Alles over hbo-opleidingen

Blog 17 feb., 2021

leestijd 2 min · 6538 keer gelezen

Wat is hbo?

Er is een enorm aanbod aan verschillende hbo-opleidingen, maar wat is hbo eigenlijk? Hbo staat voor 'hoger beroepsonderwijs'. Je volgt een hbo-opleiding aan een hogeschool. Hbo-opleidingen bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Je word opgeleid tot een professional op hoger niveau. Je krijgt theorie, maar je leert die theorie ook toe te passen in de praktijk, bijvoorbeeld met stages.

Bachelor

Opleidingen in het hoger onderwijs bestaan uit een bachelor en een master. Een hbo-bacheloropleiding duurt 4 jaar. Als je deze hebt afgerond, dan ontvang je een diploma en een bachelortitel. Deze titel wordt internationaal gebruikt en mag je achter je naam zetten. Er zijn verschillende bachelortitels. Welke je krijgt, hangt af van de opleiding die je hebt gevolgd. Zo heb je bijvoorbeeld Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Economics (BEc), Bachelor of Laws (LLB), Bachelor of Nursing (BN). Als je een hbo-bachelordiploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar een masteropleiding. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken.

Associate degree

Wil je wel studeren, maar vind je 4 jaar te lang? Dan kun je ook kiezen voor een Associate degree (Ad). Deze studie duurt 2 jaar. Qua niveau zit het tussen mbo-4 en een hbo-bacheloropleiding in. Als je een Associate degree hebt afgerond, ontvang je een wettelijk erkend diploma. Hiermee kun je doorstromen naar de vervolgfase van de hbo-opleidingen. Je kunt natuurlijk ook gaan werken.

Lees meer over Associate degrees.

Propedeuse

In het hbo kom je ook wel vaker de term 'je propedeuse halen' tegen. Dit wil zeggen dat je al je studiepunten (60 ECTS) van het eerste jaar hebt gehaald. Het wordt ook wel afgekort naar 'je P halen'. Sommige onderwijsinstellingen reiken een propedeusediploma uit, maar dit wordt niet overal gedaan. Soms is het mogelijk om met een propedeuse door te stromen naar een opleiding op de universiteit. Lees meer over doorstromen met een propedeuse.

Toelatingseisen

Om aan een hbo-opleiding te kunnen beginnen, heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Daarnaast is het mogelijk dat je voor een opleiding een bepaald profiel of aanvullende vakken nodig hebt. Ook zijn er opleidingen met selectieprocedures. Beschik je niet over de juiste vooropleiding? Dan is het soms mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Lees meer over toelatingseisen.

Overzicht van alle hbo-opleidingen

Wil je weten welke hbo-opleidingen er zijn? Kijk dan in onze Opleidingenvergelijker. Hier vind je een overzicht van alle erkende hbo-opleidingen van Nederland. Je kunt filteren op profiel, studierichting, stad en nog veel meer!

MijnStudiekeuze

Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan een MijnStudiekeuze-account aan. In het stappenplan vind je tips en oefeningen die je helpen met het kiezen van een studie. Zo kun je studiekeuzetesten doen of met de tool Van profiel naar studie bekijken welke opleidingen je met jouw profiel kunt doen.

Categorieën
Delen via: