Hoe moet ik mij aanmelden?

Als je wilt gaan studeren in het hoger onderwijs, dan moet je je uiterlijk 1 mei aanmelden bij de opleiding van jouw keuze. Voor opleidingen met numerus fixus geldt de aanmelddeadline van uiterlijk 15 januari.

Een checklist met de belangrijkste stappen rondom aanmelden voor een opleiding:

 • Vraag een DigiD aan
  Wil je je aanmelden voor een opleiding? Dan heb je een persoonlijke DigiD met sms-functie nodig. Het duurt even voordat deze binnen is, dus vraag de DigiD op tijd aan: digid.nl.
 • Schrijf je uiterlijk 15 januari in voor een numerus fixusopleiding
  Met je DigiD schrijf je je in voor de opleiding via studielink.nl. Vervolgens vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april krijg je jouw rangnummer te horen en weet je daarna of je een plaats aangeboden krijgt. Lees alles over selectie.
 • Schrijf je uiterlijk 1 mei in voor een bachelor- of associate degree-opleiding
  Met je DigiD schrijf je je in voor een opleiding via studielink.nl. Jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de hogeschool of universiteit en aan DUO. Als je je op uiterlijk 1 mei aanmeldt, dan heb je recht op een studiekeuzecheck en kun je je studiekeuze nog aanpassen na 1 mei. Je hoeft je dus niet voor meerdere opleidingen aan te melden in Studielink. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan bij een opleiding in het hoger onderwijs, dan kan een onderwijsinstelling besluiten om je niet toe te laten of bepaalde voorwaarden te stellen aan jouw aanmelding (zoals een positieve uitslag bij een studiekeuzecheck). Lees meer over de studiekeuzecheck en jouw rechten en plichten bij verschillende situaties.
 • Vraag studiefinanciering aan
  Vanaf de eerste maand van je studie heb je recht op studiefinanciering. De studiefinanciering voor studenten op het hbo en de universiteit bestaat uit een lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en studentenreisproduct. Meer over de studiefinanciering en het aanvragen daarvan vind je op duo.nl.
 • Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck
  Na je aanmelding, nodigt de onderwijsinstelling je uit voor de studiekeuzecheck. Hiermee kijk je voor aanvang van de studie of de studie wel echt bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen: bij de ene opleiding maak je een toets, bij de andere vul je een digitale vragenlijst in of heb je een gesprek. Jij hebt recht op de studiekeuzecheck als je je op tijd hebt aangemeld en de opleiding kan deelname ook verplicht stellen. Je krijgt naar aanleiding van jouw deelname aan de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. Je kunt je studiekeuze na 1 mei nog wijzigen als je er bijvoorbeeld bij de studiekeuzecheck achterkomt dat de opleiding toch niet helemaal is wat je verwacht had. Lees meer over de studiekeuzecheck.
 • Veranderen van studiekeuze voor 1 september
  Als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld, dan kun je in principe nog tot 1 september van studiekeuze veranderen. Je behoudt dan je toelatingsrecht. De opleiding kan je nog wel vragen om deel te nemen aan een studiekeuzecheck als onderdeel van je aanmelding. Heb je je pas ná 1 mei aangemeld, dan kun je door de opleiding worden geweigerd of er kunnen voorwaarden gesteld worden aan jouw aanmelding, zoals een positief studiekeuzeadvies bij deelname aan een studiekeuzecheck. Lees meer over de studiekeuzecheck en jouw rechten en plichten bij verschillende situaties.

Stappenplan inschrijven in Studielink

Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin je wordt uitgelegd  hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een (fixus)opleiding.