kunt krijgen als aanvullende beurs is maximaal 416 euro per maand. Hoeveel je precies per maand krijgt is vooral afhankelijk van het inkomen van je ouders.  

Terugbetalen? 

Er zitten wel voorwaarden aan de basisbeurs en de aanvullende beurs, net als aan de ov-studentenkaart. Als je niet binnen tien jaar afstudeert moet je alles terugbetalen. 

Wanneer hoor je meer? 

De wet moet nog worden behandeld in de Eerste Kamer, maar omdat er zoveel steun voor is, is de kans heel groot dat de Eerste Kamer ook vóór stemt. Als het wetsvoorstel is goedgekeurd krijgen alle studenten een bericht van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over het aanvragen van de basisbeurs.

Categorieën
Delen via: