Welke studie past bij mij?

Blog 20 jan., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 78509 keer gelezen

Het kiezen van een passende studie kan erg moeilijk zijn! Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt waarin stap voor stap wordt aangegeven waar je rekening mee moet houden bij het maken van je studiekeuze. Het is belangrijk om te kijken naar de volgende zaken:

Welke studierichtingen zijn er?

Omdat er zoveel studies zijn, is het soms moeilijk om overzicht te houden. Daarom worden studies onderverdeeld in verschillende studierichtingen. We hebben we deze verschillende studierichtingen voor je op een rijtje gezet. 

Bekijk de studierichtingen

Welke studies passen bij mijn profiel?

Voor sommige studies heb je een bepaald profiel of aanvullende vakken nodig. Bij het maken van een studiekeuze is het daarom belangrijk om te kijken naar welke studies je kunt volgen met jouw vakkenpakket. In onze tool Van profiel naar studie zie je in een handig overzicht welke studies je kunt volgen met jouw profiel en welke aanvullende vakken je nodig hebt. Je kunt het overzicht ook opslaan als PDF en naar jezelf mailen.

Ga naar Van profiel naar studie

Welke studies passen bij mijn interesses?

Het allerbelangrijkste waar je aan moet denken bij het kiezen van een studie ben jijzelf! Welke studie past bij jou, je interesses en je capaciteiten? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je weten waar je interesses liggen. Om hierachter te komen, kun je jezelf vragen stellen als: Waarom heb ik voor mijn profiel gekozen? Wat zijn mijn meest en minst favoriete vakken? Waar ben ik goed in? Als je het moeilijk vindt deze vragen te beantwoorden, kun je je vrienden, familie of mentor vragen om je te helpen. Hoe zien zij jou? Wat vinden zij jouw beste eigenschappen? We hebben ook verschillende studiekeuzetesten die je kunnen helpen bij het maken van een overzicht van je interesses.

Bekijk de studiekeuzetesten

Vergelijk studies

Wanneer je een beeld hebt van wat bij je past, kun je gaan zoeken naar opleidingen. In de Opleidingenvergelijk hebben we een overzicht van alle erkende associate degrees, hbo- en wo-opleidingen van Nederland. Je kunt hier zoeken naar opleidingen en filteren op bijvoorbeeld studieniveau of studierichting. Je kunt je favoriete opleidingen makkelijk opslaan en met elkaar vergelijken.

Ga naar de Opleidingenvergelijker

In welke stad zou ik willen studeren?

De studies die je interessant vindt, kunnen op meerdere plaatsen worden aangeboden. Het is daarom ook belangrijk om uit te vinden waar je het liefst zou willen studeren. Welke stad past goed bij jou? We hebben informatie over de verschillende steden voor je verzameld. Zo zie je naast algemene informatie ook hoeveel bioscopen, musea en cafés er zijn!

Ga naar het stedenoverzicht

Open dagen

Heb je een paar opleidingen gevonden die je interessant vindt? Neem dan deel aan de open dagen van deze opleidingen. Zo krijg je informatie over de opleiding en kun je vragen stellen die voor jou belangrijk zijn. De meeste open dagen vinden nu online plaats. Zo zijn er virtuele rondleidingen, webinars en chatsessies met docenten en studenten. Wanneer open dagen op locatie weer mogelijk zijn, is het een goede manier om een beeld te krijgen van de sfeer van de opleiding. Je kunt het ook combineren met een bezoekje aan de stad. Zo zie je meteen of dit een stad is waar je zou willen studeren! Je haalt het meeste uit een open dag als je je goed voorbereidt. Lees in het artikel Hoe bereid ik me voor op een open dag? hoe je dit doet. Daar vind je ook het overzicht met slimme vragen die je tijdens een open dag kunt stellen. Een overzicht van alle open dagen vind je in de Open dagen kalender.

Ga naar de Open dagen kalender

Categorieën
Delen via: