Hoe moet mijn kind zich aanmelden?

Welke stappen moet je kind nemen wanneer het zich aanmeldt voor een opleiding? We zetten het op een rij!

Vraag een DigiD aan

Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot 5 werkdagen duren. Vraag hem daarom ruim op tijd aan!

Meld je aan via Studielink

Je meldt je voor een opleiding aan via Studielink. De gegevens van je kind worden automatisch verzonden naar de hogeschool of universiteit en naar DUO. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens aanmeldt voor een (fixus)opleiding.

Wil je kind zich aanmelden voor een particuliere opleiding? Dit gaat via de onderwijsinstelling zelf, niet via Studielink. Neem contact op met de hogeschool of universiteit om te checken wat de aanmeldprocedure is.

Aanmelddeadlines

15 januari: opleidingen met een numerus fixus. Na 15 januari vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april ontvang je de uitslag. Studielink stuurt je dan een e-mail met je rangnummer. Je hoort dan ook of je direct een plaats aangeboden krijgt, of dat je op de wachtlijst komt te staan. Lees alles over numerus fixus.

1 mei: bacheloropleidingen en associate degrees. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan bij een opleiding in het hoger onderwijs? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding, zoals een positieve uitslag bij de studiekeuzecheck.

Let op: Er zijn opleidingen die geen numerus fixus hebben, maar wel een andere vorm van selectie. Denk hierbij aan kunstopleidingen of university colleges. Voor deze opleidingen moet je je vaak al voor 1 mei aanmelden. Check daarom altijd bij de hogeschool of universiteit wat de aanmeldprocedure en deadline is. Lees meer over de verschillende vormen van selectie.

Particuliere opleidingen mogen zelf bepalen wat hun aanmelddeadline is. Je vindt deze op de opleidingspagina. Check ook altijd bij de onderwijsinstelling zelf wat de aanmelddeadline is.

Maximaal 4 opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding. Uiterlijk 31 augustus maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink.

Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck

Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, nodigt de onderwijsinstelling je uit voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Er wordt gekeken of er een match is tussen je kind en de opleiding. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in of heb je een persoonlijk gesprek. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je bij bekostigde opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

Opleidingen met een selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Lees meer over de studiekeuzecheck.

Veranderen van studiekeuze voor 1 september

Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding toch niet bij je past, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck? Dan kun je nog tot 31 augustus je aanmelding wijzigen. Wel kan de opleiding deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen om aan de opleiding te mogen beginnen. Dit is kort voor de deadline niet meer altijd mogelijk. Daarom hanteren sommige hogescholen en universiteiten een eerdere uiterste aanmelddatum. Wacht dus niet te lang met het maken van je definitieve keuze. En check goed bij de hogeschool of universiteit wat de uiterste datum is om een inschrijfverzoek te doen.

Aangemeld, wat nu?

Je kind heeft alle stappen doorlopen en zich aangemeld voor een opleiding. Dan zijn er nog een aantal belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Lees welke zaken je nog moet regelen.

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden