Zijn er tips voor ouders?

Ouders zijn voor hun kinderen vooral een coach en ondersteuner tijdens het studiekeuzeproces. Wat zijn handige tips om deze rol goed te vervullen?

Digitaal magazine voor scholieren en ouders

Speciaal voor studiekiezers en hun ouders heeft Studiekeuze123 digitale magazines gemaakt met belangrijke informatie over de studiekeuze en handige tips. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen die allemaal aan bod komen in het magazine, aangevuld met leuke filmpjes waarin studiekiezers hun verhaal vertellen.

Verdiepen in het studiekeuzeproces

Om uw ondersteunende rol bij de studiekeuze te benutten, is het handig om wat voorwerk te doen:

Zo komt u beslagen ten ijs als uw kind vragen stelt.

Tips bij in kaart brengen interesses

Als ouder heeft u vast wel een idee waar de kwaliteiten en interesses van uw kind liggen. Maar heeft uw kind dat al helder voor ogen? Belangrijk is om hem dat zelf te laten ontdekken. U kunt hierin ondersteunen door vragen voor te leggen als:

  • Wat vind je leuk: in je vrije tijd en op school?
  • Waar ben je goed en minder goed in?
  • Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een opleiding?

Misschien wil uw kind zelf op zijn kamer hiermee aan de slag, praat hij er liever met vrienden over of zoekt hij juist bij u een klankbord. Laat het aan uw kind over.

Studiekeuzetesten

Het is voor jongeren niet altijd makkelijk om naar zichzelf te kijken. Een interessetest kan uitkomst bieden. Op Studiekeuze123.nl vindt u verschillende studiekeuzetesten. Met deze testen krijgt uw kind inzicht in welke richtingen hij leuk vindt of schetst de test een persoonlijk profiel.

Open dagen

Open dagen geven de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende opleidingen en de sfeer te proeven van een onderwijsinstelling. In de Open dagen kalender vindt u een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten. Veel onderwijsinstellingen bieden ook activiteiten speciaal voor ouders aan. Oudervoorlichter Hermien Miltenburg van de weblog Studiekeuzekind organiseert geregeld webinars voor ouders.

Zorg voor een gelijkwaardige verstandhouding

Door vragen te stellen, situaties te schetsen en geen oordelen te vormen, kan uw kind zelf aan de slag met het traject van studiekeuze. Een meer gelijkwaardige gesprekssfeer zorgt voor ruimte en kan activerend werken. Een complimentje over hoe uw kind in het zoekproces staat, kan het zelfvertrouwen versterken.